nlc.hu
Életmód

Koronavírus vakcinák és a menstruációs ciklus

Legfrissebb kutatások: mégis beleszól a menstruációs ciklusba a koronavírus-vakcina

Valóban van összefüggés a ciklus változása és a koronavírus-vakcináció között, bár nem jelentős, és hamar el is tűnik.

Bár a koronavírus-vakcinák kapcsán a szakértők eleinte nem győzték hangsúlyozni, hogy arra vonatkozóan, miszerint a koronavírus vakcinák megváltoztatják-e a menstruációs ciklust, egyelőre nincs elég adatunk, sokan már egyértelmű konklúzióként vonták le, hogy a vakcináció beleszól a menstruációs ciklusba, és ezzel együtt a termékenységnek is árt. Most kiderült: utóbbi még mindig nem igaz, de előbbiben lehet némi igazság.

Victoria Male, az Imperial College London Anyagcsere, Emésztés és Reprodukciós Tanszékének kutatója a Science magazinban foglalta össze, mit mutatnak a legfrissebb kutatások. A szakértő először is leszögezte: a koronavírus-vakcinák és a termékenység között egyelőre nem sikerült semmilyen kapcsolatot felfedezni, és a menstruációs ciklus változásával más vakcinákat is kapcsolatba hoztak már, nem csak a SARS-CoV-2 elleni oltóanyagot – írja a Telex.

Bár a ciklus egyébként is változékony, a témában végzett kutatások azonban kimutatták: 

valóban van összefüggés a ciklus változása és a koronavírus-vakcináció között, bár nem jelentős, és hamar el is tűnik.

Egy amerikai kutatás például 3959 nő adatait vizsgálta meg a Natural Cycles menstruációs app segítségével, közülük 2403-an voltak beoltva, 1556-an pedig nem. Az első vakcinadózisnál nem volt különbség az oltottak és az oltatlanok között, de a második adag oltóanyagtól már átlagosan 0,45 nappal lett hosszabb a menstruációs ciklus. Ha egy cikluson belül adták be mindkét oltást, az 2,32 napot tolt a cikluson. Ezt a kutatást elvégezték nemzetközi csoporttal is, az eredmények pedig nagyjából megegyeztek az amerikai vizsgálatéval. 

Mindkét kutatás azt mutatta, hogy a menstruációs ciklus visszatért a normál kerékvágásba két ciklus elteltével.

Az Apple Women’s Health Study keretein belül is vizsgálták a témát, itt 0,5 napos meghosszabbodást mértek az első, és 0,39 naposat a második dózis után, de a következő ciklusban már minden a megszokott mederben folyt. Egy 79 fős brit kutatás ugyanígy kicsi, de mérhető hosszabbodást talált, de csak abban a ciklusban, amelyben a vakcinát beadták. Egy 3858 észak-amerikai ápolónőket vizsgáló kutatásban 1,48-szorosára nőtt az esélye annak, hogy hosszabb lesz a menstruációs ciklus akkor, ha koronavírus elleni vakcinát kapott az alany – írja a lap.

Az első kutatás során azt is megállapították, hogy a normálisnál erősebb vérzés is együtt járhatott a vakcinációval, a résztvevők 13,6 százaléka számolt be erről az oltás utáni időszakban, míg az oltás előtt csak 7,6 százalék.

A vakcina típusa nem befolyásolja a menstruációs ciklus hosszabbodását, így valószínűleg az oltásra adott immunválasz a ludas, nem pedig egy specifikus vakcinakomponens. Ez az immunválasz átmenetileg zavarhatja a menstruációs ciklust irányító hormonokat, de hatással lehet a méh nyálkahártyájában lévő természetes ölősejtekre, amelyek szabályozzák a szövetnek a lebontását és regenerációját. Ezt az elméletet igazolja az is, hogy a változások szempontjából számít, hogy a ciklus mely szakaszában kapják a nők az oltást.

Korábban is beszámoltak már menstruációs változásokról a tífusz, a hepatitisz-B és a humán papillomavírus (HPV) elleni oltásokkal kapcsolatban. Wan Chhüan orvos már 1549-ben megfigyelte, hogy a himlő elleni oltás váratlanul kiválthatja a menstruációt. Két tanulmány is foglalkozott már azzal a hipotézissel, hogy a COVID-19 oltás utáni menstruációs változások az immunválasz aktiválódásával érkeznek, de ellentmondó eredményekkel zárultak.

naptár

Eltolódhat a ciklus a koronavírus vakcinától (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top