Aktuális

Greta Thunberg elegánsan oltotta le Donald Trumpot

A klímaaktivista először helyre tette a világ politikai vezetőit, aztán az amerikai elnöknek is rendkívül stílusosan szúrt oda.

A hétfői ENSZ klímacsúcson elhangzott Greta Thunberg-beszédet valószínűleg csak az nem hallotta, aki egy kő alatt él. A 16 éves svéd lány ugyanis a sírás határán állva mondta el gyújtó hangú beszédét, amelyben az összes politikust azzal vádolta, hogy ellopták a generációja álmait. Persze egyből megjelentek azok a hangok, amelyek szerint Thunberg csak színészkedik, illetve hogy olyan érdekcsoportok állnak mögötte, amelyek csak a saját pecsenyéjüket sütögetik. Akár így van, akár nem, a tény tény marad, hogy ilyen fiatal ember még nem mondott ennyire indulatos beszédet az ENSZ-ben, a mondanivalója pedig nem kötődik egyetlen párthoz vagy szervezethez sem, pusztán arról szól, hogy a mostani politikai-gazdasági döntéshozók mennyire felelőtlenek a jövő generációival szemben.

Greta Thunberg nem kér a politika ígérgetésből (Fotó: Getty Images)

A rendezvényen váratlanul megjelent Donald Trump is, és bár ők ketten nem találkoztak, az a jelenet is bejárta a világot, amelyen Greta Thunberg gyilkos pillantásokat lövell a 45. amerikai elnök felé.

Trump – akinek jelenleg kisebb gondja is nagyobb a klímacsúcsnál, miután épp megindították ellene az impeachment eljárást – persze hozta a formáját, és a Twitteren közzétett üzenetében tanúságát adta, hogy valószínűleg fogalma sincs, hogy ki ez a lány, aki miatt ma már hetente milliók mennek utcára demonstrálni, hogy a világ politikusai tegyenek végre valamit az üres lózungok helyett. Az USA első embere ugyanis a következőt írta Thunbergről: „nagyon boldog fiatal lánynak tűnik, aki előtt csodálatos, fényes jövő áll. Annyira jó látni.”

Persze, ha Trump esetleg belenézett volna Thunberg beszédébe, hamar rájöhetett volna, hogy a lány egyáltalán nem boldog a helyzet miatt, illetve arra is, hogy a súlyos vádjai jelentős részben ellene is irányulnak, hiszen Trump elnökké választása óta számos olyan lépést tett, amelyek korábbi környezetvédelmi kezdeményezéseket nulláznak le, jellemzően az ipari szereplők javára.

A svéd aktivista nem sokkal az ENSZ-klímacsúcs után elegánsan „szólt vissza” az amerikai elnöknek, amikor Twitter-oldalán lecserélte a bemutatkozó szövegét az alábbira: „csak egy nagyon boldog fiatal lány, aki csodálatos, fényes jövő előtt áll.”

Thunberg Twitter-oldala, már a megváltoztatott bemutatkozással (Fotó: Twitter)

Reméljük ez valóban így lesz, mert ez azt jelentené, hogy sikerült érdemi lépéseket tenni a klíma és a bolygó megóvása érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top