Aktuális

Beszántották a Magyar Tudományos Akadémiát, elsötétült a helyesírás-ellenőrző oldal

Palkovics László miniszter ígérete ellenére mégis elvették a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatói hálózatot. Az akadémikusok utcára vonulnak.

Kedden az Országgyűlés megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter terjesztett be.

Bár a politikus korábban kifejezetten megígérte, hogy nem nyúlnak a kutatóhálózathoz, a mostani szavazás értelmében az MTA elveszíti a kutatóintézeteit, azokat egy új alapítványba, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH) szervezik át, megszüntetve ezzel a kutatók közalkalmazotti viszonyát. Az MTA-nak emellett önként át kell adnia az alapítvány számára a székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát, ez több milliárd forintot jelent. 

MTA

Az Akadémia előtt demonstrálnak a kormány tervei ellen 2019. június 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az ügyben a  kormány és az MTA, illetve a hazai kutatói közösség már hosszú ideje harcol egymással, végül Palkovics áprilisban kijelentette, ha az MTA nem adja a kutatóhálózatot, erővel veszik el azt. Ez ma történt meg. 

Az esetet követően több, az MTA érdekeltségébe tartozó intézet weboldala, illetve egyes online szolgáltatások is leálltak, köztük a http://helyesiras.mta.hu címen elérhető helyesírás-ellenőrző is. Nem egyszerűen arról van szó, hogy az oldalt lekapcsolták volna, ehelyett az oldal üzemeltetői az oldal forráskódját cserélték le az egyszerű fekete háttérre. 

Az MTA helyesírás-ellenőrző oldala a július 2-i szavazást követően

A 24.hu értesülései szerint az Akadémiai Dolgozók Fóruma kedd délután 16 órára tüntetést szervez az MTA Széchenyi téri épülete elé. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top