Trend

Tudod, melyik színtől leszünk farkaséhesek?

A színek hatással vannak az érzéseinkre, használjuk őket tudatosan!

A színek nagy hatással vannak ránk, szellemileg és érzelmileg egyaránt. Amíg egyes napokon szívesen vesszük fel a napsárga, a tűzpiros vagy épp a babakék pólónkat, és a tükörbe nézve ragyogónak látjuk magunkat, addig más napokon úgy érezzük, pocsékul állnak, és az ügyeletes kedvenc árnyalatunk hirtelen a fekete vagy épp a szürke lesz. Azt gondoljuk, hogy csak a hangulatunk van hatással az aznapi színpreferenciánkra, pedig ez fordítva legalább ennyire igaz.

Nem bízták a véletlenre a színeket. Csak nehogy valaki otthagyja a narancssárga csészéjét az asztalon (Fotó: iStock)

Egyes színek képesek megnyugtatni vagy épp felélénkíteni minket, amíg mások az agyi kapacitásunkat serkentik. Bizonyos árnyalatok a hangulatunkat javítják, de még olyanok is vannak, amik az étvágyunkat is befolyásolni tudják.

Szóval elképzelhető, hogy jobban járunk, ha nem a hangulatunkra bízzuk a pólónk színét, hanem tudatosan választjuk meg azt, és hagyjuk. hogy tegye a dolgát.

A színek agyunkra gyakorolt hatását a pszichológia is ismeri, a marketingesek, divattervezők, lakberendezők és étterem-tulajdonosok pedig előszeretettel használják, sőt kihasználják. Itt az ideje tehát, hogy mi is kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket, és tudatosan alkalmazzuk. 

Határozzuk meg a színeink célját

Mielőtt rátérnénk, hogy melyik színnel mikor érdemes operálni, azt kell eldöntenünk, hogy az életünk mely helyszínein szeretnénk alkalmazni a „színterápiát”. Menjünk végig azokon a helyeken, ahol a legtöbb időt töltjük, mint például a nappalink, vagy éppen ahol a legfontosabb döntéseket hozzuk, mint az irodai tárgyalónk, vagy ahol a leginkább szeretnénk harmóniára törekedni, mint mondjuk a gyermekeink szobája.

A legegyszerűbb, ha az ember sorba veszi egy hétköznapjának a helyszíneit, és máris számtalan olyan pillanatba fut bele, ahol jól jönne egy kis erősítés. Ha szeretnénk pihentebben ébredni, a hálószobánk színeit érdemes megvizsgálni. Ha jól jönne egy kis reggeli jó hangulat, hogy a család vidáman induljon útjára, a konyha és az étkező árnyalata a fontos.  Ha nem akarunk idegbajosan beérni a munkába, nem gondolnánk talán, de még az autónk belsejének színét is érdemes lenne újraértelmeznünk. Ahol igazán produktívak és kreatívak akarunk lenni, mint például az iroda vagy a tárgyaló, ott ennek megfelelően kell a színeket megválasztanunk. Na de lássuk, melyik szín vezet minket az üzleti siker felé és melyik simítja ki az idegeinket egy-egy fárasztó nap után.

Majd határozzuk meg a céljaink színét

Fehér:  Szimbolikus értelemben az erkölcs, a tisztaság és a béke színe. A fehér szín semleges, olyan, akár egy tiszta vászon, ami gondolkodásra és problémamegoldásra sarkall, és nem tereli el a figyelmet. Egy fehérre festett szobában világossá válik minden, és kitágul a tér, így bátran használjuk ezt a színt az otthonunkban, hogy növeljük a teret, és az irodánkban egyaránt, ugyanis az üzleti eseményekhez az egyik legjobban illő szín.

Sárga: Ez a szín vidám, energikus és izgalmas. Beindítja a kreativitásunkat, inspirál, pozitív hatást kelt és ösztönzi a kommunikációt. Az otthonunkban tökéletes a reggeli események helyszínéül szolgáló helyiségekbe, mint például a konyha vagy az étkező, így biztosan jól indul a család napja, de a gyerekszobát is érdemes vele feldobni.

Ugyan az egész tárgyalót nem célszerű sárgára pingálni, egy falat viszont annál inkább. Akár a bútorok és kiegészítők is lehetnek sárgák, vagy egy nagyobb felületű kép az iroda falán. A sárga látványa megemeli a pulzusszámot és tudatos figyelmet vált ki, produktívvá teszi a munkát.

Narancs: A sárgánál nyugodtabb, melegebb szín, ami az otthonunkat kellemes hangulattal tölti fel. A látványa növeli az étvágyat és a hőérzetet, így az étkezőt és az északi fekvésű szobákat érdemes vele kipingálni. Mivel barátságos hatást kelt és elősegíti a szocializációt, a gyerekek által használt tereket is nyugodtan töltsük meg vele.

Vörös: Dinamikus és izgalmas szín, de ennek megfelelően a látványa növeli a pulzus- és a légzésszámot, így bánjunk vele módjával. Mivel a szerelemmel és a szenvedéllyel azonosítják, így sokan a hálóba szeretnék alkalmazni, de mivel a nyugodt alvásunkat nem segíti elő, így csak kis felületekre vigyük fel, vagy inkább a kiegészítőkre korlátozzuk a használatát. Egy-egy jól elhelyezett vörös párna, lámpa, váza vagy épp függöny pont elegendő a hangulat fokozásához.

Fekete: Modern és elegáns, viszont barátságtalan lehet, ha nem vigyázunk. Ha jól használjuk, kelthet luxus és kifinomult hatást, de ha nem ellensúlyozzuk valamivel, csak kopár lesz. A kreativitást ugyan fokozza, viszont a figyelem lankad a hatására, ezért érdemes inkább csak a kontraszt kedvéért becsempészni a feketét, mint kiegészítő színt a fehér, a sárga vagy épp a kék mellé. A teret szűkíti, így csak tágas, világos helyiségekben használjuk. Rengetegféle érzelmet képes kiváltani, van, akit megnyugtat, de sokakat idegessé, nyugtalanná tesz, vagy szorongással tölt el, így bánjunk vele óvatosan!

Merész, de nem rossz (Fotó: Pixabay / Dizzy Roseblade)

Szürke: Inkább válasszuk a fekete helyett a szürkét, ami szintén letisztult, modern és minimalista, de nem olyan domináns, mint a fekete, mivel azt feloldja a fehér tisztaságával. Méltóságot és bölcsességet sugároz, de ezt is érdemes pár élénkebb színnel kiegészíteni, hogy ne legyen lehangoló.

Kék: Bár a kék hideg szín, mégsem ridegséget, sokkal inkább nyugalmat áraszt. Barátságos, nyugodt, pihentető árnyalat, ami jó hatással van a kreativitásra és növeli a munkaképességet, így a kék egy igazi jolly joker. Ez az a szín, amit az otthonunkban, a munkahelyünkön, de még az autónkban is érdemes használni. A lakásban ideális a hálóba, ha szeretnénk reggelente pihenten ébredni, és az autónkba is érdemes becsempészni, hogy a dugók ne térítsenek ki minket a hitünkből. Az irodánkban is használjuk bátran, jó hatással lesz az üzletre.

Zöld: Minél több, annál jobb. Ez a szabály ritkán igaz, viszont mivel a zöld a természetre emlékezteti az agyunkat, így a látványa jó hatással van a szervezetünkre. A legjobb, ha ezt nem csupán falfesték és bútorok formájában, hanem sokkal inkább növények segítségével visszük be az életterünkbe.

Bátran használjuk otthon a hálóban, a gyerekszobában, mert harmonikus, megnyugtató hatással van ránk, csökkenti a pulzust és ideális környezetet biztosít a regenerációhoz és a relaxációhoz.

Egy-egy stresszes munkahelyet is nyugodtabbá lehet vele varázsolni. Ha az irodánk falának a színéről nem is mi döntünk, igyekezzünk körülvenni magunkat munka közben minél több növénnyel és zöld kiegészítővel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top