nlc.hu
Aktuális

Svédország az 5-11 éves gyerekek oltásáról

Svédországban nem ajánlják az 5-11 éves gyerekek oltását

A svéd Egészségügyi Ügynökség szerint az előnyök nem haladják meg a kockázatokat, ezért nem javasolják az 5-11 éves gyerekek oltását.

Svédország nem ajánlja az 5-11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltását, mert az előnyök nem haladják meg a kockázatokat – számolt be a Reuters.

A svéd Egészségügyi Ügynökség tisztviselője, Britta Björkholm azt mondta: „A jelenlegi ismereteink szerint a gyerekeknél alacsony a kockázata a súlyos megbetegedésnek, ezért nem látjuk az egyértelmű előnyeit az oltásnak”.

Hozzátette, a mostani döntést felülvizsgálhatják, ha a kutatások új eredményekkel szolgálnak, vagy megjelenik egy új koronavírus-variáns. Megjegyezte azt is, hogy a magas kockázati csoportba tartozó gyerekek már megkaphatják az oltást.

Gyereklányt oltanak be a koronavírus ellen

A kép illusztráció. Egy kislányt beoltanak a koronavírus ellen az 5-11 éves gyerekek oltása során a franciaországi Champigny-sur-Marne-ban 2022. január 14-én (Fotó: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Svédországban több mint 40 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak január 26-án, ez az egyik legmagasabb szám a járvány során a korlátozott tesztelés ellenére is. Az egészségügyi rendszer ugyanakkor nincs akkora nyomás alatt, mint a korábbi hullámok során. A csütörtöki adatok szerint 101 beteget kezeltek intenzív osztályon, ami jóval kevesebb, mint a 2021 tavaszán ápolt több mint 400 páciens. A járvány kezdete óta 16 ezren haltak meg 10,3 millió lakosú országban.

Szerdán a svéd kormány kiterjesztette a korlátozásokat: létszámhatárt vezettek be a beltéri létesítményekben, valamint korlátozták az éttermek nyitvatartási idejét. Az intézkedések két hétre szólnak, abban bíznak, hogy február 9-ére javul a helyzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top