nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Óvatosan a kézfertőtlenítőkkel

Óvatosan a kézfertőtlenítőkkel – így hat a bőrünkre (X)

Értelemszerű, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén többször nyúlunk a kézfertőtlenítők után. Sajnos, ami a bőrünket illeti, amennyi az előnyük, legalább ugyanannyi a hátrányuk. Mondjuk, mire érdemes figyelni!

A bőr szárazságát sok minden előidézheti. Ezek között lehetnek szezonális tényezők, valamint olyanok, amik a mindennapokban is velünk vannak és talán nem is sejtjük, hogy a bőrünket száríthatják, ilyen lehet például a gyakori kézmosás is!

Az is igaz, hogy a vírusfertőzések – mint például a koronavírus vagy az influenza – terjedésének megelőzésében döntő fontosságú a gyakori kézfertőtlenítés, de rendszeres szappanos lemosás és alkoholos kézfertőtlenítő-használat a kézbőr kiszáradásához, fájdalmas berepedezéséhez, illetve gyulladásához vezethet.

A kézfertőtlenítőkben található alkohol extrém módon szárít

A hatékony antibakteriális, antivirális hatású kézfertőtlenítő szerek legalább 60% alkoholt tartalmaznak, ez a hatóanyag pedig szárító hatással bír, illetve ekcémás tünetek fellángolásához vezethet. Megbontja a bőr egészséges védőfunkcióval bíró hidrolipid rétegét, ami először csak kiszáradást, kirepedezést, hámlást, de hosszabb távon egyéb gyulladásos bőrbetegségeket is okozhat.

Fertőtlenítők hatása

Fotó: Getty Images/Kmatta

A száraz, gyulladt bőr ráadásul nem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, számos kórokozó – például a bőrgomba és a vírusos szemölcs – megtelepedését is megkönnyíti.

Tipp! Nagyon fontos, hogy a bőr védelmező lipidrétegét, melyet a kézmosással eltávolítunk, visszapótoljuk. Erre számtalan krém és balzsam alkalmas.

Szappan és meleg víz!

Ha van a közelben csap és szappan, mindenképp részesítsük előnyben az alapos, meleg vizes (nem forró!) kézmosást a kézfertőtlenítőkkel szemben. Kutatások bizonyítják, hogy ugyanolyan hatékony, mint a fertőtlenítők, és ehhez még csak speciális antibakteriális szappan sem szükséges.

Tudtad? A szappanok, kézfertőtlenítő szerek által okozott bőrgyulladás döntő többségben nem allergiás eredetű, hanem a készítmények kémiai tulajdonságai révén okozott szárító és irritáló hatás eredménye.

Mit tehetünk, hogy a kézfertőtlenítők ne okozzanak bőrszárazságot?

  • Langyos vízzel mossunk kezet, a forró vizes áztatás ugyanis fokozza a bőrszárazságot.
  • Kézmosást követően kezünket töröljük szárazra, majd használjunk hidratálókrémet és azt dörzsöljünk be a bőrbe. Ne hagyjuk ki a kézujjak közötti területeket, kézujjbegyeket sem!  
  • A kézkrémeket érdemes rendszeresen használni, ez pedig nem csupán napi egy krémezést jelent, inkább öt-hat alkalmat.
  • Lehetőleg illat- és festékanyagmentes készítményt használjunk a további irritáció elkerülése céljából.
  • Kézkenőcsöt vagy -krémet lehetőleg minden kézmosás és kézfertőtlenítést követően alkalmazzunk, főleg, ha ekcémára hajlamos a bőrünk.
  • Kifejezett bőrszárazság esetén lefekvés előtt zsírosabb, például vazelintartalmú készítményt használjunk.
  • Automatikus mozdulat, hogy kézmosás után gyorsan ledörzsöljük a kezünket a törülközővel, ez azonban sokat árthat az egyébként is igénybe vett bőrnek. Sokkal jobb, ha inkább csak felitatjuk a vizet a bőrről, és dörzsölés helyett gyengéden a bőrre nyomkodjuk a törülközőt.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Kmatta)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top