Aktuális

“Majdnem felrobbant az oldalunk” – a kaposvári könyvtárosok sikerakciója

Hogyan lehetne több embert rávenni az olvasásra? Országszerte sok könyvtáros töri a fejét ezen a kérdésen. De csak a kaposváriak adtak rá igazán frappáns választ – telefonon értük el a "könyvborítós" sorozat ötletgazdáját.

Emlékeztek még a “lemezborítóval pózolás” akciójára? És a könyvborítósra? A kaposvári Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak fejében is megragadt a jó ötlet, és Magyarországon ők vitték igazán sikerre. Az alapnál azonban eggyel továbbléptek: ők DVD-borítókat is használtak (a médiatár forgalmának fellendítésére), és ajánló szövegekkel kísérték a képeket. Az első sorozatot egy hete tették közzé facebook-oldalukon, és azóta… “egyik ámulatból esünk a másikba” – meséli Fehér Zsófia ötletgazda. Azóta ugyanis több mint harminc külföldi oldal írt az olvasásnépszerűsítő akcióról, a kezdeményezők pedig nem győzik fogadni a gratuláló üzeneteket. “Mi is a Corpuslibris oldalon találkoztunk az ötlettel – meséli Zsófi –, úgy gondoltam, ez nálunk is működne, és megcsináltam az első fotót a Hülyewood című könyvvel. Azzal kezdődött minden.”

A fiatal lány sorra győzte meg a kollégákat: “a bevállalósakkal kezdtem, aztán annyira tetszett mindenkinek a végeredmény, hogy az idősebbek már maguktól jöttek, hozták a könyveket és DVD-borítókat. A vezetőség nem igazán tudott erről. Először a huszonvalahány képpel szembesültek, de sikere volt.”

Megnézem
Összes kép (1)

Eddig negyvenegy kép készült, de a világirodalom bőven rejt még “arcos” borítós kincseket – persze más témájúak is szóba jöhetnek. Zsófiék igyekeztek széles merítéssel dolgozni: nem csak szépirodalmat kínálnak. Mint mondja, ők “kicsiben gondolkodtak”: a kaposváriakkal akarták megismertetni az állományukat. Igen ám, de nem számítottak rá, hogy a reddit oldalon is megosztják az első albumot. “Hétvégén majdnem felrobbant az oldalunk, végig ott ültünk, és csak válaszolgattunk a rengeteg kommentre. Ma pedig már volt, aki úgy jött be hozzánk, hogy látta ezt és ezt a könyvet az akcióban – milyen jó lenne újra elolvasni…”

Zsófi kedvenc könyve Audrey Niffeneggertől “Az időutazó felesége”, és a 100 év magányt minden évben elolvassa. Könyvtári dolgozóként természetesen hisz a papír alapú világban, szerinte sokszor praktikus a digitális formátum, de “az élmény mégiscsak más, ha könyvet olvas az ember”. Egyelőre nem tervez több borítófotót, mint mondja, “most valami újat kéne csinálni”. Részünkről csak támogatni tudjuk ezt a tervet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top