nlc.hu
Tabuk nélkül

Nedves fürdőruha és a felfázás

Nedves fürdőruha és a felfázás: a baj hamarabb megvan, mint gondolnád

A vizes fürdőruhában ücsörgés vagy a túl hideg tengervízben lubickolás közben is könnyedén felfázhatunk, még akkor is, ha a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik. Bea története következik!

A felfázást (hólyaghurutot) nem mindig a hideg okozza. A tünetekért ugyanis leggyakrabban a szervezetünkben, pontosabban a bélrendszerben élő E. coli baktériumok a felelősek. Ugyanakkor tény és való, hogy a hideg által érintett részeken könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül.

Felfázás és a fürdőruha

(Fotó: Getty Images)

„Annyira vártam már az idei nyarat, hogy azt el sem tudom mondani. Végre vége lett a vizsgaidőszaknak, ami nagyon nehéz volt, ezért alig vártam, hogy picit kiengedjem a fáradt gőzt. Az első és legfontosabb dolgom volt, hogy kimenjek a strandra: egy remek, igazi meleg, 38 fokos napot választottam. Lubickoltam egyet, majd kijöttem a vízből és ismét bementem. Ettem egy fagyit, aztán lángost sok tejföllel és sajttal. Imádtam az egész napot, ám este jött a feketeleves: állandóan mosdóba kellett futkosnom, és a kevéske pisiléshez égő, csípő érzés is társult. Felfáztam a szünidő első napján, és ezt magam sem hittem el!” – mesélte Bea.

A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandóan visszatérő, sürgető vizelési inger, az égő, csípő érzéssel járó hólyagürítés és az alhasi fájdalom.

„Reméltem, hogy magától elmúlik. Sajnos jó pár nap múlva sem múlt el, hiába maradtam otthon, így felkerestem az orvosomat, aki felvilágosított, mi is történt. Egy életre megjegyeztem, hogy fürdőzés után ne hagyjuk magunkon sokáig a vizes fürdőruhát. Két palack fél literes vízen és egy törölközőn kívül nem vittem semmit magammal. Persze mindig megtörölköztem, de nem cseréltem le a fürdőruhámat, annak alsó, nedves része egész nap hűtötte a hólyagtájékot. Ráadásul a rosszabb minőségű fürdőruhámat találtam csak meg, ami lassabban száradt, és a törölköző sem tudta belőle rendesen felszívni a vizet. Az orvos szerint az is sokat rontott a helyzetemen, hogy a strandon nem ittam eleget. Egész nap mindössze a magammal vitt egy liternyi ásványvizet ittam, ami a nyári melegben nagyon kevés. Antibiotikum-kezelést írt elő az orvosom, szerencsére már semmi bajom, de egy csere fürdőruha most már mindig van nálam” – mondta Bea.

Ezt tedd a felfázás ellen:

  • Igyál sokat, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, így megnehezíti a baktériumok elszaporodását.
  • Ha úszás, fürdőzés után kijöttél a vízből, igyekezz minél hamarabb megtörölközni és szárazra cserélni a vizes fürdőruhádat.
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, ami a fertőzés melegágya lehet.
  • Ha azt érzed, hogy pisilned kell, akkor menj ki azonnal, ne tartogasd, mert a pangó vizeletben könnyen szaporodnak a baktériumok.
  • Figyelj oda a személyes higiéniádra! Tartsd be a WC-használat fontos szabályait, azaz moss kezet előtte és utána, és soha ne téveszd el a törlés irányát: csakis elölről hátra!
  • Antibiotikum-kúra után mindig használj hüvelyflóra-regeneráló készítményt!

Súlyos esetben a húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékig, és akár vesemedencegyulladást is okozhatnak, ezért nagyfokú elesettség, hidegrázás, hátfájdalom, láz vagy véres vizelet jelentkezése esetén fordulj szakorvoshoz!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top