Aktuális

Megindult a hadjárat a nőverők és az abuzáló papok ellen – október az nlc-n

Idén mozgalmas októberünk volt: fontos változások, lényeges ítéletek – de volt, amiben visszafelé mozogtunk az időben...

Ha már a nőket érintő legfontosabb eseményeket listázzuk, kezdjük is mindjárt egy átfogó helyzetképpel!

Nők és férfiak

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete elkészítette az európai nemzetek sorrendjét az alapján, ki hogyan áll a nők és férfiak közötti egyenlőség kérdésében. Olyan mutatókat vizsgáltak, mint: hány női miniszter van a kormányban, mennyi a nő a parlamenti képviselők között, hány női vezető dolgozik az állami tulajdonú médiában, a nők vagy a férfiak foglalkoznak többet a gyermekneveléssel, jellemzően ki végzi a házimunkát és hasonlók.
Nos, talán nem meglepő és nem is vidám hír: Magyarország az utolsó előtti helyen áll – Görögország előtt. 100 pontból 51,9-et értünk el a nemek közötti egyenlőség skáláján…

A nőket persze nem lehet háttérbe szorítani ilyen ügyes kis húzásokkal… október közepén például lezajlott az első űrséta, melynek csak nők a résztvevői. Ötvenhat évvel azután, hogy Valentyina Tyereskova a Vosztok 6 fedélzetén felszállt, elrajtolt a Nemzetközi Űrállomásról az első női csapat: Christina Koch és Jessica Meir amerikai asztronauták.

Gyerekek és gyermekvédelmisek

A jó után sajnos jöttek a rossz hírek is. Az Index írta meg azt a történetet, amelyben egy nevelőszülő név nélkül mondta el, milyen érzéketlenül szakították el tőle a nála nevelkedő, másfél éves kislányt. Nagyon rossz volt olvasni, de próbáltunk abban bízni, hogy egyedi esetről van szó, nem visszatérő rendszerhibáról. Ennek nézett utána Vízler Nyirádi Luca, aki megszólított olyan nőt, aki tizenkét éve dolgozik nevelőszülőként, de több olyan szervezet munkatársával is beszélt, amelyek állami nevelésbe vett gyerekekkel foglalkoznak – a végeredmény sajnos csak félig-meddig megnyugtató – bár az biztató, hogy következmények legalább vannak: az említett esetben érintett gyermekvédelmi vezető már nincs a posztján.

Amióta kiderült, hogy a hat év körüli gyerekek beiskolázásáról ezentúl nem a szülők döntenek, sok-sok cikkben foglalkoztunk a témával. Ha a kormányzati terv beválik, akkor jövőre egy független bizottság mondhatja meg, ki iskolaérett és ki nem. Bodrogi Eszter két első osztályos tanítóval és egy iskolaigazgatóval beszélgetett a várható következményekről, és bizony egyikük sem optimista, a módosításnak inkább a hátrányait látják. Ugyanakkor nyilván a másik véglet sem volt jó, amikor egy szülő presztízskérdést csinált abból, hogy az ő gyereke akár öt és fél évesen beülhessen az iskolapadba. Eszter cikkében odáig is eljut, hogy egyáltalán nem lenne ez ilyen konfliktusos kérdés, ha másmilyenek lennének az iskoláink…

Két ítélet

Októberben megszületett egy fontos ítélet: négy és fél év fogházat kapott az a férfi, aki a Jászberényi úton megtámadta az ultrafutó Makai Viktóriát pontosan egy évvel ezelőtt. Az elkövető, H. István végigzokogta a tárgyalást. „Nagyon sajnálom, ami történt. Ennek nem szabadott volna megtörténnie, nem tudom meg nem történtté tenni. Szeretnék felébredni ebből a rémálomból” – mondta az utolsó szó jogán.

Ennél kellemetlenebb fordulatot hozott ugyanez a hónap a Renner-Bene ügyben. A volt barátnőjét lúggal megcsonkító orvos alkotmányjogi panaszt nyújtott be, és tizenegy éves börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kéri eljárásügyi hibára hivatkozva. Azt szeretné, ha megsemmisítenék az ítéletet, és ügyét tárgyalják újra harmadfokon. Amire meg is van az esélye, bár a hír nyomán jelentős tiltakozási hullám indult el – az áldozatot támogatók felvonulással, sárga rózsákkal tüntettek a felülvizsgálat ellen. 

Veszteségeink

Október komoly veszteséget is hozott: nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás, a sokak által nagyra becsült pszichológus. Igyekeztünk a magunk módján tisztelegni munkássága előtt: Kun Gabi leírta, szülőként mit köszönhet a szakembernek, idéztük a legfontosabb mondatait és azt is, hogy ismert emberek hogyan búcsúznak tőle.

Vekerdy Tamás pszichológus  (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Egy másik halálesetre tekintett vissza Balogh Judit interjúja. Judit Lombos Orsolyával beszélgetett, akinek édesapja vezette a tragikus sorsú Hableány hajót. „Azt szokták mondani, hogy az idő begyógyítja a sebeket, én ezt cáfolom, legalábbis az eltelt idő ehhez nekem még nagyon kevés volt. A fájdalom itt van, és különösen azért, mert ez nem egy természetes halál” – mondja a fiatal lány, aki soha nem szeretne szembenézni a tragédiát okozó Viking Sigyn kapitányával, inkább édesapja, Lombos László szép pillanataira emlékezik – és emlékezett cikkünkben is.

Változások

Szinte hihetetlen, de lassan talán elindul valamiféle változás a katolikus egyházban, ami a szexuális visszaélések kezelését illeti. Ez ügyben sok biztató hír érkezett év vége felé. Új-Zélandon például először fordult elő, hogy az áldozatnak hittek, és a püspöknek távoznia kellett „elfogadhatatlan, szexuális természetű viselkedése” miatt.

Ferenc pápa már májusban kihirdette a területet szabályozó egyházi törvényét: az egyházmegyéknek külön bejelentővonalakat és bizottságokat kell létrehozniuk a bejelentések kivizsgálására. Ez állítólag még idén működni fog itthon is.

Az nlc-nek Perintfalvi Rita teológus adott nagyon fontos, tabudöntögető interjút erről. Ő egyébként csoportos beszélgetést is szervez azoknak, akiket egyházi keretek között abuzáltak.

Perintfalvi Rita (Fotó: Hernád Géza)

Még ugyanebben a hónapban konferenciát szerveztek a témában a bencések, Pannonhalmán. Hát, legalább már beszélni lehet erről a komoly problémáról…

Büszkeségeink

Október 10 és 13 között került sor a Margó Irodalmi Fesztiválra, ahol idén az nlc különleges programsorozattal volt jelen. A jövőnkről beszélgettünk – saját életünk és a bolygó továbbélése tekintetében is. Rengeteg szakértő vendégünk volt, most nem is sorolnánk fel, inkább a fesztivál ötletgazdájával, Valuska Lászlóval készült interjúnkat osztjuk meg veletek.

Ősszel odaálltunk még egy „Ügy” mellé. A Budapest Bike Maffia kiváló kezdeményezése a My Budapest Photo Project, amelynek keretein belül fedél nélküliek fényképezőgépet kapnak, amivel Budapestet örökíthetik meg – úgy, ahogy ők látják. Lett belőle kiállítás és naptár is, az alkotók pedig nálunk mutatkozhattak be egy portrésorozatban.

A „nem büszkeség” napja

Prizma tüntetés – az első transz pride Budapesten (Fotó: Bankó Gábor)

Sajnos azonban nem minden fenékig tejfel (elfogadás). Kicsit megint a középkorban érezhettük magunkat, amikor a fogyasztóvédelmi hatóság megbüntette a meleg párok fotóival is kampányoló Coca Cola céget, mondván, a #Love is Love projekt „káros a fiatalok erkölcsi fejlődésére”. Nemcsak végtelenül szomorú, de tudatlanságról és rosszindulatról is árulkodik az, ha bármilyen hatóság erkölcstelennek és károsnak bélyegez egy minden társadalomban természetes módon létező létformát, ami ráadásul semmilyen jogszabályba nem ütközik, és nem árt senkinek – pusztán csak kisebbségben van, emiatt kevésbé megszokott. Arról nem beszélve, hogy a hirdetésekben ábrázolt helyzetek még csak különösebben intimnek mondhatók sem voltak szemben azzal, amilyen dömpingben ömlenek ránk a heteroszexualitás ízlésesebb és ízléstelenebb megjelenítései a reklámoktól kezdve a klipeken át az óriásplakátokig. Nos, legalább maradt még feladatunk 2020-ra is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top