nlc.hu
Aktuális

Diáktüntetés az MTVA székháza előtt

Több ezer fáklyás diák tüntet az MTVA székháza előtt

Egy-két ezres tömeg vonult ma át a városon, hogy az MTVA székháza előtt tüntessenek a szabad véleménynyilvánításért.
Diáktüntetés indult a Flórián térről a Kunigunda utcába

Egy hónappal ezelőtt az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom vonulásos tüntetést hirdetett a köztévé székháza elé, abban az esetben, ha nem hagyják őket felszólalni az elmúlt időszak történéseiről. Mivel a kérésüknek nem tettek eleget, ezért ma a diákok elindultak tüntetni az MTVA épülete elé, a menet a Flórián térről indult délután hatkor. Bár viszonylag kevesen várakoztak itt – alig néhány százan – a Telex szerint a tüntetők létszáma végül ezer-kétezer főre duzzadt és fáklyákkal indult meg a Kunigunda utcába, ahol végül egy színpadot is felállítottak. A tömegben feltűnt a PDSZ-molinója, valamint Pintér Sándor kartonbábuja is, miközben azt skandálták, hogy „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs pénz, nincs tanítás”. 

A legfrissebb hírek szerint a diákok azt követelik, hogy engedjék be őket az épületbe, hogy véleményt mondhassanak az oktatásról, szerintük a közpénzekből fenntartott köztelevízió elhallgatja a kezdeményezésüket és a követeléseiket. Bár a rendőrség kivonult az épület elé, a cikk írásának pillanatában még nincsenek kordonok és nem is léptek fel a tüntetők ellen. A tömeg viszont egyre hangosabb, a Mi vagyunk a grund is felcsendült már.

Frissítés: Időközben, nem sokkal háromegyed nyolc előtt a tüntetés véget ért. Mihalics Lili, az egyik szervező megköszönte a résztvevőknek, hogy esőben is csatlakoztak hozzájuk. Ezzel egyidejűleg felkérte a jelenlévőket a távozásra, és arra is, hogy a kihelyezett vödrökben oltsák el a fáklyákat.

A csütörtöki országos pedagógussztrájk után több iskola is jelezte, hogy nem függesztik fel a munkabeszüntetést, amit az indított el, hogy november 30-án a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, az Eötvös József egy és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárát a tankerület elbocsátotta, mondván a polgári elégedetlenség a diákok tanuláshoz való jogát korlátozza. Nemes Mária angol–földrajz szakos pedagógussal, a Karinthy egyik kirúgott tanárával készült interjúnkat itt olvashatod. Ma pedig a a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai leragasztott szájjal követelték oktatás jövőjét, amit délután ülősztrájkkal folytattak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top