Életmód

Szexeljetek sokat, ez most a legokosabb, amit tehettek

Kellemes, jót tesz az immunrendszernek és a családi békének. De ez csak a kezdet. Mondunk még pár jó okot, amiért karanténban is érdemes minél többször szexelni.

Karanténba zárva egész más a világ, ezt már hetek óta látjuk. Az összezártság persze nem feltétlenül tesz jót a párkapcsolatoknak, pontosabban szélsőséges eredményeket produkál. Ahol rendben mennek a dolgok, azokat többnyire megerősíti, ahol meg békeidőben is sok feszültséggel terheltek a hétköznapok, azokat még jobban szétzilálja. Annyi biztos, a szociológusok már alig várják, hogy elmélyedhessenek a karanténnal járó társadalmi folyamatokban. Vajon hogyan alakulnak majd a válási statisztikák jövő ilyenkorra? És meghozzák-e a régóta áhított bébibummot a karanténbabák?

Egyelőre a válaszokat csak találgatni lehet, de annyit mondhatunk: függetlenül attól, hogy mi a cél – családtervezés vagy pusztán örömszerzés – a (karantén)szex tök jót tesz az egészségnek, úgyhogy ezért is érdemes rendszeresen végezni. És akkor jöjjenek a tudományos érvek.

A szex jót tesz az immunrendszernek

Kell-e ennél nyomósabb ok ilyen vírusterhes időkben? Bizony, a jó szex hatalmas lökést ad az immunrendszerünknek. Tudományosan igazolt tény, hogy aki rendszeres szexuális életet él, annak a szervezetében magasabb az immunglobulin-A szintje. Ezek azok az antitestek, amelyek segítik a szervezetünket a különböző kórokozókkal, például a vírusok elleni védekezésben. Egy vizsgálatban a tudósok arra jutottak, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer szexeltek, megemelkedett kissé ennek az anyagnak a szintje a szervezetben. Azoknál pedig, akik heti két alkalommal is összebújtak a párjukkal, 30 százalékkal ugrott meg az immunglobulin-A szint. Ugyanakkor akik ennél többször hancúroztak, azoknál viszont kissé csökkent az anyag jelenléte, szóval, ha az immunrendszer szempontjából nézzük, úgy tűnik, heti két szex az legtutibb.

Maszturbálj, mintha az életed múlna rajta

Jó hír azoknak, akik szexpartner nélkül töltik a karantén heteit: az önkielégítés is jótékonyan hat az immunrendszerre. Az ezt bizonyító egyik kísérletben férfi önkénteseket kértek arra, hogy maszturbáljanak, miközben vért vesznek tőlük. Bizarr helyzet, lássuk be és nem is igazán orgazmusbarát, de a kísérlet eredményesen zajlott. A kutatók azt találták, hogy a szexuális izgalmi állapot és az ejakuláció is növeli a fehérvérsejtek szintjét. Márpedig a fehérvérsejtek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében és a fertőzésekkel való megküzdésben.

Ha jön az orgazmus, megy a fájdalom

Úgy tűnik, a szexszel kapcsolatos kísérletek a tudomány egy elég különös területére vezetnek bennünket. Miután a tudósok véletlenül rájöttek, hogy a hüvelyi stimulációt átélő patkányok kevesebb fájdalmat éreznek, elhatározták, hogy ennek a jelenségnek utánajárnak az embereknél is. A kísérletben résztvevő nőket arra kérték, hogy az egyik kezükkel izgassák magukat, és közben a másik kezüket egy géppel kissé összenyomták. A feladat pedig az volt, hogy mondják el, milyen fokú fájdalmat éltek át. És micsoda meglepetés: azt találták, hogy a vagina stimulálása a fájdalomküszöb jelentős megemelkedéséhez vezetett. Persze megvan a dolog kémiája: az orgazmus endorfinlöketet az agynak, ami éppen úgy aktiválja az opioid receptorokat mint a fájdalomcsillapítók és a heroin.

maszturbálás

Maszturbálj, tested-lelked hálás lesz érte (Fotó: Unsplash)

A szíved is örül, ha szexelsz

A szív- és érrendszeri betegségek országában, azaz Magyarországon ez is egy fontos szempont. Márpedig a jó szex javítja a vérkeringést, mivel megemeli a pulzust, és úgy megdolgoztatja a szívet, akár egy kiadós kardioedzés.

A 21 a pasik nyerőszáma

Nem percről, centiről vagy épp partnerek számáról van itt szó. Hanem orgazmusról. Aki volt már életében kamaszfiú vagy nézte a Sex Education című sorozatot a Netflixen (amit egyébként szívünk szerint kötelezővé tennénk minden középiskolásnak a szexuális felvilágosítás jegyében, de ez más téma), az tudhatja, hogy a legtöbb kamasz előbb-utóbb felteszi magának a kérdést: lehet, hogy túl sokat maszturbálok? A válasz az esetek döntő többségében természetesen nem, de ezúttal is bízhatunk a tudományban: a kutatók ugyanis – hogy, hogy nem – megtalálták a választ arra a kérdésre is, hányszor érdemes maszturbálniuk havonta a férfiaknak, ha szeretnék megőrizni a prosztatájuk egészségét. A 32 ezer fő bevonásával készült kutatásnak több fontos eredménye is lett. Egyrészt kiderült, hogy a rendszeres maszturbálás jót tesz a férfiegészségnek, ugyanis csökkenti a prosztatarák kockázatát. Másrészt arra is fény derült, hogy a prosztata egészségének megőrzéséhez az ideális ejakulációszám havi 21 a férfiaknál.

A szex fogyaszt

Arról már volt szó, hogy egy rendes szeretkezés megdolgoztatja a szívünket. De nemcsak a szívet természetesen, hanem egy csomó más izomcsoportot, például az altestünk izmait. Ezzel egyrészt kalóriát égetünk, ami karaténkörülmények között amúgy sem könnyű feladat, másrészt felturbózzuk az emésztésünket is. Dupla haszon, és akkor az élvezetről még nem is beszéltünk.

Ha kielégülsz, a bőröd is kivirul

A nem kívánt szőrnövekedés – például az áll környékén a nőknél – a pattanások kialakulása és a bőr zsírosodásának felelőse egyaránt a megemelkedett tesztoszteron szint. Aki viszont eleget szexel, annak egyensúlyba kerülnek a hormonjai, és sugárzóan szép lesz a bőre. Köszi, kedves ösztrogén!

csók, szex

Ha jó a szex, a karantén is sokkal elviselhetőbb (Fotó: Unsplash)

A szex csökkenti a stresszt és jobban alszol tőle

A szeretkezés közben felszabaduló endorfin nemcsak fájdalomcsökkentő hatással bír, hanem befolyásolja azt is, hogyan reagálunk a minket érő stresszre, sőt, egyenesen stresszcsökkentő hatással bír. Márpedig a megváltozott életkörülmények, az összezártság, amiben most élünk és az, hogy rengeteg dolgot másképp kell megoldanunk, mint rutinszerűen szoktuk, mind-mind stresszt jelent. Egy jó kis szex azonban sokat segít, hogy más színben lássuk a világot. Ráadásul a szexhormonok csökkentik a szorongást és ezzel jótékonyan hatnak a pihenésünkre is. Egy sor kutatás igazolta már, hogy jobban alszunk, ha elalvás előtt szexelünk.

Fiatalon tart

Edzi az izmokat, kisimítja a bőrt – ahogy már írtuk – és ha ez nem lenne elég, még sejtszinten is lassítja az öregedést a szex. A California Egyetem kutatása szerint, akik rendszeresen élnek szexuális életet, azoknak a szervezetében hosszabb telomerek vannak a DNS-ek végén. Miért érdekes ez? Azért, mert a telomerek a DNS-szál két végén található ismétlődő szakaszok, amik a sejtosztódással rövidülnek. Vagyis hosszabb telomerek = több sejtosztódás = hosszabb fiatalság.

Nehezen koncentrálsz? Nyúlj magadhoz!

Akik hosszabb ideje dolgoznak szabadúszóként, azok már régóta jól ismerhetnek egy jelenséget, amit a home office-ba kényszerült többség még csak most kezd megtapasztalni. Ez pedig a masztiszünet igénye. Vagyis a késztetés arra, hogy gyakrabban nyúljunk magunkhoz. Ez elsőre tűnhet úgy, hogy csak a feladatok elodázására meg unaloműzésre szolgál, van azonban egy nagyon előnyös hatása a dolognak azon túl is, hogy jó. A Rutgers Egyetem kutatói szerint azzal, az orgazmus oxigéndús vérhez és kellemes érzést adó kemikáliákhoz juttatja az agyunkat, felfrissít, és segít a koncentrálásban is. Míg ugyanis az elme aktiválására szolgáló mentális gyakorlatok csak az agy bizonyos részein fejtik ki hatásaikat, addig az orgazmus képes az egészet felrázni.

Szóval a tudomány láthatólag nagyon pártolja a rendszeres szexuális életet. De ne csak az egészségetek érdekében szexeljetek most (is) sokat, hanem azért, hogy örömet okozzatok egymásnak és magatokat. Szeretni és szeretve lenni a legjobb dolog a világon, és ebbe beletartozik a saját testünk szeretete is.

via

Még több fontos tudnivaló a szexről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top