nlc.hu
Aktuális

Hatalmas tiltakozás a Balatonnál

Elegük lett a civileknek: hatalmas tiltakozás tört ki a Balatonnál

Több száz ember indult a partszakasz megmentéséért.

Az elmúlt években egyre több embernél verte ki a biztosítékot azok az intézkedések, amiket a Balatonnál vezettek be. Az évek során csak nőttek a fizetős partszakaszok száma, ráadásul az ételek is olyan drágák a magyar tengernél, hogy egyre többen választják a külföldi nyaralást. 

Balaton

Fotó: profimedia.hu

Most viszont olyat húztak Fonyódon, amit nem bírtak az emberek szó nélkül hagyni. Egy másfél kilométeres partszakasz lezárást tervezik, ami kiverte a biztosítékot a civileknél. Helyi népszavazást kezdeményeznek annak érdekében, hogy csak az ott élők hozzájárulásával lehessen értékesíteni a területet. A part mellett húzódó Erzsébet tárbort működtető alapítvány két hete azt közölte: idén már csak ők használhatják a strandot.

A hír hallattán több száz ember vett részt azon a sétán, amellyel a szabadstrandot akarják megmenteni. A hosszú partszakaszt úgy csatolnák az Erzsébet-táborhoz, hogy az állam elcseréli egy – a tiltakozók szerint mocsaras – területre a szabadstrandot. Az egyik tüntető, Horváth Norbert az ATV Híradójának elmondta: 1500 méter hosszú a strand és átlagosan 22 méter széles. Ez Fonyódnak nagyon hosszú ideje kedvelt szabadstrandja és nagyon szeretnénk, hogy a szabad jellege megmaradjon mindenki számára. Egy másik résztvevő azt hangsúlyozta, nem engedhetik meg, hogy egy tollvonással döntsenek a fejük felett. 

Valahol példát kell mutatni, hogy meg kell védeni a szabad partokat, a szabadstrandokat egész Magyarországnak. Ez nem csak Fonyód érdeke, meg a fonyódligeti lakóké, vagy a boglári vagy ordacsehi lakóké, akik a közelben laknak, hanem azt gondolom, mindenkié, akik eljönnek ide nyaralni

– magyarázta Németh Helga.

Az alapítvány, mely kiakarja sajátítani a területet, olyan okokat sorolt fel, miszerint a strand szemetes, ráadásul rendszeresen járnak oda horgászok, méghozzá kocsival. Természetesen erről a tüntetők egyhangúan úgy vélekednek, ezek csak mondvacsinált problémák, melyek által kiakarják sajátítani azt, ami eddig bárki számára elérhető volt. 

Alig két hete az illetékesek még azt mondták, hogy a terület állami kézbe adása még nem dőlt el. A tiltakozók szerint ez nem igaz. Pálfy István szerint “nyílt hazugságok” hangzanak el minden nap, pedig a döntés megjelent a Magyar Közlönyben. A tiltakozók viszont nem adják oda olyan könnyen a területet, hanem népszavazást fognak indítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top