Szabadidő

Menőségből oktatja a világot az ejtőernyőző dédnagymama

Csak azóta hódol a veszélyes sportnak, amióta háromjegyű az életkora.

Az alábbi videón egy Irene O’Shea nevű nő látható, aki életében először 2016-ban ugrott ki egy mozgó repülőgépből, a századik születésnapját megünneplendő. Természetesen úgynevezett tandemugrásról volt szó, vagyis egy szakértő ejtőernyős hozta le a magasból, de ez mit sem von le a dolog sportértékéből.

Az ugrásnak szomorú a háttere, Irene ugyanis még évekkel korábban elvesztette az egyik lányát, akivel az úgynevezett amiotfóriás laterálszklerózis (ALS) nevű idegrendszeri betegség végzett – erre a betegségre hívta fel a figyelmet a pár évvel ezelőtt az egész világot letaroló jegesvödrös kihívás, az Ice Bucket Challenge.

Irene O’Shea azonban elhatározta, hogy mivel úgyis mindig szerette volna kipróbálni az ejtőernyőzést, a századik szülinapján bemutatott ugrásból jótékonysági eseményt csinál. Az eseménnyel ugyanis épp az ALS-elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet és így gyűjtött adományokat a betegség elleni harchoz.

Az extrém sport pedig annyira megtetszett az idős asszonynak, hogy 2016 óta már többször is visszament, 2017-ben is ugrott, az alábbi videón pedig a tavaly decemberi ugrása látható, amellyel a 102. születésnapját ünnepelte meg, természetesen ekkor is folytatta az adománygyűjtést. Az eseményre családjának számos generációja is elkísérte.

A tandemugrást végrehajtó instruktornak némi speciális segítségre is szüksége volt ugrópartnere kora miatt. Mivel a földet érés során előfordulnak sérülések, Irene lábára egy speciális szíjat erősítettek, amelyet a szakavatott ugró tudott meghúzni, hogy megfelelő helyzetbe emelje a dédmama lábait a landoláskor. Velük együtt két operatőr is kiugrott a repülőből, Irene pedig az ugrás előtt tiszta oxigént lélegzett be, hogy kibírja a magasban uralkodó viszonyokat.

A páros ugrása zökkenőmentes volt, Irene pedig elmondhatja magáról, hogy 102 éves korában átlépte a 220 km/h sebességet zuhanás közben. Elismerésünk!

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top