Életmód

Esküvő ősszel? Mondj igent!

Mindenki ráér, kiszámítható az időjárás, nem olvad le a smink, sem a torta krémje – az őszi, téli esküvő nemcsak romantikus, hanem szuper praktikus is.

Magyarországon még mindig vakmerőnek tartják azokat a párokat, akik az őszi-téli egybekelés mellett döntenek, pedig – ahogy Érsek Edina Arrabonita esküvőszervezőtől, a Happiness by Arrabonita tulajdonosától megtudtuk – különleges meghittség járja át az őszi, téli esküvőket, ezért az ifjú pár mellett a násznép is életre szóló élményekkel gazdagodik. A lelkieken túl ugyanakkor számos gyakorlati előnye is van a hideg hónapokban tartott menyegzőnek – lássuk, mik ezek!

Kevesebb idő, kevesebb kiadás

A nyár nemcsak az esküvők szezonja, hanem a különböző fesztiváloké, koncerteké és nem utolsó sorban az utazásoké. Mivel sokan már februárban – amikor a házasulandók még nem küldik el a vendégeknek a meghívóikat – lefoglalják a nyaralást, előfordulhat, hogy egy-egy fontos személyt nélkülözni kell, vagy meg kell kérni, hogy szervezze át a nyárra tervezett programját, hogy ott lehessen a nagy napon, amire vagy hajlandó, vagy nem, vagy csak nem túl nagy lelkesedéssel, ami máris ront az összképen. „Míg nyáron a vendégek egy része nem tudna részt venni az esküvőn, mert éppen nyaral, addig ősszel és télen már nagy valószínűséggel mindannyian ráérnek, és szívesen eljönnek a lagziba, így zökkenőmentesebb a vendéglista összeállítása. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ilyenkor sokkal könnyebben zajlik a helyszínek foglalása, nagyobb eséllyel találunk szabad helyet az egyébként keresett esküvői fotósok, zenekarok, vőfélyek naptárában, vagyis jóval rövidebb idő alatt rendkívül színvonalas esküvőt szervezhetünk” – emeli ki Edina.

Szívmelengető hangulatban

Érsek Edina Arrabonita esküvőszervező

Azoknak, akik ősszel vagy télen fogadnak egymásnak örök hűséget, bónuszként varázslatos fényekkel kedveskedik a természet (feltéve, hogy hajlandó kisütni a nap a megfelelő percben), így sajátos hangulatú fotókon örökíthetők meg a legszebb pillanatok. Egy profinak azonban az sem akadály, ha a természet éppen nem hajlandó együttműködni – sőt biztos, ami biztos, télen inkább nem is számítanak ilyesmire. Bár sokan úgy vélik, hogy az évszakkal együtt járó korai sötétedés egyet jelent a rosszkedvvel és a komorsággal, ez a szakértő szerint tévedés: „A hidegebb napokra szervezett esküvőkön már kora délután, akár a szertartás alatt gyertyákat, lámpásokat gyújthatunk, meghittséget varázsolva a választott helyszínen, amit még romantikusabbá tehet a kandallóban pattogó tűz. Én azért is szeretem az őszi, téli esküvőket, mert ilyenkor nem kell az időjárás miatt aggódni, hiszen a hidegebb idő miatt úgyis benti helyszínt választunk, ahol nem fenyeget annak a veszélye, hogy az eső elmossa a szertartást vagy a lagzit.” Ebben az időszakban egyre többször forognak a gondolataink a karácsony körül, ami az év egyik legszebb ünnepe – valószínűleg emiatt kerülünk mindannyian szívmelengető, összebújós hangulatba, ami az őszi, téli esküvőket is átjárja.

Kinga és Gyula október végére álmodták meg a menyegzőjüket, úgy, hogy éppen a nő születésnapjára essen. Illúzióik persze nem voltak, tudták, hogy ilyenkor már nem igazán számíthatnak jó időre, úgyhogy mindenre felkészültek, de leginkább arra, hogy az események bent fognak zajlani. „Ehhez képest csodálatos indián nyári napunk lett, 23 fok volt, és ezer ágra sütött a nap. Tisztára olyan volt a hőmérséklet, mintha termosztáttal állítottuk volna be a lehető legkellemesebbet, az októberi fények pedig extra romantikát csempésztek az egyébként is boldog napba.

Ősszel a színek is varázslatosak (Fotó: iStock)

Ez persze alaposan keresztülhúzta a számításainkat, mert mi rossz időt terveztünk, ehhez képest a napsütés mindenkit kicsalogatott, alig tudta a ceremóniamester legalább a fő eseményekre visszaterelni a násznépet a terembe. Nesze neked korai vacsora! A kávéval pedig megint mindenki meglépett, és kint süttette magát a késő őszi nappal, amit – szerintünk – direkt nekünk küldött az ég. Végül az esküvőszervezőnk úgy oldotta meg a dolgot, hogy a zenekar egyszerűen kitelepült a kertbe, és ameddig lehetett, kint is maradtunk. Máig hálás vagyok a rugalmasságukért” – mesélte Kinga.

Anna és Bálint tavaly január 27-én fogadtak egymásnak örök hűséget. Náluk már szinte családi hagyománnyá vált a téli esküvő: Anna szülei és a testvére is a hidegebb hónapokban álltak az oltár elé, mert a kedvenc évszakuk a tél. Az ő nagy napjukat nemcsak a szokványostól eltérő időpontválasztás tette különlegessé, hanem az is, hogy egy korcsolyapályán is készültek róluk esküvői fotók, és nászútra is síelni mentek. Egy cseppet sem bánták meg, hogy nem augusztusban kötötték össze az életüket, amikor – túlzás nélkül állíthatjuk – egymást érik az esküvők.

Túlozz bátran!

A legtöbb menyasszony arról álmodozik, hogy egy virágos réten, ragyogó napsütésben, egy tó partján kösse össze az életét szíve választottjával. Ez valóban nagyon romantikusan fest a képzeletünkben, a valóságban azonban számolnunk kell néhány kellemetlen meglepetéssel: a nagy melegben nemcsak a menyasszonyról, de a koszorúslányokról és a vendégekről is „lefolyhat” a szép smink, gyorsabban veszíthet tartásából a jól megkomponált frizura, és a fokozott izzadás is gondot okozhat. „Nyáron a meleg azt is behatárolhatja, hogy milyen anyagú ruhát viseljen az ara, a hűvösebb időszakban viszont olyan ruhába bújhatnak a menyasszonyok, amilyenbe csak szeretnének, hiszen kizárt, hogy megizzadjanak benne. Ilyenkor sokkal elegánsabb fotók készülhetnek a nagy napról, hiszen a nyári hőségben a férfiak igyekeznek mielőbb megszabadulni a zakójuktól, meglazítják a nyakkendőjüket, a bátrabbak pedig még az ingüket is kigombolják, ami, valljuk be, sokat ronthat az összképen.

Ősszel a természet színkavalkádja rendkívül hangulatossá teszi a kültéri fotózást, télen pedig a havazás adhat olyan meghittséget, ami a hideg ellenére melegséggel tölt el mindenkit.

Egy őszi-téli esküvőn semmi sem túlzás a dekorációt illetően: bátran használhatunk élénk színeket (bordót, vöröset, aranyat, ezüstöt, sötétzöldet, barnát), csillámos és kristályos kiegészítőket, üveggömböket, akár műhavat is. A fények jelentősége is nagyobb ilyenkor, hisz melegséget árasztanak, úgyhogy jöhetnek a fényfüzérek, a gyertyák és mécsesek, akár »ipari« mennyiségben is” – mondja Érsek Edina Arrabonita.

A téli esküvő meghittebb lehet (Fotó: iStock)

5 ok, amiért menő ilyenkor házasodni

  • Tévedés azt hinni, hogy az őszi, téli esküvőn az időjárás sok bosszúságot okozhat a párnak: ilyenkor minden kiszámíthatóbb, a nyári esküvőkbe viszont kockázatos jól átgondolt B-tervek nélkül belevágni, vagyis jóval stresszmentesebb ilyenkor megszervezni a nagy napot.
  • Az ünnepi menü összeállításakor is nagyobb teret kap a pár, hiszen nem kell azon aggódni, hogy megromlanak az ételek. Ilyenkor sokkal jobban esik a töltött káposzta vagy a disznótoros, mint egy nyári estén.
  • Jöhetnek a forró italok, akár erre az alkalomra mintázott bögrékben: a tea, a forralt bor vagy a forró csoki mesés illatokkal teszi különlegessé az esküvőt, akárcsak a mézeskalács vagy a sült gesztenye.
  • Amiatt sem kell izgulni, hogy a melegben „szétcsúszik” az esküvői torta, nem kell tehát lemondani a nagyon krémes tortáról és süteményekről sem.
  • Végül, de cseppet sem utolsó sorban: ilyenkor a nászút is kevesebbe kerülhet, mert remek last minute ajánlatokat lehet kifogni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top