nlc.hu
Otthon

Májusi tennivalók a kertben

6 dolog, amit semmiképp se felejts el megtenni májusban a kertedben

Májusban gyakorlatilag minden virágzásnak indul, végre búcsút inthetünk a fagyos éjszakáknak is. Azonban az idilli hangulatot szemrebbenés nélkül törik meg a kórokozók és a kártevők, akik ugyancsak szorgosan munkába állnak. Lássuk, mi mindent érdemes májusban a kertben tenni.

Sok apró, de annál hasznosabb teendő akad májusban a kertünkben. Készítsük fel a nyári meleg hónapokra a növényeinket.

Fűnyírás teljes gőzzel

Májusban van a legnagyobb növekedési időszakában a gyep, úgyhogy gyakran, akár hetente kétszer is vágnunk kell. Lassan állítsuk be a nyári gyepmagasságot, ez 2,5-3,5 cm között legyen.

Gyomirtás okosan

A gyomirtásra ugyancsak a májusi hónap a legalkalmasabb, leginkább akkor, amikor szép az idő, nedves a talaj és száraz a fű. Fűnyírás előtt műtrágyát vagy gyomirtót a nyírás előtt 4-5 nappal alkalmazzunk, hogy legyen levélfelület, amin keresztül a hatóanyagok beszívódnak. Kertészetekben kapható olyan gyephez alkalmazható kétszikű gyomirtó, amihez tápanyagot kevertek, ami segíti a fű növekedését. Ilyet mindenképp érdemes beszerezni. Ezen a ponton jegyezzük meg, hogy  évelőágyban vagy egynyári ágyásokban ne alkalmazzunk gyomirtót, mert kipusztítja a dísznövényeket is!

Tipp: A vegyszermentes védekezés egyik módja, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik megvédik egymást. A fokhagyma, a torma, a csalán, a zsurló például elriasztja a csigát, a gombát, míg a zeller a hernyókat; a menta, a snidling a hangyákat.

Öntözés

Az öntözésre éjszaka vagy kora reggel (hajnalban) a legalkalmasabb az idő, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. Fel kell készülni azonban nagyobb mennyiségű esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. A rózsák például kimondottan érzékenyek rá!

Május a kertben

Nem mindegy, mikor és hogy öntözünk! (Fotó: Getty Images/Halfpoint Images)

Viszlát, tulipán, helló, dália

A tulipánok, nárciszok és más kora tavaszi hagymások májusra többnyire elnyílnak. Elnyílás után közvetlenül törjük le a magszárakat. Ha gondosan akarjuk tulipánjainkat ápolni, elvirágzás után szedjük fel őket, hagyjuk kiszáradni, és a hagymájukat tegyük száraz, hűvös helyre, szalmával vagy forgáccsal letakarva. A nyáron virágzó hagymásokat elkezdhetjük elültetni: ilyenek a kardvirág, a dáliák, a kána, frézia.

Mi a helyzet a konyhakerttel?

„Az idejében elvetett sárgarépa, petrezselyem, spenót, hónapos retek magjai már kikeltek. A sűrűre sikerült vetéseket most kell megritkítani, nagyon ügyelve arra, hogy a gyengébb, kisebb növényeket húzzuk ki a talajból és az erősebbek növekedjenek tovább” – tanácsolta korábban Bálint gazda az oldalán.

Május elején jön el az ideje a paradicsompalánták kiültetésének. Ezt a növényt úgy kell elültetni, hogy a szárának egy része is a földbe kerüljön, mert azon is gyökereket fejleszt és ezek elősegítik a tápanyagok felvételével a növény gyors fejlődését és virágzását. A paradicsom palántáit egyébként akár folyamatosan is nevelhetjük és ültethetjük, hiszen még az augusztus elején ültetett is termést hoz.

Fűszer- és gyógynövények

Májusban vethető a kerti zsázsa, a borsfű és a turbolya is szabad földbe. A bazsalikom és a majoránna palántáit május közepe után ültessük ki. Ugyancsak májusban érdemes a levendulát, zsályát, citromfű- és kakukkfűpalántákat elültetni. A fűszernövények számára a napos, de szélvédett helyek a legmegfelelőbbek.

Túrázás okosan:

via

(Nyitókép: Anatoli Weingart / EyeEm/ Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top