nlc.hu
Szabadidő

Élő példák arra, hogy 60 év felett sem áll meg az élet

60 felett döbbent rá, hogy szörfözni akar – nők, akik nem féltek a változástól

Kerrie Houston Reightley 61 éves volt, amikor először meglátta egy szörfiskola tábláját. Kezdetben az ágyon próbálta tesztelni az egyensúlyát, majd deszkára szállt, a sport iránti szeretet pedig azóta sem szűnt meg.

Ahogy telik az idő, az ember egyre nehezebben kezd bele valami egészen újba, legyen szó munkáról, párkapcsolatról, utazásról, hobbiról, vagy éppen a sportról. Amíg még fiatalok vagyunk valahogy sokkal könnyebben barátkozunk, vagy integrálódunk be egy új közösségbe. A gond az, hogy sokszor éppen ezek tartanak minket vissza attól, hogy kipróbáljunk olyan dolgokat is, amiket korábban még soha. Valahol mindez egy belső feszültséget is eredményez, hiszen annál nem is lehet rosszabb mikor idősebb korunkban visszatekintünk és bánjuk azt, amit nem tettünk meg. Az igazság azonban az, hogy soha nem késő, és ezt a 64 éves Kerrie Houston Reightley is bebizonyította. 

64 évesen szörfözni? Miért ne?

A 64 éves Kerrie, aki író és helyettesítő tanár is egyben, három évvel ezelőtt egy véletlennek köszönhetően döntött úgy, hogy egy teljesen új és rendhagyó hobbiba vág bele. Éppen a férjével és két gyermekével nyaralt Hawaii-n (azt azért hozzátenném, hogy ott vélhetően nekem is megjönne a kedvem a sportághoz), amikor meglátott egy “Tanulj meg szörfözni” feliratú táblát. Nem sokkal később a nő visszarohant a szobájába és elkezdett hasonló videókat nézni. Kezdetben az ágyon próbálta megtartani az egyensúlyát, azonban hamar rá kellett jönnie, hogy bizony a hullámok tetején ez már jóval nehezebb feladat. Annak ellenére, hogy kezdetben két órán keresztül csatározott az óceánnal nem tudott felállni a deszkán. 

Egy idős nő a szörf deszkán

A fotó illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Bolondnak éreztem magam. Mint egy középiskolai pompomlány, aki nem tud felugrani széttárt lábakkal, karjaival nagy V-t formázni és fél térdre ereszkedni. Akárhogy is, de kiakadtam” – írja a The Ethel portálján.

Persze mindez nem tántoríthatta vissza a nőt attól, hogy újból próbálkozzon, ezúttal Mexikóban. Már ekkor tudta, hogy sikerrel fog járni és ettől még a “Vigyázat, aligátor” felirat sem tarthatta vissza. 

„Inkább pszichológiai feladvány volt, mintsem fizikai. Úgy éreztem, hogy meg kell oldanom ezt a rejtvényt.”

És így is lett. Kerrie nem csak sikerrel járt, de úgy nyilatkozott a szörfözésről, mint a biciklizésről. 

De nem ő az egyetlen, aki idősebb korára valósította meg álmait:

Edwina ‘Eddie’ Brocklesby

Eddie 50 évesen kezdett el futni, majd két év múlva teljesítette az első maratonját.  Az első maratonja óta már körbeutazta a világot és számos más versenyen is megmérettette magát. 74 évesen elindult az Ironman triatlon versenyén, ezzel pedig ő lett legidősebb nő, aki valaha is teljesítette a távot. Ugyan azóta már jó pár év eltelt, azonban 78 évesen még mindig szereti feszegetni a határait. 

Wendy Ida

A 71 éves Wendy (igen, valóban annyi) 43 éves volt, amikor elkezdett konditerembe járni. Nem sokkal később otthagyta könyvelői állását azért, hogy személyi edző legyen. 57 évesen részt vett első testépítő versenyén, 60 évesen pedig két világrekordot is felállított. 

Johanna Quaas

Johanna egy 97 éves német nő, aki 2012-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, ugyanis a bizottság a világ legrégebbi aktív versenytornászának minősítette. Mutatványait pedig az Instagram oldalán is büszkén megosztja. 

Ernestine Shepherd 

Ernestine 56 évesen csöppent bele a testépítés világába nővérével együtt. A céljuk az volt, hogy a világ legidősebb testépítő párosai legyenek. A sportoló ugyan már 86 éves, ennek ellenére továbbra sem jelent gondot számára az 50 kilogrammal való fekve nyomás. 

Via: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top