Aktuális

Apró lakásában mondta ki az igent az önkéntes karanténban lévő 70 feletti pár

A koronavírus sem akadályozhatta meg Zsófiát és Miklóst, hogy hivatalosan is összekössék az életüket.

Zsófia özvegy. Miklós is. Illetve voltak. Merthogy így jóval 70 felett megtalálták egymást. Csakhogy a vírus jött, az esküvői tervek meg mentek: a járvány idején a két nyugdíjas tanár pontosan tudta, hogy önkéntes karanténba kell vonulniuk, és hogy a gyerekeik gondoskodnak majd róluk. Ennek ellenére eldöntötték azt is, hogy jöjjön bármi, házasokként fognak szembenézni vele. 

Mivel a 70-es éveikben járó szerelmesek eltérő felekezetűek, és a templomok a vírushelyzet miatt zárva vannak, megkeresték Tóth Mihályt, az Ökumenikus Egyház lelkészét, hogy eskesse őket össze – a biztonság kedvéért otthon. „A picinyke harmadik emeleti lakáshoz olyan lift vitt, ami dupla annyi éves lehetett, mint én. Az ajtón belépve azonnal kézmosás és fertőtlenítés várt. A cipőmet az ajtóban hagytam, és így, zokniban, egy százéves ház idős lakóival, akik egymás kezét keresve-fogva álltak félszegen, gyújtottam egy gyertyát és elmondtam az Ökumenikus Egyház esketési szertartásainak első mondatát” – írja a nem mindennapi esküvőről közzétett posztjában a lelkész.

Tóth Mihály elárulta, idén már 20. éve vezeti a párokat esküvőkön, ahogy ő mondja, a döntések útvesztőjében. „Közel kétezer jegyespárral beszélgettem arról, hogy hogyan képzelik el az esküvőt, mi az, ami fontos nekik” – teszi hozzá a lelkész, aki ceremóniamesterként közel hatszáz esküvőt vezetett „A-tól Zs-ig”. „Adventistától zsidó lagziig mindenfélében volt már részem.” 

„Meg kellett tanulnom a perzsa esküvői hagyományokat, hogy a Németországból hazatérő fiú itthon tarthassa az idős nagymamája miatt az esküvőt iráni származású menyasszonyával. Nyeltem a könnyem a vendégekkel, amikor a szamoai menyasszony agyvérzésből lábadozó édesapja 14.000 km-es utazás után bicegve kísérte be a lányát a szertartásra. Hatszáz különböző párral, násznéppel és esküvővel találkoztam. Merem állítani: a feladat mindig ugyanaz – az élmény mindig más.”

Tóth Mihály beszélt arról is, hogy amikor a történelmi egyházak bejelentették, hogy zárt ajtók mögött tartják az istentiszteletet, amit online közvetítenek, ők a kollégáival eldöntötték, hogy menni fognak. „Mindenhova, ahol keresik a biztonságot adó kapaszkodót a hitbe. Elindítottuk a mozgó lelkész szolgálatot, hogy a járvány idején is lehessen esküdni, felvenni a keresztséget, a betegek kenetét kérni, vagy ha muszáj, temetni. Eddig a legfelemelőbb és legkedvesebb szolgálatot végezhettem azon a bizonyos szerdai napon, egy öreg bérház harmadik emeletén” – árulta el. 

Olvass még többet arról, hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány az esküvőket: 

Esküvőre készülsz? Így szól bele a koronavírus!

Az esküvőiparnak is betesz a koronavírus

El kell halasztani az esküvőmet a koronavírus miatt, de ha ez az ára annak, hogy rendeződjön a helyzet, megteszem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top