nlc.hu
Mézeskalács
Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Ha idén is szeretnél egy kicsit újítani, és valami olyan karácsonyi sütivel készülni karácsonyra, ami eddig még soha nem készült nálatok, akkor válogass a sztárséfek receptjei közül. Mi Jamie Oliver, Nigella és Gordon Ramsay isteni karácsonyi sütireceptjeivel készülünk.

A klasszikus karácsonyi sütikről nem mondunk le idén sem, lesz az asztalon zserbó, gyümölcskenyér, sok-sok karácsonyi aprósütemény és sós falat. Az ünnepi menü azonban minden évben tartogat egy-két meglepetést: van, amikor egy új leves kerül a menübe, néha a főétellel is variálunk, de leggyakrabban a desszert az, amiben új ízekkel próbálkozunk. Idén például a sztárszakácsok karácsonyi sütireceptjei között keresgéltünk, és találtunk is három isteni finomságot, amit érdemes kipróbálni. 

Karácsonyi gyümölcsös-csokis trifle Jamie Olivertől

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók:

  • 1 db mangó
  • 1 db ananász
  • fél gránátalma 
  • 1 dl rum
  • 4 evőkanál szeletelt mandula
  • fél evőkanál cukor
  • 25 dkg maradék süti (brownie, csokis keksz, mézeskalács, gyümölcskenyér)
  • 2,5 dl vaníliapuding
  • 12 dkg meggy / narancslekvár
  • 2 mandarin
  • 2,3 dl tejszín
  • 3-4 dkg étcsokoládé
  • ízlés szerint karamellszósz a tetejére

1. A mangót és az ananászt meghámozzuk, és feldaraboljuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a gránátalmamagokat, meglocsoljuk kb. 20 ml rummal, és félretesszük.

2. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, és néhány percig pirítjuk, majd hozzáadunk egy löttyintésnyi rumot, kb. 5-8 percig kevergetve “főzzük”, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

3. A süteményt feldaraboljuk, meglocsoljuk a maradék rummal, és poharakba, vagy egy nagy tálba tesszük, a gerezdekre szedett mandarinnal együtt. 

4. A tejszínt felverjük, és a felét összeforgatjuk a vaníliapudinggal. A pudingos habot a poharakba adagoljuk, rákanalazunk egy kis lekvárt, erre adagoljuk a mangós keveréket, majd következik a maradék tejszínhab, és a tetejére ízlés szerint szeletelt mandula, étcsoki vagy karamellszósz.

Karácsonyi kuglóf Nigellától

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg méz
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

A tetejére: 

  • 1 tojásfehérje
  • kevés porcukor
  • citromhéj

1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a mézeskalács-fűszert és a tejet, és néhány percig kevergetjük, míg a cukor és a méz is teljesen feloldódik. 

2. A sütőport összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a mézes-fűszeres keveréket és a tojást, és alaposan összekeverjük.

3. A masszát kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha szükséges, félidőben lazán letakarjuk egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, míg a közepe is teljesen átsül. Ha kész, hűlni hagyjuk.

4. A kihűlt kuglófot feldíszítjük: a tojásfehérjét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk, és a kihűlt kuglófra csorgatjuk, majd hagyjuk megszáradni. Csorgathatunk rá étcsokoládét, vagy díszíthetjük akár citrom- vagy narancshéjdarabkákkal is. 

A legjobb csokis süti Gordon Ramsay-től

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 g vaj + a formák kivajazásához 
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 50 g jó minőségű (minimum 70%-os) étcsokoládé
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 45 g finomliszt
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1. Kivajazzuk és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.

2. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk.

3. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is.

4. Átszitálva hozzáadjuk a mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk. 

Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top