nlc.hu
Család

Elmegyógyintézetbe zárták II. Erzsébet eltitkolt unokatestvéreit

A brit királyi család elmegyógyintézetbe záratta II. Erzsébet eltitkolt unokatestvéreit

Katherine és Nerissa Bowes-Lyont egy pszichiátriai intézetben rejtették el a világ szeme elől, és azt állították, hogy meghaltak.

A brit királyi család történetében bőven találunk titkokat, ám az egyik meglepőbb köztük az volt, amikor 1987-ben kiderült, hogy II. Erzsébet királynőnek két eltitkolt unokatestvére van: Katherine és Nerissa Bowes-Lyon.

Ki volt Katherine és Nerissa Bowes-Lyon?

Az 1926-ban született Katherine és az 1919-ben született Nerissa az anyakirálynő bátyjának és feleségének (John Herbert Bowes-Lyon és Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis) lányai voltak. A királyi családhoz tehát úgy kötődtek, hogy a néhai II. Erzsébet királynő első unokatestvérei voltak.

A nővérek értelmi fogyatékosan születtek, és apjuk halálát követően az anyjuk 1941-ben egy elmegyógyintézetbe, a londoni Redhillben található Royal Earlswood Hospitalba adta őket. Unokatestvéreik, Idonea, Etheldreda és Rosemary – Fenella nővérének, Harrietnek a lányai – szintén hasonló fogyatékossággal rendelkeztek, és ugyanezen a napon kerültek be az államilag finanszírozott kórházba.

Katherine és Nerissa a Burke’s Peerage 1963-as kiadásában – a nemzet arisztokráciájának referenciakönyvében – úgy szerepeltek, mint akik 1940-ben meghaltak, holott valójában még mindketten éltek az elmegyógyintézetben. Úgy gondolták, hogy a betegség örökletes, és közös anyai nagyapjuktól származik. Nerissa 1986-ban, 66 éves korában halt meg, és egy olyan sírba temették, amelyet csak egy névtábla és egy sorszám jelzett. Katherine 1997-ig maradt a kórházban, majd amikor az intézetet bántalmazási vádak miatt bezárták, egy másik Surrey-i otthonba került át. 2014-ben, 87 évesen halt meg.

John Herbert Bowes-Lyon és Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis (Forrás: Getty Images)

John Herbert Bowes-Lyon és Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis (Forrás: Getty Images)

Halálhírüket keltették

A Netflix sorozatában, a Crownban is előkerült a negyedik évadban a testvérek története, a hetedik epizódban ismerkedhettünk meg velük. Az epizód azzal kezdődik, hogy egy kórházban lévő tévében a királynőről készült képeket vetítik, miközben Katherine és Nerissa a képernyőre bámul, mielőtt felállnának a himnuszra.

Az akkor már 60-as éveikben járó nők büszkén tisztelegnek az uralkodó előtt, és csak azért állnak meg, hogy bevegyék a tablettákat, amelyeket egy nővér nyújt át nekik. A királyi családdal való kapcsolatukra akkor derül fény az epizódban, amikor a Helena Bonham Carter által alakított Margit hercegnő egy terapeutától értesül a nővérek létezéséről, és megkérdezi a királynőt, hogy tud-e olyan rokonokról, akik mentális problémákkal küzdenek.

Bár a királyi család számos tagja tudott Katherine-ről és Nerissáról, a többség azt hitte, hogy meghaltak, beleértve II. Erzsébet királynőt is – később azonban kiderült, hogy ez nem volt igaz. De miért titkolták a létezésüket? Akkoriban attól tartottak, hogy a nővérek állapota veszélyeztetheti a királyi család társadalmi rangját, megkérdőjelezheti a vérvonaluk integritását.

Katherine és Nerissa Bowes-Lyon (Forrás: Netflix)

Katherine és Nerissa Bowes-Lyon (Forrás: Netflix)

Kipattant a botrány

A nővérek történetére 1987-ben, nem sokkal Nerissa halála után derült fény, amikor az újságírók felfedezték, hogy egy olyan sírban temették el, amelyet csak egy műanyag névtábla és egy sorszám jelölt. A kórház megerősítette, hogy Katherine és Nerissa kapcsolatban állt a királyi családdal, miután a The Sunban megjelent egy riport.

A Buckingham palota akkor azt mondta, hogy a királynő tud a jelentésről, de hozzátette: „Egyáltalán nem kommentáljuk a dolgot. Ez a Bowes-Lyon család ügye.” Lady Elizabeth Anson, a két nővér unokahúga a Bowes-Lyon család nevében szintén nyilatkozatot adott ki a BBC-nek, amelyben azt állította, hogy „nem történt semmilyen eltussolási kísérlet”, és hogy a család számos tagja meglátogatta a nővéreket.

A történet 2011-ben újra felbukkant, amikor a Channel 4 csatorna dokumentumfilmet készített az öt Bowes-Lyon lányról The Queen’s Hidden Cousins címmel. A műsor hatására egy új generáció háborodott fel a botrányon, mivel a dokumentumfilm azt sugallta, hogy az unokatestvérekkel érzéketlenül bánt a királyi család. A dokumentumfilm azt állította, hogy a nővéreknek kevés látogatója volt, és nincs bizonyíték arra, hogy a királyi család bármely tagja valaha is meglátogatta volna őket. A műsorban megszólaló Dot Penfold, a kórház egykori ápolónője azt mondta: „Az volt a benyomásom, hogy elfelejtették őket.”

Nerissa Bowes-Lyon sírhelye (Forrás: Getty Images)

Nerissa Bowes-Lyon sírhelye (Forrás: Getty Images)

Forrás: 1, 2, 3

Ez is érdekelhet Guy Pelly Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top