Életmód

Autóbaleset, robbanás, halálos szelfik – így nyírjuk ki magunkat a telefonokkal

Az állandó mobilozás nemcsak a mindennapjainkat hálózza be, de olykor végzetes baleseteket is okoz.

A folyamatos online jelenlét és a folyamatos mobilozás nem csak a kapcsolatainkat nyírja ki, hanem egyre több emberéletet is követel. Gyakran teljesen ártatlan szituációkban történik tragédia. A legtöbb esetben persze nem az okostelefon okoz balesetet, hanem az óvatlan tulajdonosaik. 

Felrobbanó mobil

Egy 14 éves kazahsztáni lány tragikus balesetben vesztette az életét pár hónapja. Töltőre tette a telefonját, és alvás közben zenét hallgatott a párnára tett mobiljáról. A készülék akkumulátora azonban túlmelegedett és felrobbant. A lány olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Felrobbanó mobil Magyarországon is okozott már súlyos sérüléseket. Tavaly egy veresegyházi fiú zsebében robbant fel a telefonja, és végül bőrátültetésre volt szüksége. A felrobbant készülék egy ötéves modell volt, amit az elmúlt két évben egyáltalán nem használtak, de a baleset előtti hetekben újra elővették.

A végzetes baleset ritka, de a felrobbanó okostelefonok sok súlyos sérülést okoztak már. Arra érdemes figyelni, hogy a készüléket ne tegyük ki extrém hőnek, ne hagyjuk a napon. Ha sokat használjuk, és felmelegszik, várjuk meg, amíg lehűl. Használjunk eredeti vagy márkás kiegészítőket,

a hamisított töltők és akkumulátorok bajt okozhatnak, és ne töltsük éjszaka az ágy mellett a telefont.

Elvégre: alvásból szeretünk épségben felébredni. 

Végzetes áramütés

Fürdés közben inkább kapcsolódj ki, lazulj el, de ha már mindenképpen mobilozni szeretnél, az ég szerelmére, ne tedd töltőre a telefonodat! Többen halálos áramütést szenvedtek, mert a töltőn lévő telefon belesett a fürdőkádba. Legutóbb egy 26 éves orosz nő halt meg, korábban pedig egy év alatt három tinilány vesztette életét a kádba esett mobil miatt Oroszországban.

A fertőzések melegágya

A világ egyik ledurvább baktériumtenyészete a mobilodon él és virul. A telefonod koszosabb, mint egy vécéülőke, te pedig mindenhová magaddal viszed, és a szádhoz is emeled. Egy férfi hónapokig törött kijelzővédő üveggel használta telefonját, és majdnem le kellett vágni a hüvelykujjat.

Elviselhetetlen fájdalmat érzett, majd az orvosok baktériumfertőzést állapítottak meg. A jobb hüvelykujjából több apró szilánkot szedtek ki, amelyek az üvegfóliából származtak. Az ujját végül nem kellett amputálni, de a fertőzött húst el kellett távolítani.

Halálos szelfik

Szinte nincs olyan hét, amikor ne érkezne egy szomorú hír arról, hogy valaki meghalt szelfizés közben. Az önfotózás több halálos áldozatot követel, mint a cápatámadások, és a korábbi felmérések adatait továbbgondolva ma már valószínűleg száznál is többen halnak meg évente szelfi miatt a világban.

Rendszerint fiatalok esnek áldozatul az önfotózásnak, és a magaslatok tűnnek a legveszélyesebbnek. Néhány tragikus eset a közelmúltból: egy 15 éves lány a kilencedik emeleten próbált társaival szelfizni Nagyszebenben, de kizuhant az erkélyről; egy 18 éves turista lezuhant egy népszerű kilátóhelyről Sydneyben; egy 30 éves bloggerpár a mélybe zuhant a 250 méter magas Taft Pointról a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban; legutóbb pedig szelfizés közben vízesésbe csúszott, és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén.

A szelfizés már magyar áldozatot is követelt. 2017 nyarán egy 15 éves lány halt meg Szardínia szigeténél. A nagynénjével volt a sziklás parton, és lenyűgözte a viharos tenger látványa. Épp szelfizett, amikor egy hétméteres hullám átcsapott rajta, és berántotta a vízbe. Budapesten pedig egy fiatal nő szenvedett súlyos sérüléseket, miután szelfizés közben lezuhant a Margit hídról a futópályára.

Facebookozó sofőrök, zombi gyalogosok

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes vezetés közben mobilozni. Ezt bizonyára azok is tudják, akik mégis kütyüznek a kocsiban. Persze ennek is vannak fokozatai: egy elbambulás az araszoló kocsisorban jó esetben csak egy koccanást okoz, de ha 130-cal száguldozva élőzöl a Facebookon, az olyan, mint az orosz rulett.

Az egyik legdurvább ilyen baleset tavaly történt a 4-es főúton Ceglédbercelnél. Összeütközött egy román rendszámú kisbusz és egy homokot szállító teherautó, a balesetben kilencen meghaltak. Mint kiderült, a kisbusz sofőrje éppen élőben közvetített a Facebookon, amikor – feltehetően előzés közben – áttért a szembe sávba, és a kommentek olvasása miatt nem vette észre a szemből érkező teherautót. Összesen 13 gyerek maradt árván.

Sokszor nem derül ki, hogy telefonozás játszott közre egy balesetnél, de egy felmérés szerint Amerikában 12,3 százalékkal nőtt a közlekedési balesetek száma 2013 és 2017 között, mert a sofőrök nem az útra koncentráltak. Ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy mobiloztak.

A zombiként sétáló, mobilozó gyalogosok is növelik a balesetek számát, mert leszegett fejjel nem mindig veszik észre, ha piros a lámpa, vagy jön egy autó, és simán lelépnek az úttestre. Többféle módszerrel kísérleteznek, hogy megelőzzék a telefonozás miatti gyalogosgázolásokat: piktogramokat festenek az út szélére, sőt valahol már a jelzőlámpát is az aszfaltba építik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top