Aktuális

Húsvétkor is lesz friss magyar tojás a boltok polcain

Felkészültek a magyar termelők – a koronavírus nem veszélyezteti a tojásellátási-láncot

Felkészült a húsvétra a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség), azaz a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak. A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok tojással való ellátása is biztosított, pánikvásárlásra semmi ok a termelők szerint.

„A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain, ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben – mondta el Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke. – A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a koronavírus okozta körülményekhez.”

Az élelmiszer-előállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

A tojástermelők fokozott higiéniai protokollokat vezettek be a koronavírus miatt (Fotó: Getty Images)

A tojástermelők fokozott higiéniai protokollokat vezettek be a koronavírus miatt (Fotó: Getty Images)

A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be, például a tojástermelési rendszerekben van, ahol a dolgozók több csapatra vannak osztva, nem találkozhatnak egymással, a feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy az kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztetett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.

Az elmúlt hetekben a takarmányalapanyag-ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de sikerült a kezdeti bizonytalanságok után helyre állítani a takarmányellátási láncot.

Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint, akik folyamatosan monitorozzák a helyzetet és a WHO ajánlásaira hívják fel a figyelmet a főzés közbeni általános higiénia betartására.

„Az állammal közösen a tojástermelő gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élelmiszer-ellátás zavartalan legyen – mondta dr. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. – Hatalmas köszönet és elismerés illeti nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem azokat az élelmiszerláncban dolgozókat is: az élelmiszer-előállítóktól kezdve a rakodómunkásokon, áruszállítókon át a bolti dolgozókig, akik a sokkal megterhelőbb körülmények ellenére is biztosítják, hogy a hazai élelmiszerellátás ne kerüljön veszélybe.”

Mindennap karácsony az üzletekben

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor átlagosan 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A vendéglátóipari (hotel, étterem, menza) kieséseket pótolták/pótolják a felmerült és felmerülő lakossági igények.

Drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is – az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Ez többek között azért történik, mert a járvány miatt máris nőtt a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány-alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak.

A tojás a legolcsóbb, legjobb tápértékű élelmiszer

Az egyik legolcsóbb teljes értékű táplálékunk: az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke – hívja fel a figyelmet a Tojásszövetség. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin-tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

(Forrás: Baromfi Termék Tanács)

Forrás: Baromfi Termék Tanács

További cikkeink a tojásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top