Aktuális

Müller Cecília: az ország összes idősotthonát ellenőrizni fogják

A vírus itthon továbbra is felfutásban van. Jó hír viszont, hogy kilenc ember lekerülhetett a lélegeztetőgépről – mondta el az országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján elsőként Lakatos Tibor rendőr ezredes beszélt, a húsvéti hétvégén végrehajtott rendőri intézkedésekről. Elmondta, hogy a koronavírus miatti korlátozások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a Balaton déli partján, Somogy megyében azonban több tíztagú csoportok is alakultak, őket a hatóságok feljelentették.

Bevásárlóközpontoknál is előfordultak a hosszú hétvégén csoportosulások. Miközben az idős hozzátartozók bent vásároltak, a fiatalabb rokonok a parkolóban verődtek össze és beszélgettek. Ezért több helyen is történt rendőri intézkedés.

Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy összesen 14.355 házi karantén van most itthon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos most is a friss számadatokkal kezdte beszédét: eddig 1512 fertőzött van idehaza 13 beteg halt meg az elmúlt nap során, a gyógyultak és az elhunytak száma egyaránt 122 Magyarországon. Az elhunytak közül mindenki valamilyen régóta fennálló krónikus betegségben szenvedett. Továbbra is az idősek a legveszélyeztetettebbek, de minden korcsoportban, gyerekek között is van fertőzés.

Láz, légszomj, szag- és ízérzés átmeneti elvesztése a koronavírus-fertőzés jellemző tünetei.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy 9 ember lekerült a lélegeztetőgépről, és elhagyhatta az intenzív osztályt. Ez hatalmas eredmény, mert korábban aki lélegeztetőgépre került, annak jelentősen romlottak az életesélyei. Folyamatosan fejlődik azonban a protokoll, új tudás birtokában, új módszerekkel is próbálkoznak az orvosok, ennek meg is van az eredménye.

Összesen 35.825 mintavétel történt mostanáig. A hatóságok figyelme most az idősotthonokra és más szociális intézményekre, valamint az egészségügyi ellátásra koncentrálódik. Fontos, hogy az egyéni védőfelszerelést mindenki szakszerűen, nagy figyelemmel használja. A munkáltatók pedig biztosítsák nekik a felszerelést, ezt segítik a kormány folyamatos külföldről történő eszközbeszerzései is. Kedden az alapellátási ügyeletekre és háziorvosoknak juttatnak védőfelszerelést.

Müller Cecília beszélt arról is, mi a teendő, ha valaki kórházi tartózkodás után tér vissza az idősotthonba. Ilyenkor két negatív laborlelet elfogadható, ha azonban ez nem áll rendelkezésre, akkor két hét karantén szükséges a kórházból visszatérő lakóknak. Ezt a karanténidőszakot semmi nem helyettesíti, ennyi a vírus lappangási ideje.

A szakemberek most azt látják, hogy azok közül, akik átesnek a koronavírus-fertőzésen, vannak, akik védetté válnak, de van, akinek alig képződik ellenanyag a szervezetében, vagyis egy pozitivitás után sem garantálható, hogy több év védettség következik.

A tisztifőorvos külön beszélt a Pesti úti idősotthonról: ott 204 ember fertőződött meg, 10 pedig elhunyt. A hétvégén a honvédség segítségével fertőtlenítő nagytakarítás kezdődött az intézményben. Akik ott maradtak, azokat folyamatosan orvosok monitorozzák. Hogy volt-e hiányosság az intézményben, arra csak később tud választ adni a hatóság.

koronavírus

Fertőtlenítéshez védőruhába öltözött katonák a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Müller Cecília hangsúlyozta, mától az ország összes idősotthonában ellenőrzés indul. Összesen 1035 ilyen intézmény van itthon.

Továbbra is felszálló ágban van a járvány, napról napra nő a fertőzöttek száma idehaza, ezért a korlátozó intézkedések egyelőre maradnak.

Koronavírussal kapcsolatos friss hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top