Olyan karácsonyi süteményrecepteket válogattunk nektek össze, amelyek szupergyorsan, akár az utolsó pillanatban is összedobhatók, ennek ellenére tökéletesen megfelelnek az ünnepi hangulatnak.
Diós-mandulás csokitorta
Hozzávalók (8 személyre):
- 150 g hámozott mandula
- 150 g finomra darált dió
- 300 g nagyon jó minőségű csokoládé (70%-os kakaótartalommal)
- 1 púpozott kk. kakaópor
- 250 g vaj
- 100 g kristálycukor
- 6 tojás szétválasztott sárgája és fehérje
- só
Melegítsük be a sütőt 190 fokra. Egy 20-25 cm átmérőjű, oldalt is kivajazott, belisztezett tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A diót és a mandulát tegyük a robotgépbe, és őröljük finomra. Adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, és őröljük még 30 másodpercig, hogy a csoki is alaposan összetörjön. Tegyük ki egy tálra. Verjük fel habosra a vajat és cukrot. Dolgozzuk hozzá egyenként a tojássárgáját, majd a csokoládét, a diót és a mandulát. Egy másik tálban egy csipetnyi sóval verjük fel keményre a tojásfehérjéket. Forgassuk be a habot óvatosan a csokis-vajas-diós keverékbe. Öntsük az egészet a sütőformába. Körülbelül egy óráig süssük az előmelegített sütőben. Bármilyen krémmel, tejszínhabbal vagy fagylalttal tálalhatjuk.
Nigella karácsonyi csokis sütije
Hozzávalók (kb. 24 db kekszhez):
- 250 g vaj
- 40 g jó minőségű kakaópor
- 150 g kristálycukor
- 300 g liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
A mázhoz:
- 175 g porcukor
- 2 púpozott ek. kakaópor
- 60 ml forró víz
- 1 tk. vaníliakivonat
Tegyünk robotgépbe a vajat, a kakaóport, a kristálycukrot, a lisztet és a szódabikarbónát és a sütőport, majd keverjük össze alaposan. Kicsit ragadós tésztát kapunk, amiből formáljunk gömböket, tegyük sütőpapírra, lapítsuk el, majd előmelegített (170°C hőmérsékletű) sütőben süssük 15 percig, azután hagyjuk lehűlni.
A mázhoz szórjuk edénybe a porcukrot, a kakaóport, adjuk a forró vizet és a vaníliakivonatot. Állandó keveréssel melegítsük fel, amíg egy sűrű mázat nem kapunk. Öntsük ezt a csokis kekszre, majd szórjuk meg dekorcukorral vagy színes tortadarával.
Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 250 g darabokra tört étcsokoládé
- 250 g vaj, és még egy kevés a tepsihez
- 250 g meghámozott, főtt gesztenye
- 1,25 dl tej
- 1,25 dl tejszín
- 4 tojás (különválasztva a sárgája és a fehérje)
- 125 g kristálycukor
A tálaláshoz:
- tejszínhab, vagy mascarpone, vagy crème fraiche
- maréknyi apróra vágott cukormázas gesztenye
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (gázsütő 3. fokozat). Vajazzunk egy levehető aljú tortaformát. Olvasszuk fel az étcsokoládét a vajjal gőzfürdőben vagy nagyon kis lángra tett, vastag falú nyeles lábasban. Ha megvagyunk, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Egy másik lábosban a gesztenyét, a tejet és a tejszínt éppen csak forraljuk fel, majd turmixoljuk durva állagú pürévé, vagy törjük át krumplinyomóval.
Verjük krémessé a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük össze a csokoládéval, és keverjük simára. Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, forgassuk óvatosan a gesztenyés, majd kanalazzuk a kivajazott tortaformába. Süssük 25-35 percig, míg a torta éppen csak meg nem szilárdul, de a közepe még enyhén lágy. Hagyjuk a formában hűlni és megszilárdulni. Óvatosan nyissuk szét a tortaformát, és vágjuk szeletekre a meleg tortát. Tálaljuk tejszínhabbal vagy mascarponéval vagy crème fraiche-sel, megszórhatjuk apróra vágott cukormázas gesztenyével is.
Narancsos kukoricakeksz
Hozzávalók (kb.25 db kekszhez):
- 170 g vaj
- 170 g kristálycukor
- 250 g kukoricaliszt
- 100 g sima liszt
- 2-3 narancs finomra vagdalt héja
- 2 tojás
Morzsoljuk össze a vajat, a cukrot, a kukoricalisztet és a sima lisztet, aztán dolgozzuk hozzá a narancsok héját és a tojásokat. Burkoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és a tésztából kávéskanállal pöttyentsünk rá szép sorban kis kupacokat. A 190 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára változnak a keksz szélei. Kapjuk ki a sütőből, és 15 perc alatt hűtsük ehetőre.
Almás puding
Hozzávalók (6 személyre):
- 50 g mazsola
- 3 ek. rum
- 240 g vaj + egy kevés a tortaforma kikenéséhez
- 3 alma
- 175 g nádcukor
- 2 felvert tojás
- 150 g sütőporos liszt
- 1 citrom finomra vágott héja
- 2-3 ek. tej
- 30 g szeletelt mandula
- porcukor a díszítéshez
A tálaláshoz:
- 1 vaníliarúd
- 200 g crème fraiche
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gázsütő 5. fokozat). Áztassuk be a mazsolát rumba. Vajazzunk ki egy 25 cm-es tortaformát vagy tűzálló tálat. Hámozzuk meg az almákat, magozzuk ki, majd daraboljuk fel. Közepes lángon melegítünk fel egy teflonserpenyőt, dobjuk bele az almadarabokat 15 g vajjal és a cukor egyharmadával. Addig pároljuk, míg az alma karamellizálódni nem kezd, közben forgassuk, hogy egyenletesen kapjon színt. Öntsük a serpenyőbe a mazsolát és a rumot, és további 5-10 percig pároljuk, míg az alma meg nem puhul. Öntsük a keveréket a kivajazott formába, rendezzük el egyenletesen, és hagyjuk kihűlni.
Közben keverjük a maradék vajat és cukrot krémes állagúra. Keverjük hozzá a felvert tojást, egyszerre mindig csak keveset. Ha úgy tűnik, hogy a krém nem áll össze, adjunk hozzá (egyszerre mindig csak egy kevés) lisztet. Keverjük a tésztába a lisztet, a citromhéjat és a tejet. A tészta meglehetősen sűrű lesz, ezért adjunk hozzá éppen csak annyi tejet, hogy enyhén folyós állagú legyen.
Öntsük a tésztakeveréket az almára, majd szórjuk meg mandulával, és tetszés szerint a porcukorral. Tegyük a sütőbe, és süssük 30-35 percig, míg a teteje aranybarnára nem sült. Hasítsuk fel hosszában vaníliarudat, kaparjuk ki a magokat és adjuk a crème fraiche-hez. Habverővel addig verjük, míg egyenletesen el nem keveredik, és habos állagú nem lesz. A desszertet melegen tálaljuk, bőséges adag crème fraiche-sel.
Mogyoróvajas süti
Hozzávalók (kb. 24 db kekszhez):
- 200 g zabpehely
- 125 g liszt
- 1 kk. sütőpor
- 100 g csokoládé (széttördelve)
- 100 g vaj
- 100 g mogyoróvaj
- 200 g világos nádcukor
- 200 g sötét nádcukor
- 1 kk. vaníliaaroma
- 2 tojás
- 200 g porcukor
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (a gázsütőn a 4-es fokozat). Turmixoljuk finom porrá a zabpelyhet. Keverjük össze a liszttel, a sütőporral és a csokoládéval, majd tegyük félre. Tegyük a vajat, a mogyoróvajat, a cukrokat és a vaníliaaromát egy tálba, és kézzel vagy elektromos habverővel verjük krémesre. Adjuk hozzá a tojást, majd a száraz hozzávalókat, és fakanállal jól keverjük meg, amíg összeáll, és kemény tésztát kapunk. Egymástól 3 cm távolságra tegyünk púpozott evőkanálnyi halmokat a sütőlapokra. Süssük 8-10 percig, amíg körben megbarnulnak, aztán vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 5 percet, majd tegyük át rácsra, hogy teljesen kihűljön. A díszítéshez szitáljuk a porcukrot tálba és keverjünk hozzá néhány csepp vizet, amíg kenhető állagú nem lesz. A kihűlt sütikre kenjünk a mázból vagy díszítsük őket dekorcukorral, színes tortadarával.
Jamie Oliver kekszbombája
Hozzávalók (kb. 15 szelethez):
- 2 ek. napraforgóolaj
- 50 g popcorn
- 3 ek. gyömbérszirup
- egy maréknyi kókuszreszelék
- 100 g pekándió
- 250 g gyömbérkeksz
- 100 g pirított mogyoró
- 60 g kandírozott gyömbér
- 60 g mályvacukor
- 100 g aszalt gyümölcs (áfonya, meggy, aranymazsola)
- 400 g jó minőségű étcsokoládé (60%-os vagy 70%-os kakaótartalmú csokoládé legyen)
Öntsünk az olajat egy fazékba, majd a popcornt. Tegyük rá a fedőt, majd pár perc múlva ellenőrizzük, hogy minden kukoricaszem kipattogzott-e. Adjuk hozzá most az ízesítőket: csorgassuk bele a gyömbérszirupot, majd szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Pár perc múlva ragacsos massza vonja be a pattogatott kukoricaszemeket, akkor zárjuk el alatta a gázt. Törjük össze a pekándiót, a gyömbérkekszet és a pirított mogyorót. Ezek nemcsak jó ízt, hanem ropogós állagot is adnak a kekszbombának. Adjunk még hozzá a kandírozott gyömbért, a mályvacukrot és az aszalt gyümölcsöket is. Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét, majd öntsük bele a pattogatott kukoricát és minden felaprított, összetört hozzávalót. Béleljünk ki sütőpapírral egy pudingformát, így könnyen ki fog jönni. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, hogy megszilárduljon. Amikor megszilárdult, csorgassunk rá olvasztott csokoládét vagy vaníliaöntetet.