nlc.hu
Aktuális

Hiány van agyhártyagyulladás elleni vakcinából

Hiánycikk lett az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltás

Nem tudni, mi okozza az átmeneti hiányt.
oltás,

Jelenleg szinte lehetetlen hozzájutni az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltóanyaghoz Magyarországon. Egy gyógyszerész is azt megerősítette az RTL Híradónak, hogy jelenleg nem kapható ez a vakcina, országos hiánycikk. Elmondása szerint ők októberben kaptak utoljára a termékből, és úgy tudja, január végén-február elején érkezhet újabb szállítmány.

Az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvosok is azt tapasztalják, hogy egyre több szülő panaszkodik arra, hogy nem tudják megvenni a gyógyszert, így előfordul, hogy néhány gyereknél csúszik az agyhártyagyulladás B variánsa elleni védőoltás beadása. „Ezen a héten gyakorlatilag mindennap kapok olyan telefonokat – ma is kaptam, nem is egyet –, hogy a szülők jelzik, hogy mondjuk a holnapi oltási napra nem fogják tudni hozni ezt az oltást” – jegyezte meg Póta György, háziorvos.

Havasi Katalin, a Háziorvosok Országos Egyesületének elnöke is ugyanezt tapasztalja, pedig szerinte eddig folyamatos volt az ellátás. 

Évente körülbelül 50-70 agyhártyagyulladásos megbetegedést azonosítanak Magyarországon. A fertőzés gyors lefolyású, akár egy nap alatt halált okozhat. Ennek aránya a csecsemők között a legmagasabb: 20-30 százalék. 

Hazánkban elsősorban a C és a B variáns okoz fertőzést, de jelenleg éppen a B a leggyakoribb. Póta György szerint ezért is fontos, hogy a gyerekek oltása ne csússzon, mivel a vakcinából több dózist is be kell adni a védettséghez, ezért különösen probléma, ha az első adagot nem adják be időben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál azt nyilatkozták, hogy az oltóanyagokat a forgalmazó ezen a héten szállítja a gyógyszertárakba, és a napokban már kapható lesz. Arra nem válaszoltak, hogy mi okozza az átmeneti hiányt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top