nlc.hu
Tabuk nélkül

Vérvesztés és vashiány

Vérvesztés és vashiány: meglepődsz, mi mindennel veszíthetünk vasat

A vas nélkülözhetetlen nyomelem az emberi test normál működéséhez, és míg természetes úton, egészen hétköznapi dolgokkal mindenki és mindennap veszít 1-2 mg vasat, addig a szervezet azt nem tudja maga előállítani. Megfelelő vaspótlás nélkül egészen apró, rejtett mikrovérzések miatt is kialakulhat vashiányos állapot.

A szervezet számára rendkívül fontos elemet, a vasat kis mennyiségben mindenki veszíti például a széklettel, verejtékezéssel vagy a leváló hámsejtekkel, és mivel a szervezet a vasat nem tudja előállítani, mindenképp gondoskodni kell a pótlásáról, legegyszerűbben a kiegyensúlyozott táplálkozással.

A vashiány kialakulása szempontjából különösen veszélyeztetettek a nagyobb vasszükséglet miatt a fejlődésben lévő csecsemők, a kisdedek, a serdülők, a várandós kismamák, és a vas rosszabb felszívódása, illetve hasznosulása miatt a lisztérzékenyek, valamint az idősek. Az aktív korban lévő nők erős havivérzéssel, de bárki más valamilyen jelentős vérvesztés után, vagy krónikus, hosszan tartó vérezgetés miatt is válhat vashiányos vérszegénnyé vaspótlás nélkül.

Vérzések kapcsán lehet abnormális mennyiségben is veszíteni vasat, nemcsak az egyértelmű (menstruáció, műtétek, szülés), hanem a folyamatos, rejtett mikrovérzések (vérző aranyér, orrvérzés) miatt is.

Vashiány vs. vérvesztés

(Fotó: Getty Images/Dannko)

A menstruáció alatt a nők a vérrel együtt vasat is veszítenek, egyesek az átlagosnál hevesebb vérzéssel még többet, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására.

„Nagyon megszenvedem a havivérzést, ami rendkívül erős. Kicsit ilyenkor úgy érzem, hogy az összes vérem távozik a testemből ezalatt a pár nap alatt. A problémámmal már jártam orvosnál, aki azt javasolta, hogy fordítsak kiemelt figyelmet a vas pótlására, mivel a heves havivérzésemmel nagyon sok vasat is veszítek. Talán a rendszeres vaspótlásnak köszönhető, hogy sosem voltam vashiányos. Rengeteg halat, májat és spenótot fogyasztok, kúraszerűen pedig vastablettát is szedek, de csakis gyógyszertárban vásárolt, megfelelő vastartalmú készítményt” – mondta Ildi.

Mindkét nemnél előfordulhatnak olyan betegségek – például fekély, daganat, gluténérzékenység, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér, orrvérzés –, amelyek vérzéssel, felszívódási zavarral vagy gyulladással járhatnak együtt, mindezek pedig növelhetik a vashiány kialakulásának kockázatát.

„Sajnos a családban öröklött dolog az aranyér” – kezdi keserűen István. „Ez pedig egy sor egészségi problémát hoz magával. Nemcsak fájdalmas, kellemetlen, de például nálam komoly vérzéssel is jár. Folyamatos kontroll alatt tartom, de nem tagadom: sokszor tör borsot az orrom alá. Mivel többször jár vérzéssel, ezért az orvosom felhívta a figyelmem a vastabletta szedésére is, hiszen az aranyér okozta vérzéssel az átlagosnál több vért veszítek. Nagyon odafigyelek, mert nem szeretném, ha az aranyér mellett vashiányom is lenne” – mondta István.

Tudtad? Legtöbbünk számára ismert tény, hogy véradáskor, szülés alkalmával vagy orrvérzéssel vasat is veszítünk, de az már kevésbé köztudott, hogy természetes úton, a vizelettel,

széklettel, illetve a verítékkel, sőt a levágott körömmel és a naponta kihullott néhány szál hajjal úgyszintén ez megy végbe a szervezetünkben.

„Nagyon magas a vérnyomásom, ami nálam együtt jár a gyakori orrvérzéssel. Sajnos alapból nem vagyok egy nyugodt alkat, de már a nagypapámnak, apukámnak is magas volt a vérnyomása. A gyakori orrvérzéssel pedig több vas távozik a szervezetemből, mint a nagy átlagnak. Ez pedig vashiányos állapotot idézett elő nálam. Most már fél éve szedek vastablettát az orvosom tanácsára, aminek köszönhetően szép lassan visszatöltődnek a vasraktáraim. Nagyon megijedtem, amikor kiderült, hogy vashiányos vagyok, de szerencsére ezt a szervezet számára fontos nyomelemet lehet pótolni, csak picit oda kell rá figyelni” – mondta Béla.

Pótolni kell ezt a létfontosságú nyomelemet!

A szervezetünk egészséges, normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, napi 12-15 mg elemi vas bevitele, amivel a naponta veszített vasat tudjuk visszatölteni. Ugyanis ezt a nyomelemet a szervezetünk nem állítja elő, így nekünk kell gondoskodnunk a pótlásáról. A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – például a máj vagy a tonhal, a vörös húsok (disznó- és marhahús) –, de ezenfelül magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is. Kialakult vashiányban azonban már a normál vasbeviteli mennyiség 5-10-szeresére van szükség ahhoz, hogy a vasraktárak deficitjét pótolni tudjuk.

Vas hiányában a szervezetünkben izomgyengeség is felléphet a mioglobin szintjének csökkenése miatt, míg a vörösvértestek hemoglobintartalmának csökkenése a vér oxigénszállító kapacitását gyengíti. Vashiány kezelésére recept nélkül is elérhetők megfelelő mennyiségű elemi vasat tartalmazó patikai készítmények, amelyekből válasszunk olyat, amelynek a szedése kényelmes a számunkra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top