nlc.hu
Aktuális

Kegyetlen természetkárosítás Miskolcon

Két tucat denevér pusztult el, mert Miskolcon leverték egy épület burkolatát

Az állatok éppen téli álmot aludtak, a korábban ott dolgozó munkások már elhagyták a területet, amire a természetvédők odaértek.

A mályi Madármentő Állomás csütörtökön délután kapta a hívást, miszerint Miskolc belvárosában egy épület oldaláról elkezdték lebontani a burkolatokat, és a helyszínen rengeteg síró, magatehetetlen és átfagyott denevéreket találtak, és többen közülük sajnos már nem éltek. A természetvédők azonnal értesítették a rendőrséget és a Bükki Nemzeti Parkot, sajnos az itt dolgozó munkások közül már senki nem tartózkodott a helyszínen.

A nemzeti park munkatársai 58 élő denevért és 23 elpusztult állatot számoltak össze. Az életben maradt állatokat egy természetes élőhelyre szállították át, ahol zavartalanul folytathatják téli álmukat, illetve a két denevért, amit utólag találtak meg, a a madármentők vettek magukhoz, a halott állatok tetemeit pedig a rendőrség és a nemzeti park kérésére lefagyasztották.

A Mályi Madármentők szerint a természetvédelmi kár több mint kétmillió forint.

A denevérek azért alszanak téli álmot, mert kizárólag rovarokkal táplálkoznak, a téli hónapokban viszont nincs elég belőlük. Az ősszel felhalmozott zsírtartalékuk segít az állatoknak abban, hogy életben maradjanak. Ugyan a denevérek rövid időre elhagyják téli szállásukat, de minél többet vannak ébren, annál gyorsabban emésztik fel a tartalékaikat, és ha ez nem lesz elegendő a tél hátralévő időszakának az átvészeléséhez, el is pusztulhatnak, írja a Greenfo.

Téli álmot alvó nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum) az Abaligeti-barlangban 2018. január 16-án.

Téli álmot alvó nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum) az Abaligeti-barlangban 2018. január 16-án.
(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top