Család

Nálatok ki a mama kedvence?

Lehet az egyik gyereket jobban szeretni, mint a másikat? Legtöbben hangoztatják, hogy nem tesznek különbséget a gyerekeik között, de ha mélyen a szívükbe néznek, akkor csak kiderül, ki a kedvenc.

Az Indiana állambeli Purdue Egyetem egy olyan családi tabunak ment neki, amit kevesen mertek eddig megpiszkálni: mégpedig, hogy létezik kedvenc gyerek a családban. Jobb esetben anya és apa nem ugyanazt a gyereket preferálja titokban.

A titok, amit kevesen vallanak be

A szülők többsége soha nem vallaná be, de az amerikai egyetem tanulmánya rávilágított, hogy a szülők 80 százalékának van kedvence a saját gyerekei közül. Több mint 300 édesanya viselkedését figyelték meg saját otthonukban, családi körben, hét éven át. Az apákat 137 családon keresztül monitorozták. Az eredmény nem maradt el:

– Ha két gyerek közül az egyik fiú, míg a másik kislány, az anyák a lányukhoz kötődtek inkább. Az okok is szinte magától értetődőek: a családon belül a női tagok érdeklődése inkább megegyezik, ami össze is kovácsolja őket, csakúgy, mint az érzelmi vagy a fizikai problémák megértése.

– Az azonos nemű gyerekeknél az édesapák az elsőszülöttet részesítették előnyben a legtöbb esetben. Az okok itt nem annyira egyértelműen magyarázhatók, mint az előző esetben. Talán az első gyermek az, aki kiváltotta az apák szülői érzését, és élvezi később is osztatlan figyelmét.

Mit tegyünk az egyenlőség jegyében?

Ha már beismertük magunknak, hogy igen, az egyik gyereket, ha nem is jobban szeretjük, de sokkal inkább elfogadjuk, mint a másikat, képesek leszünk tenni azért, hogy egyikük se szenvedjen emiatt hátrányt. Lehetőségekhez mérten adjunk mindkét (vagy mindegyik) gyereknek azonos lehetőségeket, és soha ne hasonlítsuk őket egymáshoz. Teljesen felesleges, hiszen külön egyéniségek, más-más gondolkodással, megoldási stratégiákkal és tapasztalatokkal. Figyelj rájuk egyformán, keresd a megfelelő kommunikációs csatornát a „komplikáltabbnak” ítélt gyerekkel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top