Utazás

Közösségi oldalakon használt adatokat kér a vízumért az USA

A civilek tiltakoznak, az USA külügyminisztériuma szerint ez szükséges.

A BBC-re hivatkozva írja a 444, hogy az USA-ba beutazni kívánóknak a jövőben meg kell osztaniuk a hatóságokkal a közösségi oldalakon használt „azonosítóikat”, továbbá az e-mail-címeiket és a telefonszámaikat, öt évre visszamenőleg. 

A lap megjegyzi, hogy ezt korábban csak azoktól követelte meg az amerikai állam, akik fokozott ellenőrzést igényeltek, mert például terroristák által uralt területeken jártak. A Trump-adminisztráció bevándorlásellenes kampánya keretében azonban a szigorú szabályokat kiterjesztik gyakorlatilag minden bevándorlási és nem bevándorlási célú vízumra. Diplomaták és hivatalnokok esetenként mentesülhetnek az új szabályozás alól, de az előírások szinte mindenkire vonatkoznak, vagyis mintegy 15 millió embert érintenek évente.

Tengerészgyalogosok összehajtják az amerikai zászlót a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások 15. évfordulóján tartott megemlékezésen az amerikai nagykövetség épülete előtt 2016. szeptember 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

 „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy javítsunk az ellenőrzési módszereinken az amerikai állampolgárok védelmében, miközben támogatjuk a törvényes beutazást az Egyesült Államokba” – nyilatkozta az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Az amerikai vízumhoz már eddig is rengeteg adatot kellett megadni, beleértve akár a családtagokat, a munkahelyeket, a pénzügyi helyzetet és a lakóhelyet is. A további szigorítások bejelentésekor számos szakmai és civil szervezet tiltakozott. „Az embereknek ezentúl azon kell aggódniuk, hogy amit a neten közölnek, azt félremagyarázza vagy félreérti egy kormányzati tisztviselő” – mondta Hina Shamsi, a National Security Project igazgatója. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az értékelés egy részét alighanem algoritmusok végzik majd. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top