nlc.hu
Mindennapok

Állattámadások

Vadállatok támadásai, amelyeket hihetetlen módon túlélt az ember

Naponta vadállatok tucatjai támadnak az emberre, néha életveszélyes vagy akár halálos sérüléseket okozva. Szerencsére sokszor túlélik az emberek a támadásokat a szerencsének vagy saját maguknak köszönhetően.

Vérfagyasztó élményben volt része egy amerikai túrázónak, aki a napokban egy pumával találkozott egy utahi nemzeti parkban. Kyle Burgess először pumakölykökbe futott bele, de nem sokkal később megjelent az anyjuk is, és üldözőbe vette a férfit. Mintegy hat percen keresztül követte az állat, közben pedig fenyegetően vicsorgott rá, és karmait kieresztve, félelmetes támadást imitált. Szerencsére nem rontott neki a férfinak, így Burgess ép bőrrel megúszta a találkozást. Az egészről pedig videót is készített.

A világ bizonyos részein, a természetben járva elkerülhetetlen, hogy az emberre is veszélyes állatokkal találkozzunk, amelyek olykor életveszélyes vagy akár halálos sérüléseket okozhatnak. Ilyen történeteket gyűjtöttünk össze, és a közös bennünk, hogy a főszereplők mindannyian megúszták az állatok támadását.

Puszta kézzel ölte meg a medvét

Gene Moe szarvasra vadászott Alaszkában egy hideg novemberi napon 1999-ben. Egész nap kint volt az erdőben, és majdnem besötétedett, mire sikerrel járt. A 69 éves férfi azt nem tudta, hogy más is vadászik a fák között – éppen őrá. Ahogy lehajolva az elejtett szarvast nyúzta, félelmetes üvöltéssel ráugrott egy kodiak-medve, a jegesmedve mellett a legnagyobb szárazföldi ragadozó.

A medve a karjába harapott, és leteperte a földre. A nehéz bakancsával Gene le tudta magáról rugdosni az állatot. Ezután szó szerint megküzdöttek egymással. Az idős férfi minden erejét és 50 év természetjáró tapasztalatát bevetette a harcban. Például korábban megfigyelte, hogy a medvék többsége jobbkezes, ezért készült arra, hogy az állat a jobb mancsával támad majd. Az élet-halál küzdelem egy pontján a medve kiharapott egy darabot Gene combjából. A férfinak ekkor sikerült elővenni a zsebkését – a fegyvere túl messze volt, mikor meglepte a medve –, és azzal várta a következő menetet. Sikerült a nyakán és a gerincénél megszúrnia a medvét.

Puszta kézzel ölte meg a medvét

Jelenet a Visszatérő c. filmből

Amikor három-négy párharc után már mindketten komoly sérüléseket szenvedtek, Gene megmagyarázhatatlan magabiztossággal készült az újabb támadásra, tudta, hogy ez lesz az utolsó. A férfi elmondása szerint amikor ismét nekirontott a medve, ő a bal öklével úgy orrba vágta az állatot, hogy holtan terült el. Ám ezzel még nem menekült meg, élete legnehezebb 3 kilométeres útja állt előtte, mert le kellett jutnia a folyópartra. Nagy nehezen elvánszorgott odáig, ahol segítséget hívtak, és helikopterrel szállították kórházba. Egy hónapig tartott a felépülése, két bőrátültetésen esett át, és 500 öltéssel varrták össze a sebeit. A medve prémje azóta is a nappalija falán lóg, ahogy a kés is, amivel megsebesítette az állatot.

Felvitte egy fára a piton a férfit

Ben Nyaumbe gyanútlanul sétált a kenyai Sabaki falu közelében, amikor rálépett valami furcsa dologra: mire rájött, hogy egy négyméteres pitonnal áll szemben, már késő volt, mert a hüllő rögtön megragadta a férfit. Majd’ három órán át küzdöttek egymással, eközben az óriáskígyó felcipelte egy fára a férfit. A kenyai farmer az életéért küzdött, de a kígyó teljesen a felsőteste köré tekeredett. 

A szorítás miatt a zsebében lévő mobiltelefonját sem tudta a kezébe venni, hogy segítséget hívjon. A pólóját próbálta a kígyó fejére húzni, hogy ne nyelje le élve. Végül egy óvatlan pillanatban a férfi megharapta a kígyó farkát, és amikor a hüllő lazított a szorításon, a farmer telefonon hívott segítséget. A kígyóval együtt leszedték a fáról, túlélte az elképesztő támadást, de a kígyó meglógott.

Az ember, aki túlélte a találkozást egy 4 méteres óriáspitonnal

Diákok egy óriáspitonnal a Miami-i állatkertben (Fotó: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)

Két perc a nagy fehér cápa szájában

Eric Nerhus búvár Ausztrália partjainál gyűjtött kagylót a fiával és más búvárokkal, amikor 7-8 méteres mélységben megtámadta egy – valószínűleg – nagy fehér cápa. A ragadozó a fejénél fogva ragadta el 41 éves férfit, aztán csaknem a testének a fele a cápa szájába került. A búvár kétségbeesetten küzdött a hatalmas állattal, amikor sikerült kitapintania a cápa szemgödrét, és két ujjával beledöfött.

A szúrás megtette a hatását, a cápa kinyitotta a száját, a férfi pedig próbált kikeveredni a roppant fogak közül. A cápa azonban nem adta fel, csak akkor állt odébb, amikor Nerhus egy vésővel – amit arra használt, hogy a kagylókat leszedje a sziklákról – megszúrta az állat szemét. A férfi azt mondja, az mentette meg az életét, hogy a búvárkodáshoz használt ólommellénye megvédte a cápa fogaitól.

Szemen bökte a nagy fehér cápát, így menekült meg

Eric Nerhust mentőhelikopterrel szállítják kórházba a cápatámadás után (Fotó: Fairfax Media via Getty Images via Getty Images)

Megette a kutyáját, amelyik megvédte a medvétől

A 44 éves Marco Lavoie túrázni ment a kutyájával a kanadai vadon egy eldugott szegletébe. Egy medve megtámadta őket, feldúlta a táborhelyüket, és elvitte az összes ételt. Az csak a hűséges német juhásznak köszönhető, hogy nem lett komolyabb baj a medvetámadásból, mert elkergette a vadállatot. De ott voltak a semmi közepén ennivaló és a túléléshez szükséges felszerelés nélkül a hóban és a csontrepesztő hidegben. Marco éhezve és legyengülve próbált vadászni, de kifordult a bokája, így sérülten még reménytelenebb helyzetbe került. Az éhhalál szélén a férfi szívszaggató döntést hozott: megölte és megette imádott kutyáját. A férfire egy héttel később találtak rá a hegyi mentők, mezítláb bicegett, kihűlve, kiszáradva és alultápláltan. Több mint 36 kilót veszített a testsúlyából, a szakértők szerint csupán napjai lettek volna hátra, ha nem mentik meg.

Halászt marcangolt a felbőszült víziló

A vízilótámadások sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, egy kenyai férfi viszont 10 percet töltött a halál torkában. Mathew Wanjiuku halászott a Naivasha-tónál, amikor az egyik kéttonnás víziló elragadta. A fejét, a kezeit és a felsőtestét harapdálta, a félelmetes jelenet úgy nézett ki, mint ha az állat szándékosan meg akarná ölni a férfit.

Víziló

Tíz percig marcangolta a halászt a víziló (Illusztráció: Pixabay)

Végül otthagyta vérben fekvő halászt a parton, a szemtanúk pedig csak ekkor tudtak közbeavatkozni: fémlemezekkel csaptak zajt, az agresszív állat pedig odébbállt. A férfit azonnal kórházba szállították, zúzódásos és szúrásos sérüléseket szenvedett a karján és a felsőtestén, de szerencsére teljesen felépült.

A fiatalember, aki kígyó, medve és cápa támadását is túlélte

Sokan az új születésnapjukként ünneplik azt a napot, amelyen túléltek egy vadállattámadást. A coloradói Dylan McWilliams három dátumot is bejelölhet a naptárban, mert túlélte egy kígyó, egy medve és egy cápa támadását is. 2015-ben, 17 éves korában Utah államban túrázott, amikor megmarta egy csörgőkígyó. Szerencsére csak kevés méreg jutott a testébe, így néhány nap rosszulléttel megúszta a kalandot.

Két évvel később már sokkal komolyabb sérüléseket szenvedett, amikor az éjszaka közepén rátámadott egy fekete medve, amikor a szabad ég alatt éjszakázott Coloradóban. Arra ébredt, hogy a 140 kilós állat a fejét marcangolja. Végül úgy tudta elűzni a medvét, hogy küzdelemben beledöfött a szemébe. Kapcsokkal kellett rendbe tenni a szétmarcangolt fejbőrét.

A természetjáró fiatal a 2018-as évet sem úszta meg anélkül, hogy ne támadja meg egy állat. Hawaiin bodyboardozott, amikor azt érezte, hogy valami megragadja a lábát: amikor lenézett, egy jókora cápa alakját vette észre a vízben. Később kiderült, egy kétméteres tigriscápa harapott belé. Az ellentámadás ezúttal is jó stratégiának bizonyult, elkezdte rugdosni a ragadozót, majd amint elűzte, a lehető leggyorsabban a partra úszott. A kórházban varrták össze a sebeit. A támadások ellenére a fiatal egyik állatot sem hibáztatja, és továbbra is rengeteg időt tölt a szabadban.

Még több állati támadás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top