nlc.hu
Sztárok

Nagy Natália akkor és most

52 éves lett Nagy Natália, aki a színpadot mesekönyvekre cserélte

Nagy Natália a L'art pour L'art társulattal töltött idejében és a Csinibabában is óriási kedvencünk volt. Mi történt azóta az 52. születésnapját ünneplő művésznővel?

Nagy Natália humorista-színésznőként vált ismertté, ám igazából gyerekkora óta a szemünk előtt cseperedett fel a mindenki által szeretett és elismert, Karinthy-gyűrűs humorista, előadóművész, író Nagy Bandó András lányaként. Nagy Natália karrierje úgy tűnt, hogy egyenesen ível felfelé onnan kezdve, hogy 1988-ban csatlakozott a L’art pour l’art Társulathoz és egészen 1997-ig nevettette meg a közönséget a társulat oszlopos tagjaként. Ám már 14 éve nem szerepel színpadon, hanem gyerekkönyveket ír, sőt, személyesen ő adja el a férjével együtt ezeket a köteteket.

A gyerekkönyvek írása, eladása és dedikálása egész embert kíván, ezért aztán december 7-i születésnapját sem szokták annyira nagy ünnepléssel megülni a családon belül, ahogy tavaly nyilatkozta Nagy Natália, mert ez épp a karácsonyi szezon kezdete, amikor mindennap a könyvei eladásával foglalkozik. Ilyenkor ezért nincs idő arra, hogy összeüljenek ünnepelni, így gyakran egy bevásárlóközpontban, két dedikálás között köszöntik fel a barátai és a közönség is. A nagy buli tavaszra tolódik, amikor a lánya és az édesanyja születésnapjával együtt kötik össze e jeles alkalmat.

Nagy Natália a Csinibaba Mancikájaként 1997-ben és 2022-ben (Kép: Youtube/Nagy Natália Facebook oldala)

Nagy Natália a Csinibaba Mancikájaként 1997-ben és 2022-ben (Kép: Youtube/Nagy Natália Facebook oldala)

A Csinibaba Mancikájaként szívünkbe zárt Nagy Natália ugyanis ma már egy 18 éves lány, Hanna édesanyja, többek között az ő kedvéért is váltott pályát a művésznő. A terhességről és anyaságról az Irodalom-magazinban egy interjú során így mesélt: „32 éves voltam, a színpad, a fellépések egyáltalán nem érdekeltek, ha úgy tetszik, csak ez a szerep töltött el izgalommal. Egyébként ahogy ma mondanák, valószínű, kicsit »túltoltam« a készülődést is. Mindenféle tanfolyamra elmentem, amiről azt gondoltam, hogy jót tesz nekem, Hannának, és a szülést is szebbé, könnyebbé teszi. (…)

Elég sokáig nem akartam gyereket, mert azt gondoltam, hogy nekem nem való, nem tudnék jó anya lenni.

Szertelen és csapongó vagyok, és minden, amit a »jó szülőről« gondoltam, olvastam, belőlem hiányzik. Következetes sem tudok lenni, mert a magam életében sem vagyok az, lelkileg sem vagyok a legkiegyensúlyozottabb, »elvisznek az érzelmeim«. Ez mind az ellen szólt, hogy gyereket vállaljak. Úgy gondoltam, ha már gyerekem születik, szeretném jól csinálni, de azt is gondoltam, hogy nem fog menni. Aztán amikor anya lettem, rájöttem, hogy senki nem csinálja tökéletesen, és sokszor még jól sem.“

A színészi pálya már egészen fiatalon rátalált, még csak gimnazista volt, amikor egy iskolai előadáson Karinthy Frigyes Így írtok ti című művéből adott elő egy jelenetet, amivel a közönség soraiban jelenlévő Galla Miklóst annyira lenyűgözte, hogy az előadás után odament a fiatal lányhoz, és meghívta, hogy csatlakozzon a L’art pour l’art Társulathoz. Natália élt a lehetőséggel, majd végül 1988-tól 1997-ig együtt dolgozott a társulattal és a Holló Színházzal – még egy kis ideig azután is, hogy Galla Miklós helyére Pethő Zsolt érkezett.

Nagy Natália akkor és most (Kép: Nagy Natália Facebook oldala)

Nagy Natália akkor és most (Kép: Nagy Natália Facebook oldala)

Nagy Natália a színészi képességeit nemcsak a társulatban, hanem a filmvásznon is megcsillogtatta, imádtuk a Csinibabában Mancikaként, de ugyanígy rajongtunk érte a Zimmer Feriben is, amikor Amálka bőrébe bújt, vagy amikor a Magyar Vándorban tűnt fel. 2007 óta azonban már inkább az írásnak él, ebben megtalálta a kiteljesedést, első mesekönyve A Nap születésnapja címmel jelent meg és több, mint 100 ezer dedikált példány kelt el belőle. Alig egy évvel az első könyv után érkezett a második Lufimese címmel, tavaly pedig megjelent a harmadik könyve, A szénanáthás ló címmel.

Az íráson kívül is kreatív tevékenységben találta meg magát: a férjével együtt építik már évek óta azt a kézirat- és dedikáltfotó-gyűjteményt, amelyből kiállításokat szeretnének majd rendezni. A gyűjtés során egészen fantasztikus élményekben volt már részük, találkoztak többek között Picasso egyik – ma már idős – múzsájával és Brigitte Bardot színésznővel is. 

A művésznő nem direkt tűnt el, vagyis igazából el sem tűnt, hiszen a könyvei eladásai során sok ezernyi emberrel kerül kapcsolatba, csupán nem szerepel a képernyőn és újságokban, ezért érződhet úgy, hogy visszavonult. Pedig nincs emögött tudatos döntés, bár a kislánya születése után nem vonzotta túlságosan a színpad, de a saját elmondása szerint, ha olyan feladattal találnák meg, ami felkelti az érdeklődését, még azt is el tudná képzelni, hogy visszatérjen a színészethez, de nem érzi a késztetést, hogy mindenáron szerepelni akarna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top