nlc.hu
Aktuális
Több mint száz amatőr művészt húztak csőbe egy nem létező kiállítással

Több mint száz amatőr művészt húztak csőbe egy nem létező kiállítással

Sok pénzt fizettek azért többségében amatőr művészek, hogy kiállíthassák munkáikat egy a budapesti Lurdy Házba tervezett tárlaton. Csakhogy a kiállítás szépen elmaradt, a pénzüket pedig még nem kapták vissza.

Festőknek, szobrászoknak, elsősorban műkedvelőknek szerveztek nagyszabású kiállítást, amelynek a Lurdy Ház adott volna otthont. Az ArtUP 2017 névre hallgató tárlatot úgy reklámozták, mint egy nagy volumenű, nemzetközi művésztalálkozót, ahol végre a még nem felfedezett, amatőr művészeknek is megvan a lehetőségük, hogy alkotásaik fizetségért cserébe a nagyközönség előtt is láthatóvá váljanak.

Az ArtUP lényege ugyanis a tervek szerint abban állt, hogy nincsenek szelektáló kurátorok, hanem az alkotó befizet valamennyi bérleti díjat (minimum 15 ezer, maximum 100 ezer forintot), és a munkája máris ott lóg a falon. Csakhogy a kiállítás érdekes módon elmaradt – írja az Index.hu.

A főszervező,  Geraldine D. Grandpiere Facebookon jelentette be az utolsó pillanatban, hogy anyagi okok miatt mégsem rendezik meg a tárlatot a Lurdy Házban. A kiállítás honlapja azonnal eltűnt, a helyén csak egy közlemény maradt három nyelven: “Az Artup 2017 Budapest elnevezésű rendezvény a szervezőkön kívűl űlló (sic!) okok miatt elmarad. Az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, a pénzvisszatérítést mihamarabb megkezdjük.” 

Az Index úgy tudja, hogy a pályázó mintegy 120 művész fel van háborodva, hiszen a pénzvisszafizetések még nem kezdődtek meg, jogosan átverve érzik magukat, és attól tartanak, hogy befizetett összegeiket már soha nem látják viszont. Érdekes, hogy maga a főszervező sem teljesen érti, hogy történhetett meg mindez, Grandpiere a posztjában azt írta, feljelentést tesz az ügyben, és megteszi “a szükséges intézkedéseket”. Hogy ki ellen tesz feljelentést, az nem derült ki.

A lap megkereste a Lurdy Házat is, ahol viszont nem akartak nyilatkozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top