Utazás

Rendkívül különleges halat fogtak a Hármas-Körösön

A fiatal horgász alaposan meglepődött, amikor meglátta, mi akadt a horgára.

Magyarországon csak kevés helyen lehet vadon élő pisztrángokkal találkozni, éppen ezért különleges esetnek számít, hogy a Hármas-Körös békési duzzasztójánál egy szivárványos pisztráng akadt Szász Bálint horgára – írja a Sokszínű Vidék.

A fiatalember még május 12-én pecázott a Hármas-Körös békési duzzasztójánál, a rendkívüli fogásról azonban csak nemrég számolt be a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének Facebook-oldalán.

Mint írja, annyira meglepődött a szivárványos pisztráng láttán, hogy még lemérni sem tudta, mielőtt kíméletesen visszaengedte volna a folyóba, de elmondása szerint a hal legalább fél kiló lehetett. 

A Sokszínű Vidék szerint a pisztrángféléknek nem tartozik a természetes élőhelyei közé a Körösök magyarországi szakasza, bár időnként egy-egy példányról lehet hallani. A Sebes-Körös felső szakaszán például, a biharugrai fenékgát alatt többször horogra akadtak már kisebb példányok, de nagyjából tíz éve a körösladányi duzzasztónál egy 3 kilós sebes pisztrángot emelt ki a vízből egy horgász.

A lap szerint ezek a halak azonban a hegyvidéki vízgyűjtők környékéről lesodort vagy román pisztrángtelepekről szökött egyedek, amelyek nem képesek rá, hogy önálló populációt hozzanak létre a magyarországi folyószakaszon.

További cikkeink különféle halakról:

Szivárványos pisztrángot fogott egy horgász a Hármas-Körösön

A meglepett halász és a fotó készítése után a folyóba visszaengedett szivárványos pisztráng (Fotó: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége/Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top