nlc.hu
Trend

Újra divat a dauer?

Tényleg újra divat a dauer? A fodrászok elárulták

A középkorú és idősebb hölgyek mellett egy egészen új célcsoport is rákapott a dauerre. Vajon tényleg feléled a trend?

A dauer utoljára 30-40 évvel ezelőtt ment nagyot, az utóbbi időben azonban számos nemzetközi divatmagazin megírta, hogy újra trendi és még inkább az lesz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon Magyarországra is begyűrűzött-e már az irányzat, esetleg soha el sem tűnt teljesen? A legilletékesebbeket, fodrászokat kérdeztünk a témában.

Mint kiderült, a dauer sok fodrász számára kerülendő terület. Ez az egyik fő oka annak, hogy itthon nem tud igazán kiteljesedni a dauer új hulláma.

A mostani generáció fodrászai nem nagyon szeretnek és mernek dauerolni. Érthető, mert kellő tapasztalat, odafigyelés nélkül könnyen tönkreteheti a hajat

– mondja szakértőnk, a Budapest belvárosában dolgozó  Tagscherer Veronika fodrász. – Ha túl sokáig marad a hajon, vagy kezelés előtt nincs a haj szerkezete megfelelően diagnosztizálva, az mind problémát okozhat. Nekem nagymamám miatt volt alkalmam alaposan megtanulnom a fortélyokat, így sok kollégám már hozzám küldi a dauerra vágyó vendégét.”

A fiatal fiúk kaptak rá

Meglepetésemre kiderül, hogy mostanában a fiatal fiúknál nőtt meg leginkább erre az eljárásra a kereslet.

A 18-20 év körüli fiúk körében nagyon népszerű az oldalt felnyírt és begöndörített haj. És ázsiai vendégeim vannak, akik hullámokat szeretnének

 – árulja el Tagscherer Veronika.

Mivel nagyon sokat változott, sőt folyamatosan változik az eljárás, ezért az eredmény is egyre szebb, amire készülhetünk. A nyolcvanas-kilencvenes években még jellemző volt a sprőd, fénytelen, dauerolt haj, aminek teteje hullámos volt, alja viszont egyenes. „Most már a hajvégeket is sokkal szebben tudjuk feltekerni, illetve a hajcsavarók is sokat változtak. Használunk már például homokóra formájút és flexibilis, szivacsból készült csavarót is, amivel nagyon szép, tengerparti, hullámos haj készíthető” – magyarázza a szakember, akitől megtudjuk azt is, hogy maga a dauervíz is sok reformon ment keresztül. Gyengébbek és gyengédebbek lettek a kémiai vegyszerek, már a szaguk sem annyira erős és szúrós, mint hajdanán volt, kifejezetten selymessé, puhává és lazává teszik a hajat, aminek egészségesebb, lágyabb, fényesebb hatása lesz. Persze feltéve, hogy megfelelő körültekintéssel történik a beavatkozás.

Szerencsére arra sincsen szükség, hogy otthon, a hajmosások után hajcsavarókkal a fejünkön aludjunk el. Amennyiben van lehetőségünk rá, hogy magától, hajszárító nélkül száradjon a hajunk, úgy egyből elnyeri a korábban beállított formát. A diffúzorokkal ellátott hajszárítók pedig nagyon praktikusak, hatásosak és könnyen használhatók, ha szeretnénk gyorsabb eredményt kapni. Még szebbé tehetjük a hatást hajhab vagy tőemelő használatával.

„Vannak olyan anyagok, melyek néhány mosás alkalmával már ki is jönnek a hajból, érdemes ezzel próbálkoznia annak, aki bizonytalan. A tartósabb dauer esetén viszont szintén nem kell mindig göndör vagy hullámos hajjal élnünk, nyugodtan száríthatjuk egyenesre vagy használhatunk hajvasalót is olykor, ha változatosságra vágyunk. Ettől még nem fog eltűnni belőle a dauer. Tulajdonképpen bármilyen hajon biztonsággal használható az eljárás, egyedül a szőkített hajon nem végzem szívesen, mert ott nagy valószínűséggel fakó, sprőd lesz a hatás, és a haj is könnyen megsérülhet” – tudjuk meg Tagscherer Veronikától.

A hagyományosra is van igény

Fehérné Tamás Ibolya, egy debreceni női-férfi fodrászat munkatársa szintén megerősíti az új trendet: leginkább a fiatal fiúk lettek az újonnan érkező, dauert kérő vendégek. A nők körében továbbra is jellemző, hogy a középkorú és idősebb korosztály szereti leginkább a tartós hullámot, annak is a hagyományos változatát.

Bayer Katalin, a váci Haj-Lak Szépségszalon fodrásza is arról számol be, hogy a fiatal nők között nem annyira divatból jellemző a dauer iránti igény, hanem inkább azért, mert szeretnék ezek a vendégek megemelni a hajtövet, tartást adni a hajuknak. „A vékony szálú hajnak sajnos nincs tartása, ez általában párosul azzal, hogy gyakran meg is mossák, amitől sajnos még jobban zsírosodik és lelapul a haj” – avat be az ördögi körbe, elmondja ugyanis, hogy valójában elég lenne hetente egy alkalommal hajat mosnunk. Ha annál többször tesszük, azzal a faggyúmirigyeket extra termelésre ösztönözzük, tehát éppen ellenkező hatást érünk el, mint ami a valódi célunk volt.

Dauerolás fodrásznál

Fotó: Profimedia

„Az idősebb korosztály a hagyományos dauert szokta kérni: minél kisebb csavarókkal, minél erősebb dauervízzel minél tartósabb hatást szeretnének. Érthető, hiszen ők télen például jellemzően kalapot vagy sapkát hordanak, ami összenyomja a frizurát, plusz ősz a hajuk, az ősz haj szerkezetéhez pedig erősebb anyagra van szükség, mint egy egészséges, fiatal haj esetében” – magyarázza el Bayer Katalin. A fiatalok ezzel szemben a lazább, természetes hatást keresik. Ezt pedig sokáig meg is tudják őrizni a megfelelő ápolással: dauerolás után fontos, hogy tápláló sampont és balzsamot használjanak, ne fésüljék hajukat túl gyakran, hogy elkerüljék az oroszlánsörény-hatást, szárításnál pedig használjanak diffúzort, tárcsát, és először mindig a hosszát szárítsák a hajnak, csak ezt követően térjenek át a tövére. Ha így tesznek, hosszú időn át elégedettek lehetnek a szép eredménnyel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top