nlc.hu
Egészség
11 éve vár új vesére egy nő Angliában

11 éve vár új vesére egy nő Angliában

A kétgyermekes édesanya abban reménykedik, hogy egy új eljárásnak köszönhetően hamarosan áteshet a vesetranszplantáción, és véget ér a 11 évig tartó várakozás.

Átlagosan 16 hónapot kell várni egy vesetranszplantációra Angliában, de Gemma Louis 11 éve nem kap új szervet. A 44 éves édesanyának azért kell még mindig várnia, mert nagy az esélye annak, hogy a szervezete kilöki az átültetett vesét.

A Chester-le-Streetben élő nő krónikus veseelégtelenségben szenved, és heti háromszor, négy-négy órás dialízisre van szüksége. Úgy érzi, az életmentő kezelés már olyan, mintha a másodállása lenne. „Nappal dolgozom, este pedig dialízisre megyek, és ha beleszámítjuk az utazást, illetve a gépen töltött időt, akkor ez hat óra egy este alatt” – mondta a kétgyermekes édesanya a BBC-nek.

A köztisztviselőként dolgozó nő imád utazni, de állapota alapvetően korlátozza a szenvedélyét. Csak oda tud eljutni, ahol dialízis is elérhető. Egy újfajta szervátültetési eljárás azonban megváltoztathatja az életét.

A londoni Hammersmith kórházban zajló kísérleti program keretében a kutatók biztosítják, hogy a veseátültetett betegek vérátömlesztéséhez használt vér nemcsak a vércsoportjukhoz illeszkedjen, hanem a fehérvérsejteket is a lehető legjobban egyeztetik. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy a páciensek olyan antitesteket termeljenek, amelyek megtámadhatják az új szerveket.

Egy nő a derekára rajzolt veséket fogja

Hat évet mondtak neki, 11 éve vár új vesére (Fotó: Getty Images)

Öt veseátültetett betegből körülbelül kettőnek van szüksége vérátömlesztésre a transzplantáció előtt vagy után. A vérátömlesztés után egyes betegeknél antitestek képződnek, és ha ezek az újonnan adományozott vesére irányulnak, az növelheti a szerv kilökődésének esélyét. Azt remélik, hogy a fehérvérsejttípus – más néven humán leukocita antigén, HLA – minél pontosabb egyezése a véradó és a szervátültetett beteg között elősegíti, hogy a beteg szervezete kisebb valószínűséggel lökje ki az „idegen” szervet.

Ha a londoni Hammersmith kórházban zajló hathónapos kísérleti program sikeres lesz, akkor a kezdeményezést egész Nagy-Britanniában ki lehetne terjeszteni.

„Eleinte azt mondták, hogy a várakozási idő nálam kétszer olyan hosszú lesz, mint általában, tehát körülbelül hat év. Most már 11 éve várok – mondta Louis a The Northern Echónak. – Tudtam, hogy hosszú lesz a várakozási idő a transzfúzióval szemben képződő antitestek miatt. Nehezebb megfelelő szervet találni. Ez a program úgy hangzik, mintha a jövőben potenciálisan segíthetne a hozzám hasonló embereken.”

A nő abban bízik, hogy hamarosan visszakaphatja a korábbi életét. Hosszú bakancslistája van, szeretné beutazni Amerikát és megnézni a sarki fényt. „Oda akarok menni, ahová én akarok, nem oda, ahová a dialízis megengedi, hogy elmenjek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top