Otthon

Ezért ne nyomd össze a fémdobozokat, mielőtt kidobod őket a kukába

Ha a fémdobozok a vegyes hulladékkal együtt a kukába kerülnek, könnyebb kiválogatni őket az eredeti formájukban. Ha viszont van szelektív gyűjtés, nyugodtan összenyomhatod a dobozokat.

A legtöbben valószínűleg úgy dobják a kukába a fém italos dobozokat, hogy előtte összenyomják, esetleg gondosan laposra tapossák. Pedig nem biztos, hogy ezzel jót tesznek.

Matt Meenan, az amerikai Alumínium Szövetség kommunikációs vezetője a Metrónak azt mondta: a legtöbb hulladékhasznosító rendszer egyutas, azaz mindent összekevernek, aztán kiválogatnak.

A válogatás során a gépek gyakran anyag és forma alapján szelektálnak. Ám ha kilapítjuk a fémdobozokat, akkor megváltozik a megszokott formájuk, így előfordulhat, hogy a gépek nem ismerik fel és a nem újrahasznosítható hulladék közé teszik őket. Rosszabb esetben papírnak vagy kartondoboznak hiszik.

Miközben az alumínium nagy arányban újrahasznosítható, csak Amerikában több mint 40 milliárd fémdoboz végzi a szeméttelepeken.

Nagyon fontos viszont, hogy mindez csak ott érvényes, ahol az újrahasznosítható anyagok a többi hulladékkal együtt ugyanabba a kukába kerülnek. Ha van szelektív hulladékgyűjtés – mint sok helyen Magyarországon –, akkor teljesen rendben van, ha összenyomod a fémdobozokat. Ezzel nemcsak helyet spórolsz a kukában, de a szállítás is hatékonyabbá válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top