nlc.hu
Szabadidő

Negyedóránál kevesebb mozgással semlegesíthető az egésznapos ülés hatása

Már egy kevés mozgással is ellensúlyozhatjuk az egésznapos ülést

Aki rendszeresen sportol, annak nem kell aggódnia.

Számtalan negatív hatása van, ha az egész napot ülve töltjük, például gyorsítja az öregedést. Most azonban amerikai kutatók azt találták, hogy már rendkívül kevés, akár napi 11 perc mozgás elég lehet, hogy ezeket a hatásokat ellensúlyozzuk – írja a BoingBoing

A tudósok úgynevezett metaelemzést hajtottak végre, azaz kilenc korábbi kutatás anyagát összegezték. A korábbi vizsgálatok összesen mintegy 45 000 ember bevonásával zajlottak, így tudományos szempontból is komolyan vehető mintáról beszélhetünk. Az eredmények szerint már akár a fenti időtartam is elég, hogy semlegesítse akár 8,5 órányi ülés egészségre gyakorolt hatásait. Ennél még jobb, ha napi 30-40 percet szánunk a mozgásra. Jó hír, hogy aki fáradékony vagy lusta, annak nem kell „tömbösítve” letudni az edzést. 

Ilyen kevés mozgással ellensúlyozhatjuk a sok ülést

Az ülve végzett munkának sok egészségkárosító hatása van (Fotó: Getty Images)

„Mindegy, hogy egyszer mozgunk 30 percet, vagy harminc egyperces gyakorlatot iktatunk be – idézi a lap Keith Diazt, a Columbia University adjunktusát, a mostani metakutatás egyik szerzőjét. – A korábbi ajánlások szerint minimum tíz perc mozgásra volt szükség, most azonban azt találtuk, hogy ez nem igaz. Bármennyi mozgás jót tesz, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart, a lényeg csak az, hogy egy nap alatt összejöjjön a szükséges mennyiség.”

További cikkeink az egészséges életmóddal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top