nlc.hu
Trend

Vagyont érő ámbrát találtak a jemeni halászok

Gusztustalan dolgot találtak a tengerben, egy csapásra gazdagok lettek

Az avatatlan szem számára az ámbra csak egy gyomorforgató massza, de a jemeni halászok tudták, hogy megütötték a főnyereményt.
Tenger

Az Ádeni-öbölben hajózott 35 halász Jemen partjainál, amikor észrevették, hogy egy bálna teteme lebeg a víz felszínén. Miután felvágták az állat testét, egy gusztustalan, iszapszerű fekete anyagra bukkantak a cet gyomrában.

Az avatatlan szem számára ez nem lenne több, mint egy gyomorforgató massza, de a jemeni halászok pontosan tisztában voltak azzal, hogy megütötték a főnyereményt: vagyont érő ámbrát találtak a bálnában.

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Nagyon ritka és elképesztően drága alapanyag, ezért nagy részét szintetikusan állítják elő az illatszeriparban. Csak a nagyon drága illatokhoz használnak természetes ámbrát.

A halászok által talált ámbra értéke nagyjából 1,5 millió dollár (427 millió forint), ami még úgy is szép summa, hogy egyenlő arányban szétosztották egymás között a pénzt. Gyökerestől megváltozott az életük, új házat, autót, hajót vettek, de helyi rászorulóknak is adományoztak.

(Unilad)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ezeket is érdemes volt megtalálni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top