Rebarbarás-epres süti
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
• 10 dkg vaj
• 1 db tojás
• 5 dkg porcukor
• 7 dkg darált mandula
A gyümölcsös réteghez:
• 15 dkg eper és rebarbara vegyesen
• 5 dkg cukor
• 2 dkg liszt
A tetejére:
• 5 dkg szeletelt mandula
A tésztához a puha vajat és a tojást kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát és összekeverjük. 18 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk és elegyengetjük.
A rebarbara végeit eltávolítjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk és feldaraboljuk 1 cm-es darabokra. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. Az epret és a rebarbarát egy tálba tesszük, megszórjuk a cukorral és a liszttel és összeforgatjuk, majd a tésztára szórjuk. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és 25 percig sütjük, majd rászórjuk a szeletelt mandulát és további kb. 15 percig sütjük.
Rebarbarás-eperkrémleves karamellizált mandulával
Hozzávalók:
• 30 dkg rebarbara
• 30 dkg eper
• 2 dl tejszín
• 5-6 ek. cukor
• 5 dl víz
A karamellizált mandulához:
• 5 dkg szeletelt mandula
• 1 ek. porcukor
A rebarbara végeit levágjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk és a szárát kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. Feltesszük főni a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a rebarbara megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt epret és a tejszínt és botmixerrel turmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd ha már nem meleg a lábas, hűtőbe tesszük.
A karamellizált mandulához a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Ha megpirult, rászórunk kb. 1-1,5 evőkanál porcukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, folyamatosan mozgatva, rázogatva a serpenyőt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
A hideg levest tányérokba szedjük, és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a karamellizált mandulával.
Kekszes pohárkrém
Hozzávalók:
• 2 dl hideg tejszín
• 2 dl natúr joghurt
• 3 ek. méz
• fél citrom reszelt héja
• 6-8 db zabkeksz vagy mézes keksz
A rebarbarás-epres kompóthoz:
• 20 dkg rebarbara
• 20 dkg eper
• 5 dkg (házi) vaníliás cukor
• 2-3 ek. facsart narancslé
A rebarbara végeit levágjuk, szárát feldaraboljuk. Az epret kicsumázzuk, feldaraboljuk. A cukorral és a facsart narancslével együtt egy lábasba tesszük az epret és a rebarbarát, és közepes lángon 8-10 perc alatt sziruposra főzzük. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
A kekszet egy nejlonzacskóba tesszük, és klopfolóval morzsásra törjük.
A mézet és a citrom reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban. A tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mézes-citromos joghurttal.
Kisebb poharakban összeállítjuk a desszertet: a pohár aljába kanalazunk 1-2 kanál kompótot, rászórunk egy kis adag kekszmorzsát, és erre kanalazzuk rá a joghurthabot. A tetejét meglocsoljuk a kompót levével, és kevés morzsát is szórunk rá.