nlc.hu
Trend

Herczeg Zoltán divattervező pályafutása

„Mindent megcsináltam, amit a divatszakmában lehet” – Ki Herczeg Zoltán divattervező?

Nem tudod pontosan, ki is a hétvégén letartóztatott divattervező, H. Zoltán? Képbe helyezünk.

Hétfőn bombaként robbant a hír, hogy október 21-én a rendőrség lecsapott H. Zoltán divattervezőre, akinek vasárnap el is rendelték a letartóztatását, miután lakását átkutatva jelentős mennyiségű kábítószergyanús anyagot találtak. Kedden H. Zoltán a fogyasztást elismerte, a kábítószerrel való kereskedést azonban tagadta a kihallgatása során, valamint fellebbezett a letartóztatást elrendelő végzés ellen. A monogramból, illetve a foglalkozásból persze könnyen kikövetkeztethető volt, hogy a letartóztatott nem más, mint Herczeg Zoltán, amit aztán az ügyvédje is megerősített. A Belmondo zenekar frontembere, Czutor Zoltán pedig arról beszélt, hogy 30 éve ismeri a divattervezőt, de őt soha nem kínálta droggal. 

De ki is pontosan Herczeg Zoltán? 

A plüssmacitól a rockzenészekig

Herczeg Zoltán 1972. szeptember 24-én, Szerencsen látta meg a napvilágot. Már kisgyerekként is szeretett rajzolni, alkotni, ruhát varrt például a plüssmackójának, de édesanyja varrógépén táskákat is készített. Középiskolai évei alatt beleszeretett a rockzenébe, legnagyobb kedvence pedig az Anthrax thrash metal banda lett. Úgy akart öltözködni, mint ők, ám a zenekar outfitjeihez hasonló ruhák akkoriban elérhetetlenek voltak Magyarországon, ezért azokat magának készítette el.

Középiskola után a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult tovább, ám a ruhák varrásával nem hagyott fel, sőt, akkoriban már alig viselt olyan holmit, melyet ne ő maga tervezett volna. A kilencvenes évek közepén aztán gyerekkori barátaitól, a Hooligans zenekartól megkapta első megbízását fellépőruhák tervezésére. Neve ennek köszönhetően hamarosan ismertté vált zenészkörökben és más együttesek, többek között a Back II Black is rendeltek tőle ruhákat. 

Herczeg Zoltán és a Hooligans dobosa, Kiss Endi

Herczeg Zoltán és a Hooligans dobosa, Kiss Endi (Fotó: Solwee/Schumy Csaba)

Barátai biztatására aztán kölcsönt vett fel, és elkészítette első önálló ruhakollekcióját, majd 1996-ban az első saját üzletét is megnyitotta. Nem sokkal később a bolt Herczeg Férczművek néven a Teréz körútra költözött. 1998-ban megalapította a BYB márkát, majd 2000-ben a Herczeg Zoltán márkát. 

Érdeklődési köre és formavilága a rock ‘n’ roll érából, a hippi kultúrából, a ’60-’70-es évek retrójából ered, de a modern művészetekig, sőt a tudományos megközelítésig kiszélesedik, bármit bármivel összefüggésbe hoz, összetervez, összekapcsol, holisztikus a világképe, spirituális lényként gondolkodik és érez. Különös hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra, azt vallja, »a kicsi szép«, merjünk hát kicsik lenni, de leginkább önmagunk 

– jellemzi stílusát a tervező hivatalos weboldalán

A Teréz körútról Amerikába

Herczegről tudható, hogy pályafutása kezdetétől napjainkig elsősorban férfi kollekciókat tervez, női ruhákat csak ritkán, mivel a divat ezen szegmense, mint az több nyiltkozatából is kiderül, kevéssé érdekli. Soha nem tömegdivatban gondolkodik, kisszériás kollekciókat alkot, egy dizájnból általában legfeljebb 10 darab készül, és a termékeit nem szokása leárazni. Több mint 100 divatbemutatón van már túl, ám hivatásos modellekkel szinte soha nem dolgozik, inkább táncosok, színészek, közéleti személyiségek, vagy épp hétköznapi emberek mutatják be a kreációit. Divateseményei nem egyszerű bemutatók, sokkal inkább komplex, társadalmi-kulturális összejövetelek. 

Sajátmárkás kollekciói mellett tervezett már olimpiai kivonuló ruhát, filmes és színházi jelmezeket, de a ruhatervezésről elemelkedve többek között szemüveget, bútort, kandallót és kerékpárt is. 

Herczeg Zoltán a TV2 Mokka című műsorában, 2012-ben

Herczeg Zoltán a TV2 Mokka című műsorában, 2012-ben (Fotó: press.tv2.hu / TV2 / Solwee)

Tehetségét külföldön is megcsillogtatta, kollekcióit bemutatta többek között Madridban, Brüsszelben és Milánóban is. Néhány évvel ezelőtt aztán megpróbálta megvetni a lábát az Egyesült Államokban. Michael Madsen amerikai filmszínész egy magyarországi forgatása idején figyelt fel Herczeg Zoltán kreációira, majd felajánlotta neki, hogy csináljanak egy közös márkát a tengerentúlon. A divattervező öt évig készítette elő a kiutazását: mindenét, többek között jól menő budapesti boltját is pénzzé tette, majd 2013-ban nekivágott. Számításai azonban nem váltak be.

„Ott aztán apró darabokra törtek az álmaim, az egóm a föld porával volt egyenlő. Rá kellett jönnöm, hogy mindent a nulláról kell kezdeni. Senkit sem érdekelt, hogy ki az a Herczeg Zoli – mesélt keserű tapasztalatairól a Jakupcsek Plusz című műsorban. – Azért mentem ki Amerikába, hogy karriert csináljak. Ráadásul úgy, hogy itthon ismert ember voltam, ment a boltom. Kimentem egy senkinek, és úgy is jöttem vissza.” 

Herczeg Zoltán divattervező otthonában

Herczeg Zoltán divattervező otthonában (Fotó: Olajos Piroska / Solwee)

Média és közélet

Herczeg Zoltán neve azoknak is ismerős lehet, akik kevésbé jártasak a divat világában. A kreátor ugyanis több tévéműsorban is feltűnt a kereskedelmi csatornákon. Zsűritag volt a Dalnokok Ligájában, illetve a Topmodell leszek! hazai változatában, főzött a Hal a tortánban, 2017-ben pedig a Celeb vagyok, ments ki innen! ötödik évadában szerepelt, ahonnan azonban elsőként esett ki. 

Az elmúlt években szókimondó közéleti megnyilvánulásaival is rendszeresen felhívta magára a figyelmet. Nyilatkozataiban, posztjaiban gyakran élesen bírálta a magyar kormányt és a hazai viszonyokat, de kreációin is időről időre visszaköszönt az ironikus-kritikus felhang. A huszármenték ihlette kabátok és pólók mellett termékskáláján megtalálhatók az O1G feliratos pólók, de tervezett már Nemzeti Pólókat is a dohányboltok dizájnját követve, bár utóbbiakat elmondása szerint senki sem merte felvenni, így végül hajléktalanoknak ajándékozta őket. 

Herczeg Zoltán kreációi
Megnézem
Összes kép (6)

„Szégyellem, hogy magyar vagyok, erre nagyon komoly okom van, és a politika naponta, percenként ad komoly okot rá” – jelentette ki tavaly decemberben Veiszer Alinda műsorában. Ugyanitt hozzátette, hogy az országot szerinte az indulatra, gyűlöletre alapozott politika vezérli. „Az észnek, a rációnak semmi terepe nincsen, nulla, de a böfögés, de a röfögés, a gyalázkodás, az nagyon megy” – fogalmazott.

A múlt héten, letartóztatása előtt három nappal Herczeg az RTL Reggeli című műsorának vendége volt, ahol arról beszélt: 26 éves pályafutása  alatt összesen 40 ezer ruhát tervezett, ám most úgy érzi, hogy a világ jelenlegi állapotát nézve a divat nem tartozik a legeslegfontosabb dolgok közé, ezért azt fontolgatja, hogy elhagyja a divatszakmát, hogy fontosabb dolgokkal foglalkozhasson. 

Most 50 évesen azonban már úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb, hogy mi van belül, mint hogy mi van kívül.  Mindent megcsináltam amit divatbemutatókon, amit a divatszakmában lehet. Miért kéne ezt még tovább csinálnom?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top