nlc.hu
Gasztro

Az olaj nélküli, forrólevegős fritőz előnyei

Élet olajszag nélkül – 7 érv a forrólevegős fritőz mellett

Egyre elterjedtebb a forrólevegős fritőz, amivel szinte olaj nélkül, egyszerűen süthetünk finomabbnál finomabb dolgokat. Mutatjuk, mik a legnagyobb előnyei!

A legtöbben igyekszünk odafigyelni az egészségünkre, de valljuk be, a sült ételekről azért egyáltalán nem könnyű lemondani, hiszen nagyon finomak. De mivel szükségszerűen, csak nagyobb mennyiségű zsírral vagy olajjal lehet őket elkészíteni, ezért bizony nem éppen egészségesek. Többek között erre a problémára kínál kitűnő megoldást a forrólevegős fritőz.

1. Egyenletes sütés

A forrólevegős fritőz úgy működik, hogy egy fűtőelem felmelegíti a levegőt, amit egy ventilátor áramoltatni kezd a megsütni kívánt étel körül. Az étel így viszonylag rövid idő alatt egyenletesen sül át és nem ég meg.

2. Stop az olajnak

Mindehhez tényleg csak minimális olaj szükséges, éppen csak annyi, hogy az áramló levegő ne legyen túl száraz. Ez 80-90 százalékkal kevesebb olajat jelent, mint hagyományos sütés esetén. Ráadásul mivel a forrólevegős technológia lehetővé teszi az alacsonyabb hőmérsékleten történő sütést, a drágább és jobb minőségű olajokat is használhatunk még egészségesebb ételek elkészítéséhez. 

A forrólevegős fritőzhöz alig kell olaj

A forrólevegős fritőz használata egyszerű és nagyszerű (Fotó: Pexels)

3. Az olajszagnak is annyi

Igen, a sült ételek finomak, de ki ne irtózna a szörnyű olajszagtól, ami hosszú időn át beteríti szinte az egész lakást a sütés után. A fritőz ezt is megoldja, hiszen sokkal kevesebb olajat használunk, ha ebben sütünk, és az is teljesen el van különítve az ételtől, csak közvetve, az áramló levegőn keresztül érintkeznek. Így az átható olajszag is elmarad.

4. Könnyű tisztítás

Az olajjal még egy nagy probléma szokott lenni, méghozzá a vastag és makacs olajfoltok, amik nehezen eltávolíthatóak az edényekről. Szintén azért, mert a fritőzben kevesebb az olaj, ezt a kellemetlenséget is elkerülhetjük. Az eltávolítható alkatrészek (fedő, sütőkosár, tartóedény, keverőlapát) mosogatógépben moshatók, a sütő egyéb részeit pedig szükség esetén egyszerűen szétszedhetjük és könnyen megtisztíthatjuk.

5. Fenséges sültkrumpli

Ha a többi előny nem is létezne, csak ez az egy, már akkor is megérné, ugyanis a forrólevegős fritőzben tökéletes sültkrumplit lehet sütni, viszonylag egyszerűen. A mélyhűtött krumpli is finom lesz, ha így készítjük, de ha friss krumplit sütünk a fritőzben az még a leghozzáértőbb sültkrumplirajongókat is elkápráztatja majd.

A fritőzben készült sültkrumpli kiemelkedően finom

A fritőzben a sült krumpli is remekül elkészíthető (Fotó: Pexels)

6. Mennyei sült zöldségek

A különböző zöldségek, például répa, zeller, édesburgonya, cukkini is könnyen elkészíthetőek vele. Annyira egyszerű, hogy akkor is kedvet kapunk a kísérletezéshez, ha korábban esetleg nem is ettünk ilyeneket. Így újfajta köreteink, vagy egészséges nasijaink is lesznek, mint például a házi zöldségchips.

7. Húsevés egészségesen

Természetesen sült húsokat is egyszerűen készíthetünk vele, sokkal egészségesebben, mintha a hagyományos módokat használnánk. És bátran kipróbálhatunk, újfajta pácokat, egészségesebb panír alternatívákat, a végeredmény tetszeni fog.

+1. Árban sem rossz

Ráadásul szerencsére az áruk sem horribilis. Funkcióktól és mérettől függően, már 10-20 ezer forintért is kaphatóak az olajmentes fritőzök. Jó befektetés.

Még több cikk az egészséges táplálkozásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top