nlc.hu
Sztárok

ValóVilág 10. - kritika

ValóVilág 10 – Kirakatban az emberi állatkert

Elindult a ValóVilág 10. évada. És mennyire hiányozott már nekünk a képernyőről, hogy luxuskaranténba zárt, önjelölt TikTok celebeket nézhessünk, a kijárási korlátozás közepén! Ja, várj...! 

Vessetek meg érte, de engem nem zavar a trash műfaj. Nekem mindegy, hogy mosogatás közben a ValóVilág megy a háttérben, vagy a Diótörő, bár tény, hogy Csajkovszkij mesterművét (sokkal) jobban élvezem, mint a mödansziéban artikulálatlanul üvöltő TikTok nemzedéket. A valóságshow-k olyan embereket mutatnak meg, akikkel valószínűleg az életben nem találkoznék – mert semmi közös nincs bennünk –, ha nem kapcsolnék oda elalvás előtt, ettől függetlenül van egy határ, ami után már a trash is élvezhetetlen… 

„Van még létjogosultsága ezeknek a műsoroknak?” – kérdezte az egyik kollégám, amikor azzal indítottuk a hétfőt, hogy hétvégén elstartolt a jubileumi, 10. Való Világ (igen, tudom, hogy a neve ValóVilág powered by Big Brother, de senkit nem idegesítenék nyelvtörőkkel). Én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy amíg az ember könyveket is olvas, a komolyzenére is nyitott, nemcsak a címét olvassa el a Facebook-hírfolyamon egy hírnek, hanem magát a cikket is lekattintja, jár múzeumba, vagy színházba, esetleg kirándulni és időnként igényesebb sorozatot is néz, addig talán képes helyén kezelni a valóságshow-kat is. Ám van egy nem túl optimista elképzelésem arról, hogy a játékosok nagy részének fogalma sincs arról, hogy kinek köszönhetjük a Hattyúk tavát, vagy arról, hogy kit választottak meg az USA elnökének egy hete. Mondjuk azt Donald Trump sem tudja, de mindegy is.

Való Világ 10 szereplők

A Való Világ 10. évadának első beköltözői (Fotó: RTL Sajtóklub)

Nem akarom én fullba nyomni az ítélkezést, de mégsem földrajztanárok, vagy fizikusprofesszorok jelentkeznek egy ilyen műsorba, hanem VV Amanda, aki „a média világában szeretne dolgozni”, vagy VV Merci, aki szerint a „távolságtartás” és a „távoltartás” ugyanaz.

De mégsem ez a legnagyobb bajom a 2020-as ValóVilággal. Ez eddig akár még bájosan bugyuta is lehetne. Azért vagyok szomorú, mert érezhetően a szerkesztőknek is feltűnt, hogy Insta-generáció ide vagy oda, nem ártana néhány szerethető karaktert is behozni a játékba. Olyat, aki legalább az első három hétben átgondolja, a mondanivalóját, mielőtt kinyitja a száját, és nem az eszköztelenség a fegyvere egy vitában. Meg is csillan 1-2 ilyen játékos az első adás alapján. de ennek ellenére jócskán sikerült olyan embereket beköltöztetniük a luxuskaranténba, akiknek az érzelmi intelligenciája és az értékrendje olyan mélységben található, hogy zseblámpával kell világítani, hogy találjunk valami halvány reménysugarat a létezésükre. És igen, itt most VV Gina nevű játékos alakításáról beszélek, akinek nem kellett 24 óra, de talán 24 perc sem ahhoz, hogy tangára vetkőzve meglóbálja a melleit a jakuzziban. Értem persze, hogy ettől még lehet valaki iszonyatosan okos, átgondolt, felelősségteljes és értékes ember, de aztán ez a mondat hagyta el a száját: „Ez most nagyon durva lesz, hogy leveszem. Édesanyám, hogyha látod, akkor arra kérlek, hogy…baszd meg, ez a Való Világ.”

VV Gina a jakuzziban

VV gina a Való Világ 10. évadának első részében (Fotó: RTL klub)

Szerencsére az erkölcsrendőrség is megérkezett Gábor és Vivi személyében, akik szerint Gina melltartója még legalább egy napig bizony fennmaradhatott volna, mert ugye egy nő esetében nagyon nem mindegy, mennyit enged magából mutatni az első órákban. „Egy női tartásnak kell lennie a Gina karakterében is… Ha az első éjszakán valaki így viselkedik, akkor már nem fogják megbecsülni” – magyarázta a kamerába az ingatlanügynök Gábor. 

Gyöngyszemek az első részből

„-Elmegyek pisilni.

– Juj, te leszel az első, aki pössent a villában!”

„De gáz vagyok! De lesz*m, b*d meg!”

„Mégsem akartam azt mutatni anyukámnak, hogy a fia a jakuzziban az első napon, bevert valakit.”

„Ő egy nagyon érzelmes gyerek, mert el lehet vele beszélgetni.”

 

Szerencsétlen lánynak egyébként most nagyon is kedvező, hogy el van zárva, mert ha látná az első rész után kapott hozzászólásokat, akkor lehet, hogy azonnal felszállna a hazafelé tartó buszra. Ha már itt tartunk, említsük meg, hogy VV Gina vállalta a nyilvánosságot, és nem az édesanyja, így szerintem az anyukát a kommentekben szétszedni, bántani, felelősségre vonni a felnőtt gyereke viselkedése miatt, minimum inkorrekt.

Persze a villa létszáma még nem teljes, még beköltözhet egy űrkutató, egy természettudós, vagy olyan, akinek fogalma sincs arról, hogy mi az a TikTok.  Néhány nap és végleg kiderül, hogy kikből lehet feltölteni jövő nyáron valamelyik celebműsort, kiket csábíthat el a konkurencia duettezni, kik indítanak új YouTube-csatornát és kiknek kiabálja majd a közönség, hogy „menjen a maszk”. 

Aki a kijárási korlátozás közepén, a luxuskaranténba terelt emberekre kíváncsi, azoknak üzenem, hogy hétfőn este beköltözik még a villába Fru, a konzervatív és Dani, aki mindig azt csinál, amit szeretne. Részemről most inkább folytatom a The Crown sorozat negyedik évadát. Na, nem a bulvárhős Diana karaktere, hanem a mindig pokróc, a családot összetartó Fülöp herceg miatt.

Ez a való(s) világ:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top