nlc.hu
Életmód

TikTokon éled újra a boszorkányok kultusza

Új trend hódít TikTokon: jönnek az online boszorkányok

A modern kori boszorkányság egyben a feminizmus szimbóluma is.

A boszorkányokról a legtöbb embernek a seprűnyélen repkedő, gonosz vasorrú bábák ugranak be, a nyelvészeti érdeklődésűek pedig esetleg elmosolyodhatnak, mert eszükbe juthat, hogy melyik magyar szitokszavunk áll szoros rokonságban a mondat eleji kifejezéssel. Arra azonban talán kevesebben gondolnak, hogy a boszorkányság 2021-ben a fiatal generáció tagjai körében rendkívül népszerű videós közösségi oldalon, a TikTokon kel éppen új életre. 

Itt pedig most nem afféle újságírói túlzásról van szó, amikor három új hashtag láttán egyből cikket írnak: a közösségi oldalon az angolul boszorkányt jelentő witch és a TikTok nevének ötvözéséből létrejött Witchtok kategória videóit ugyanis cikkünk írásának a pillanatáig is már több mint 5,4 milliárd (!) alkalommal nézték meg, azaz kis túlzással a bolygó lakosságának kétharmada találkozhatott már a jelenséggel. Összehasonlításként, az Instagramon is szépen pörgő #WitchesOfInstagram hashtag alatt „mindössze” 6,4 millió posztot töltöttek fel. 

@cnhphotography

1, 2 or 3? Which one is your fav for #halloween ? 🎃 tutorials are in my bio link!! #spooky #spookyseason #skull #makeup #witchtok

♬ Mountain King - Halloween Sound Effects

A boszorkányok mozgalma különösen az Egyesült Államokban igen erős, ahol a volt amerikai elnök, Donald Trump négyéves működése alatt a boszorkánylét a feminista ellenállás szimbólumává vált, ezzel párhuzamosan pedig nagyon népszerűvé vált az úgynevezett mysticore szubkultúra is, amely a gyógyító kristályokat, a tarot-kártyát és az asztrológiát emelte át az ezoterikus hobbik világából az életmódtrendek közé. 

Sufniboszorkányok, szevasztok!

Más kérdés, hogy az ezotériát élből elutasítók, de a kőkemény spirituális nézeteket vallók is kissé megmosolyoghatják a WitchTok-mozgalmat, mivel voltaképpen arról szól, hogy bárki visszaszerezheti az élete feletti irányítást, ehhez csupán látszólag véletlenszerű rituálékat kell elvégeznie. Ezek a rituálék pedig annyifélék lehetnek, ahány TikTok-felhasználó rajongója van az online boszorkánykodásnak. Az is igaz, hogy a boszorkányoknak ritkán vannak kőbe vésett szabályai, mint ahogy az sincs túl szigorúan előírva, hogy hogyan lehet megfelelően gyakorolni a boszorkányságot. 

Akkor mire jó mindez? Nos, a rituálék között rengeteg olyan szokás és hagyomány is feltűnik, amely különféle népcsoportok sajátja. Ez vékony jég, ugyanis már egy ideje ismerjük a kulturális kisajátítás (cultural appropriation) fogalmát, ezért érdemes óvatosan közelíteni az egyes népszokásokhoz.

A TikTokot elfoglalták a fiatal boszorkányok

A modern kori boszorkányok egyben a feminista ellenállás szimbólumai is (Fotó: Getty Images)

„A WitchTok egy kétélű fegyver” – hangsúlyozta a Mashable-nek nyilatkozva egy Brooklynn nevű atlantai boszorkány, aki önmagát „szónikus varázslóként” írja le. „Nagyon pozitív, hogy ilyen sok ember érdeklődik a boszorkányok iránt, de csak remélni tudom, hogy ezek az emberek nem felejtik el azokat a gyökereket és alapokat, amire az egész kultúránk épül.”

Mások azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ha csak arra jó az online boszorkánykodás, hogy a fiatalabb generációk megismerkedhetnek a boszorkányokhoz kötődő gyarmatosító történelemmel, a nők elnyomásával, illetve a különböző népcsoportok kirekesztésével, már nem volt hiába az egész. 

Még több boszorkány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top