nlc.hu
Trend

Ennyivel drágulhatnak az olcsó kínai rendelések

Júliustól duplájába kerülhetnek a olcsó kínai rendelések

Megszűnik az EU-n kívülről rendelt áruk áfamentessége, és kötelező lesz a vámeljárás. Nagyon megdrágulhatnak a filléres kínai termékek.
Külföldi csomagok a postán

Július 1-jétől jelentősen megdrágulnak az Európai Unión kívülről, például Kínából rendelt termékek, mert megszűnik a 22 euró alatti áruk áfamentessége. Júliustól minden termék után áfát kell fizetni, és vámkezelés szükséges. Vámot nem számolnak fel ugyan a 150 euró alatti termékeknél, de a vámkezelés díját ki kell fizetni a pár eurós biszbaszok után is.

A 24.hu kiszámolta, hogy milyen áremelkedésre lehet számítani egy tipikus, pár euróba kerülő, Kínából rendelt termék után.

  • A termék vételára: 3 euró (1050 forint)
  • Áfa: 284 forint
  • Vámkezelés díja: online fizetve 399 forint, utánvétellel 799 forint
  • Végösszeg: 1733 vagy 2133 forint

Jól látható, hogy bizonyos esetben több mint a duplájára drágul az olcsónak hitt kínai áru. De ha a lehető legkevesebb plusz költség terheli a terméket, akkor is jelentősen emelkedik a teljes összeg.

Az áfa értelemszerűen az áru értékével arányosan emelkedik, a vámkezelés díja pedig sávosan nő, egy 100-150 euró közötti terméknél akár 1899 forint is lehet.

A posta külön oldalt készített a vámkezeléssel kapcsolatos változásoknak, itt lehet böngészni, hogyan változnak a díjak.

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Az internetes rendelés veszélyes üzem:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top