nlc.hu
Család
Nyári gombaveszély

Nyári gombaveszély

Az egész évben várt nyári idõszakot, a hétvégi pihenést és a nyaralást olyasmi is megzavarhatja, amire a legkevésbé gondolnánk. Nemcsak a leégés és a szúnyoginvázió jelent veszélyt, hanem az allergének, különösen a gombaspórák fokozott jelenléte is.




A penészgombák a allergének egyik legnagyobb csoportját alkotják. Az allergén gombák egész évben ott vannak a levegőben, de természetesen a koncentrációjuk, és így a hatásuk is bizonyos fokig szabályos évi ritmust követ. A téli fagyok idején számuk minimális, viszont amikor melegebb és nedvesebb idő köszönt be, felélénkülnek; vagyis koncentrációjuk tavasztól őszig emelkedik a téli érték akár triplájára vagy négyszeresére is.

A gombák igazi veszélye abban rejlik, hogy nemcsak a szabadban fordulnak elő, hanem megtelepednek az élőhelyünkön található felületeken is. A nedves, sötét, rosszul szellőző, állandó hőmérsékletű helyeket különösen kedvelik, ilyeneket pedig a lakásban is szép számmal találhatnak. Szerencsére van megoldás távoltartásukra. Fontos, hogy ne csak egyszeri nagytakarításban és fertőtlenítésben merüljön ki az ellenük való küzdelem, hiszen a kórokozókat folyamatosan hazahozhatjuk: az uszodában lábgombát kaphatunk, amit így saját fürdőszobánkban is elterjeszthetünk. Továbbá a penészgomba önmagától is, egy-egy légárammal a vizes helyiségbe kerülve megtelepedhet, és egész nagy, sötétlő penésztelepeket alakíthat ki.





A legnagyobb veszélyforrás a fürdőszoba!
A csempék közében gyakran megtelepszik a penész, különösen a fürdőkád körüli részen. A strandon összeszedett lábgombák pedig a padló csempéjén találnak helyet. Ha fekete elszíneződést találsz a fugán, feltétlenül távolítsd el fertőtlenítő-tisztítószerrel (pl. Domestos)!

A zuhanyzó is a kritikus felületek közé tartozik. A fürdőben összeszedett gombás fertőzés a lábról a zuhanytálcára vándorol, a zuhanyfüggöny pedig az állandó nedvesség miatt bepenészedik. Ezt a fertőzést feltétlenül távolítsd el, és a zuhanyzást követően hosszabb ideig szellőztess és húzd szét a függönyt, hogy könnyebben megszáradjon!

A törölközőknek, fürdőszobai kilépőknek, fürdőszivacsoknak sokszor nincs ideje megszáradni két használat között. Egy fertőtlenítős főzőmosással innen is eltávolíthatjuk a gombákat!





A WC-kagylóban nemcsak a baktériumokat kell elpusztítani, hanem a nyáron nemi betegség formájában hazahozott gombás fertőzéseket is. Ne sajnáld tőlük a fertőtlenítőt!

Nyáron az erős napsütés és a leégések miatt a bőr sokkal kiszolgáltatottabb, védtelenebb a gombás fertőzések ellen, ezért fokozottabb védelmet igényel, és biztonságos otthoni környezetet.

A konyha is különösen veszélyeztetett, hiszen itt is sok a vizes felület. A mosogató és környéke, a mosogatószivacs, a csempék köze, a vágódeszkák és a hűtőszekrény a legkritikusabb felületek.






Ha mindezek ellenére náthaszerű tüneteid vannak: tüsszögsz, vizes orrfolyásod van, eldugult az orrod, vagy viszkető érzésed van a torkodban, akkor nagy valószínűséggel penész- vagy gomballergiád van.

Ilyenkor fertőtlenítő-tisztítószerrel, és gyakori szellőztetéssel szabadítsd meg élőhelyedet a penész- és gombafertőzéstől. Ha sikerül kiiktatni közvetlen környezetedből az allergéneket, akkor akár tünetmentessé is tehető a penészallergia egy allergológus szakember segítségével.








A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top