nlc.hu
Tabuk nélkül

Menstruáció késése

Mi miatt késhet vagy jöhet meg korábban a menzeszünk?

Sok nő esetében rendszertelen a menstruáció, azaz havonta változik a ciklus hossza. Ennek hátterében számos tényező állhat.

A menstruációs ciklussal csak a baj van: ha túl korán érkezik, elronthatja az előre megtervezett nyaralást vagy a romantikus estét. Ha pedig késik, egészen biztosan eluralkodik rajtunk a pánik egy nem tervezett terhesség gondolatától.

De mi a normális, és mi nem?

A női ciklus, amely a menstruáció első napjától a következő vérzés kezdetéig tart, hivatalosan 28 napos, ám ha neked mindig 21, vagy 35 naponként jön meg, az még nem számít kórosnak. Akkor kell orvoshoz menned, ha a ciklusod hirtelen lerövidül, túl hosszúra nyúlik, vagy kiszámíthatatlanná válik. Intő jel lehet a két menzesz közötti barnás folyás is, főleg, ha 1-3 napnál tovább is fennáll.

Menstruáció késése

Fotó: Getty Images

Ami a ciklust megzavarhatja:

  • A szervezet épp valamilyen hormonális átmeneti fázison megy keresztül. Ez lehet például a változókor.
  • Nem szabad félvállról venni, hiszen okozhatja gyulladás, ciszta, mióma, de daganatos betegség is.
    A túlzott sport, az étel megvonása sem vezet jóra: ebben az esetben az agy leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelődését, ami a menstruációd elmaradásához vezethet.
  • Az extrém súlyingadozás nem csupán cikluszavarhoz, hanem akár a havivérzés teljes elmaradásához is vezethet.
  • Manapság a legtöbb nőnek több területen is helyt kell állnia, ami belső feszültséget és stresszt okoz.
  • Ezek negatív hatással vannak az egészségre, így a menstruációs ciklust is felboríthatják.
  • Különböző események (vizsgaidőszak, esküvő, utazás, költözés, pénzügyi problémák) szintén befolyásolhatják a hormonháztartást. Ilyen esetekben legtöbbször mindössze pár napot késik a havivérzés, ennek ellenére nem árt, ha kérünk egy időpontot a nőgyógyásznál.
  • A szülés után több hónapig, de akár egy évig is eltarthat, amíg újra visszaáll a normális menstruációs ciklus.
  • A fogamzásgátló tabletta szedése alatt nagyon szabályos a ciklus, ha azonban abbahagyjuk, akkor felborulhat a megszokott rendszer. Amennyiben 2 hónap alatt nem normalizálódik, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.
  • Elképzelhető, hogy a prolaktinszint emelkedik meg. A prolaktint anyasági hormonnak is nevezik, mert a szülés után segít a tejelválasztás beindításában. A prolaktin kis mennyiségben mindig jelen van a szervezetedben, ám ha túl magas a szintje, az megzavarhatja a ciklust, sőt a teherbeesést is megakadályozhatja.

Mit tehetünk a cikluszavar ellen?

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

TIPP: Bevetheted a barátcserjét is! A gyógynövényből készült kivonat képes gátolni a prolaktin hormon túlzott termelését, ami a cikluszavar kezelésében is segítséget jelenthet.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ Siriporn Kaenseeya / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top