Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tudtad? Ezért van több vasra szükségük az aktív sportolóknak

Testünk valamennyi sejtjének működéséhez létfontosságú ásványi anyag a vas, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Aktív sportolóknál különösen fontos a vaspótlás, hiánya ugyanis komoly következményekkel járhat.

Vérképzésünkhöz, izomműködésünkhöz és sejtjeink energiatermelő folyamataihoz is nélkülözhetetlen a vas. Vashiány esetén először a raktározott vas mennyisége fogyatkozik meg. Ha a vasraktárak teljesen kimerülnek, azt a vérképzésünk is megsínyli, és idővel már nem egyszerű vashiánnyal, hanem annak súlyosabb formájával, a vashiányos vérszegénységgel kell szembenéznünk.

Sportolók és a vashiány

Fotó: Profimedia

Ebben az esetben már a vörösvértestek fontos alkotóeleme, a hemoglobin képzéséhez sem áll rendelkezésre a szükséges vasmennyiség, aminek következtében a vörösvértestek száma és mérete csökken, és mivel kevesebb hemoglobint tartalmaznak, a színük is halványabb lesz. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a vas jelentőségét, főleg az aktívan sportolóknál, akik hetente több órán át komolyan igénybe veszik a testüket.

Igaz, a sportolók komoly figyelmet fordítanak a táplálkozás egyes részleteire, például a szénhidrát és a fehérje megfelelő arányára, az ásványi anyagok bevitelére azonban általában kevésbé ügyelnek.

Pedig nagyon kellene…!

Ha étrendi megszorításokat is alkalmazunk az aktív mozgás mellett, akkor egyszerre két okból is kialakulhat vashiány:

  • az egyik a táplálékkal felvett vas alacsonyabb mennyisége,
  • a másik pedig a fokozott igény.

A sportolók megfelelő vasellátottsága különösen fontos, hiszen annak hiányában kevésbé, vagy egyáltalán nem fogják bírni az edzéseket, romlani fog a teljesítményük, mert nem jut elegendő oxigén az izmokba, a szervezet pedig nem tudja hatékonyan felhasználni az energiát. Vagyis hiába dolgozik valaki keményen az edzések alatt, nem lesz igazán eredményes, ha a vas pótlására nem figyel oda!

Mit tehetnek a sportolók a vashiány megelőzése érdekében?

A rendszeres testmozgás nem okoz vérszegénységet, azonban mind a szabadidőben sportolóknak, mind az élsportolóknak fokozottan figyelniük kell a vasháztartásukra. Ahogy növelik az edzéseik intenzitását és ezáltal az energiaszükségletüket, annak megfelelően növelniük kell a bevitt kalória mennyiségét is úgy, hogy minden olyan tápanyaggal és ásványi anyaggal rendelkezzenek, melyek nélkülözhetetlenek az élettani funkciók optimális működéséhez.

Fontos, hogy aki állóképességet fejlesztő edzésekre jár, a megfelelő vaskészlet fenntartása érdekében kiemelten ügyeljen a tudatos táplálkozásra.

A vasbevitelt elsősorban a vasban gazdag, könnyen felszívódó vasat tartalmazó vörös húsok, belsőségek rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk.

A vegetáriánus és vegán sportolóknak, még inkább oda kell figyelniük a vas pótlására, mivel ez az ásványi anyag az állati eredetű ételekből hasznosul leginkább. A legjobb természetes vasforrások a vörös húsokon kívül a spenót, a paradicsom, az osztriga, a kagyló, a lencse, a fehér bab, a gabonák, a kesudió, a tojás, az étcsokoládé, a tofu és az áfonya.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy bár egyes zöldségfélék vasban gazdagok, az emberi szervezet számára jóval kevésbé hasznosítható vasforrásnak számítanak, mint a húsfélék.

Tipp: a C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, de a B-vitaminok is hasonló hatással bírnak. Gazdag B-vitamin-forrás például a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.

Ha étkezéssel nem tudunk elegendő vasat bejuttatni a szervezetünkbe, akkor a pótlását vastartalmú készítményekkel szükséges biztosítani.  Súlyos vashiány kezelését bízzuk szakemberre, aki a vérvizsgálatot követően gyógyszeres vaspótlást fog előírni, ami néhány hónap alatt rendezi a vérképet, és feltölti a szervezet vasraktárait.

Sportolóként soha ne feledkezzünk meg egy fontos étrendi szabályról: nemcsak a magas fehérjebevitelre és a szénhidrát minimumon tartására kell figyelni, hanem a megfelelő mennyiségű vas bevitelére is, hiszen e nélkül az ásványi anyag nélkül jelentősen csökkenhet a teljesítőképesség.

Figyelj a tested jelzéseire!

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top