nlc.hu
Gasztro

Minden, amit az olasz reggeliről tudni kell!

Minden, amit az olasz reggeliről tudni kell!

Olaszországban nem csak a látvány és a városok hangulata egyedi. Így van ez a reggeli étkezéssel is. Édes ízek, kávérendelés és minden, amiről jó, ha tudunk!

Meghallva az olasz étel szavakat, jó eséllyel a tészták, a felvágottas tálak és a pizza felé kalandoznak a gondolataink. Ezek bizony mind jól ismert fogások az olasz konyhában, de mi a helyzet az olasz reggelivel? Mit esznek az olaszok reggelire, és mire számíthatunk egy szállodában?

Cikkünkből kiderül, hogy melyek a leghagyományosabb reggeli ételek Olaszországban, milyen reggeli kínálatra számíthatunk az olasz nyaralás alatt, és tippeket adunk, hogy a reggelit úgy kapjuk, ahogyan szeretnénk!

Péksüteményes polcról elemelnek egy péksütit.

Az olaszországi reggelik édesek és különlegesek

Reggeli Olaszorszában

Amikor az olaszországi reggeliről beszélünk, először is különbséget kell tennünk a szállodában vagy panzióban kapott reggeli és az olasz reggeli ételek között. 

A házi reggeli Olaszországban általában egyszerű dolog. Az olasz háztartásokban a hagyományos reggeli italok a kávé, a tea és a kakaós tej a gyerekeknek, a fő reggeli ételek pedig a vajas és lekváros kenyér, a keksz és a gabonapehely. Ha barátoknál szállunk meg, akkor valószínűleg ilyen típusú reggelivel szolgálnak majd. Esetleg egy kosár frissen sütött cornettóval kedveskedhetnek még nekünk.

Hotelben megszállva egészen másképp alakulnak a dolgok. A szállodákban a reggeli a nemzetközi látogatókat és az ő ízlésüket szolgálja ki, így a svédasztalos reggeli gabonapelyhek, sütemények, kenyér, vaj, lekvár és croissant-ok keverékéből áll.

Észak-Olaszországban nagyon gyakori, hogy sós reggelit is felszolgálnak, például felvágottakat és sajtszeleteket. Néha gyümölcs is szerepel a kínálatban, de ez nem általános.

A szállodai reggeli általában kenyérválasztékot és croissant-okat, süteményeket (általában ciambella, crostata vagy almatorta), sima kekszet, joghurtot és felvágottakat (sonka, sajt) tartalmaz.

A főtt reggeli nem annyira jellemző Olaszországban.

A legnépszerűbb olasz reggelik

Olaszországban a hagyományosabb reggeli étel a kenyér vajjal és lekvárral vagy olaszul pane, burro e marmellata.

Általánosságban elmondható, hogy Olaszországban a kenyér inkább friss, mint csomagolt. A szeletelt kenyér pirítósnak való, és a pan carre’, pane da toast, pane in cassetta elnevezéseket viseli. Ha olaszul csak azt mondjuk, hogy pane (=kenyér), az általában friss zsemlét jelent.

Fette biscottate

Pirítós baracklekvárral megkenve.

Fette biscottate

A Fette biscottate a hagyományos olasz reggeli másik alapanyaga. Általában alacsony kalóriatartalmú kenyeret használnak, amelyre vajat és lekvárt kennek. Meglepően ízletesek, és az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a népszerűségük. Számtalan különböző fajtát árulnak a piacon: sima, teljes kiőrlésű, magvas, minden, amit csak el tudunk képzelni!

Nevük a bis-cotto kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy „kétszer főzve”, kiemelve, hogy száraz, ropogós ételről van szó.

Olasz reggeli keksz

A gyerekek és a felnőttek gyakran választanak egy adag kekszet a reggeli tej mellé. Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy milyen kekszet fogyaszthatunk. A legnépszerűbbek azonban a száraz kekszek, hogy bele lehessen őket mártogatni a kávéba.

Reggeli gabonafélék Olaszországban

A gabonafélék nem képezik a hagyományos olasz reggeli részét, azonban az USA-ból érkező hatások és a gabonapehelygyártók erőteljes marketingkampányai révén a reggeliző gabonafélék rákerültek az olasz asztalokra.

Manapság a gyerekek számára ezek a gabonapelyhek a mindennapos reggeli alapanyagai. Ne aggódjunk emiatt, mert mindenhol hozzá lehet férni mindenféle müzlikhez.

Bár Olaszországban a gabonapelyhek választéka kisebb lehet, mint az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban, az olaszországi szupermarketek polcain különböző típusokat találhatunk, a nagyon egyszerűektől kezdve a csokoládés és cukros gabonapelyhekig.

Tej Olaszországban

Az olasz reggelizőasztalokon leggyakrabban tehéntej található, amely lehet magas zsírtartalmú (intero) vagy csökkentett zsírtartalmú (scremato).

A növényi tejek egyre népszerűbbek Olaszországban is, azonban nem lehet minden kávézóban tejalternatívát kérni. A szójatej nagyon keresett, a mandulatej, a kókusztej, a zabtej és a rizstej azonban kevésbé elterjedt. A nagyobb szupermarketekben azonban mind megtalálhatók.

Tipikus olasz reggeli – útközben

Az olasz reggelitípusok közül talán a legismertebb az, amit reggelente az olasz bárokban (=kávézókban) látni. Az emberek a pultnál állva isznak egy kortynyi eszpresszót, és olasz croissant-t, fánkot vagy más cukros péksüteményt majszolnak.

A kávézós reggeli a legtöbb olasz számára mindennapos dolog. Ezek mellett eltűnődhetünk azon, hogyan tudnak az olaszok olyan karcsúak maradni, miközben nehéz, krémes tésztákat eszegetnek. Bár napi rituálé, hogy beugranak a kávézóba egy kávéra, ezt általában az otthon elfogyasztott egészséges reggeli előzi meg. 

Hogyan kell Olaszországban kávét rendelni reggelire

Fehér kávéscsészében espresso.

Meglepődhetünk, ha nem jól kérjük a kávét

A kávéfogyasztók gyakran találkozhatnak azzal, hogy az Olaszországban rendelt kávéjuk nem egyezik az elképzeléseikkel. Mint turista, fontos tisztában lennünk azzal, hogyan kell kávét kérnünk, hogy ne legyenek félreértések. Az alábbiak megmutatjuk a kávérendelés leggyakoribb módjait Olaszországban, így biztosak lehetünk benne, hogy pontosan azt kapjuk, amit szeretnénk.

  • Caffè: Ha semmi más nincs megadva, a caffè Olaszországban egyetlen adag eszpresszót jelent. Udvariasan úgy kell rendelni, hogy: un caffè, per favore. Ha barista észreveszi, hogy külföldiek vagyunk, megkérdezheti: normale o lungo?, vagyis normál vagy hosszú kávét szeretnénk.
  • Cappuccino: A cappuccino az egyik legnépszerűbb reggeli ital Olaszországban. Nagy csészében tálalják, sok habbal tetőzve. Így kell megrendelnünk: un cappuccino, per favore.
  • Latte macchiato: Magas pohárban felszolgált tejeskávé. Ezt a rendelést sokan elrontják: mivel a latte olaszul tejet jelent, ha csak lattét rendelünk, akkor egy pohár tejet kapunk, kávé nélkül. A macchiato azt jelenti, hogy a tejet kávéval „megfestik”. A rendelés során megkérjük, hogy: un latte macchiato, per favore.
  • Caffè macchiato: Ez kávé a fentiek ellentéte! Ez egy eszpresszó egy csepp tejjel. Rendelni viszont hasonló módon kell: un caffè macchiato, per favore.
  • Espresso doppio: Dupla eszpresszót jelent. Ez Olaszországban sokkal ritkábban fordul elő, mint külföldön, azonban rendelhetünk ilyet is, ha un caffè doppiót rendelünk. Ne feledjük el odatenni, hogy per favore!
  • Decaffeinato: Koffeinmentes eszpresszó.
  • Caffè d’orzo: Nem valódi kávé, hanem árpából készült kávépótló.
  • Caffè al vetro: Szokványos eszpresszó, de a hagyományos kerámia helyett üvegcsészében szolgálják fel.

(Forrás: Mama Loves Italy, Fotó: Getty Images) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top