nlc.hu
Sztárok

Gudrun Ure, a Szupernagyi

Emlékszel a Szupernagyi sorozatra? A főszereplő Gudrun Ure márciusban lesz 95 éves!

A Szupernagyi címszerepét alakító Gudrun Ure máig is él, nemsorkára 95 éves lesz. Fiatalon viszont még biztos nem láttad. Most megmutatjuk...

Ha a nyolcvanas években voltál gyerek, szinte egészen biztosan nézted a Szupernagyi című mesesorozatot. Az 1985 és 1987 között készült 26 részes skót sorozat egy nagymamáról szól, aki egy eltévedt sugártól szupererőre tesz szert és a bűnözők nyomába ered. A Szupernagyi karaktere 2003-ban, egy közvélemény-kutatáson elnyerte a „A legjobb skót a világon” címet is. 

Szupernagyi

A Szupernagyi (Forrás: Wikipedia)

A címszerepet Gudrun Ure alakította, aki a forgatások kezdetekor 59 éves volt. A skót színésznő ma is él, a jövő hónapban tölti be a 95. életévét. Bár kétségkívül a Szupernagyi volt a legismertebb szerepe, pályafutása során, az ötvenes évek elejétől kezdve több mint negyven, elsősorban televíziós produkcióban játszott. Fogadjunk azonban, hogy nem láttad még fiatalon! Nos, íme! Az alábbi kép az 1953-ban készült 36 Hours című filmből való, melyben még Ann Gudrun művésznéven szerepelt az akkor 27 éves színésznő.

A 36 Hours című filmben, 1953-ban (Forrás: IMDb)

A 36 Hours című filmben, 1953-ban (Forrás: IMDb)

Gudrun Ure csupán bő egy évtizeddel ezelőtt vonult vissza a színjátszástól. A kétezres évek elején szerepelt még a Where The Heart Is, illetve 2009-ben a Baleseti sebészet című sorozatban is. Magánéletéről szinte semmit sem tudni, csupán annyit, hogy manapság Skóciában él a családjával. 

Gudrun Ure

Gudrun Ure a Where The Heart Is című sorozatban (Forrás: IMDb)

Tudtad?

  • A Szupernagyi sorozat Forrest Wilson azonos című könyvsorozatából készült. A szerző egy alkalommal elárulta: a főszereplő karakterét az anyósa, egy skót színésznő, valamint egy brit képregényfigura, Pansy Potter ihlette.
  • A sorozatot Északkelet-Angliában forgatták, javarészt Tynemouthban, Whitley Bay-ben, South Shieldsben és a Beamish Múzeumban. Black feltaláló laboratóriumát egy üresen álló templomban rendezték be.
  • Gudrun Urét csak néhány jelenetben helyettesítette kaszkadőr, azonban számos veszélyes mutatványt maga csinált meg a kamerák előtt. Amikor repült, egy hatalmas daru segítségével emelték a magasba, az ugrásoknál pedig trambulint használt.
  • A sorozatban szereplő gyerekek javarészt helyi iskolások voltak Newcastle környékéről. Egyikükből sem lett azonban felnőtt korára színész. 
  • A forgatások után a kellékek egy részét egy helyi bevásárlóközpontban állították ki, később a tulajdonos eladta azokat. A Szupernagyi repülő biciklijét például egy helyi villanyszerelő vásárolta meg. 
  • A produkcióból két évad és egy karácsonyi különkiadás készült. Egy harmadik évad is tervben volt még, amit valószínűleg Spanyolországban forgattak volna, ám  a műsorgyártó Tyne Tees végül elkaszálta a szériát.
  • A Szupernagyi a világ számos országában népszerűvé vált, még Kubában és Kínában is vetítették.
  • A sorozat alapján két számítógépes játék is készült.
  • A Billy Connolly által jegyzett főcímdal 1985-ben az Egyesült Királyság hivatalos slágerlistájára is felkerült és a 32. helyig jutott.

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top