Szabadidő

Kilenc új rovarfajt fedeztek fel az otthon ülő biológusok

A home office-ban ülve is lehet fontos tudományos eredményeket elérni.

A koronavírus járvány miatt sokan kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak, már persze, akik ezt megtehetik. Darukezelőként vagy kórházi ápolóként nem kivitelezhető a távmunka, de az ízeltlábúak világát kutató biológusoknak is beszűkülnek a lehetőségei, ha nem mozdulhatnak ki a házból.

Ez azonban nem akadályozta Lisa Gonzalezt és Brian Brownt, hogy karantén közben is új rovarfajokat fedezzenek fel. Mint sokan mások, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban (National History Museum Los Angeles County) dolgozó Gonzalez is azt hitte március közepén, hogy egy-két hét múlva már újra a munkahelyén lehet, azonban rá kellett jonnie, hogy a koronavírus járvány miatt hosszabb otthoni tartózkodásra kell berendezkednie. Ezért az egyik szobáját laboratóriummá alakította át, majd elkezdte átnézni azt a több ezer rovart, amelyeket lelkes önkéntesek gyűjtöttek a múzeum számára, még 2012-ben és amelyeket azóta nem tudtak rendesen kielemezni.

Home office-ban fedeztek fel 9 új rovarfajt

Brian Brown, rögtönzött házi laboratóriumában (Fotó: Natural History Museum of Los Angeles County)

Ehhez normál esetben egy úgynevezett PCR-eszközt használnak, amellyel például a koronavírus jelenlétét is ki lehet mutatni. A gép azonban a múzeumban várta a karantén végét, így Gonzaleznek XVII. századi módszerekhez, azaz egy mikroszkóphoz kellett folyamodnia.

„Elismerésem a régmúlt kutatóinak, akik kezdetleges eszközökkel értek el komoly eredményeket” – mondta Gonzalez a Wired magazinnak nyilatkozva. „Most egy kicsit mindannyian jobban értékeljük azokat a dolgokat, amiket alapvetőnek gondolunk.”

A mikroszkóp segítségével Gonzalez tucatnyi rovarfajt tudott beazonosítani a lábukon látható sörték vagy épp a szárnyuk alakjáról. Akadt azonban néhány ízeltlábú, amellyel nem boldogult, ezért ezeket megmutatta kollégájának, Brian Brownnak, aki a múzeum entomológiai, azaz rovartani tárlatának kurátora. Neki egy nagyobb felbontású mikroszkóp állt a rendelkezésére, így alaposabban meg tudta vizsgálni a kérdéses rovarokat, amelyekről kiderült, hogy kilenc, eddig ismeretlen légyfajtához tartoznak.

Az otthoni karanténban fedeztek fel új rovarfajokat

A BioSCAN-prjekt keretében felfedezett egyik új rovarfaj (Fotó: Lisa Gonzalez/Natural History Museum of Los Angeles County)

A feljebb említett önkéntes gyűjtés az úgynevezett BioSCAN projekt keretében történt, amely eddig 30 új rovarfajjal gazdagította a tudományos világot. Csak az elmúlt két évben 13 új fajt tudtak azonosítani, plusz ezt a kilencet, amely most Gonzalez és Brown otthoni munkájának köszönhetően vált ismertté.

A BioSCAN projekt egyébként a Los Angelesnek otthont adó medence élővilágát vizsgálja, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: 1993-ban még csak 3500 fajt tartottak nyilván ebben a régióban, ám a lelkes önkénteseknek köszönhetően ez mára 20 000 környékére duzzadt.

„Fajok elképesztő sokasága él az orrunk előtt” – tette hozzá Gonzalez. „Ezt azonban a legtöbb ember észre sem veszi.”

További cikkeink a tudomány világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top