Egészség

Létszámhiány miatt már a gyerekorvosoknak kell ellátni a felnőttügyeletet

Egyre komolyabb problémák jellemzik a magyar egészségügyet, több településen orvoshiánnyal küzdenek.

Az Index számolt be róla, hogy Balatonalmádiban komoly problémák alakultak ki az orvosi ügyelet ellátásával kapcsolatban. Bár azóta a balatoni településen rendeződni látszik a helyzet, számos település küzd hasonló problémákkal.

Az Index beszámolója szerint május 4-én az alábbi feliratot helyezték el a balatonalmádi Egészségház ügyeleti rendelőjének ajtaján:

Tisztelt Páciensek! A mai napon X.Y. ügyeletes orvos nem vette fel az ügyeleti szolgálatot. Legközelebbi orvosi ellátás Veszprém Cholnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály.

Később a papír mellett egy másik üzenetet is elhelyeztek az intézmény ajtaján, amely szerint az Egészségház vezetője elzárkózik egy új feltételeket szabó szerződés aláírásától, mivel pedig az orvosoknak nem fizették ki a korábbi ügyeleti díjakat, érvényes szerződés hiányában május elsejétől nem vesznek részt az ügyeleti szolgálatban. Ez a második üzenet arról is tanúskodik, hogy az orvosok időben jelezték mindezt az Egészségház vezetőinek.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

A portál értesülései szerint Balatonalmádiban a gyerekorvosokat is beosztották a felnőttügyeletbe, ők azonban ezt elfogadhatatlannak tartják, mivel nem tudnak és nem is akarnak felelősséget vállalni a kompetenciájukba nem tartozó esetekért.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy a gyerekorvosok ugyan tanulmányaik során felnőtt betegeken is szereznek valamennyi gyakorlatot, későbbi munkájuk során azonban már nem, így lényegesen kevesebb a tapasztalatuk a felnőttekre jellemző betegségek tüneteinek felismerésében.

„Lehet, hogy infarktusos beteget egy gyerekorvos utoljára 20-30 évvel ezelőtt látott, az egyetemi gyakorlatán” – mondta Póta György az Indexnek.

A szakember szerint így a kényszerhelyzetbe kerülő gyerekorvosok az első gyanúsnak látszó jelre a legközelebbi kórházba küldik tovább a pácienst, ott viszont hasonló okokból többórás sorok alakulhatnak ki.

Póta szerint nem csak Balatonalmádira jellemző a gyerekorvosok beosztásának gyakorlata, a jövőben pedig nem is várható jelentősebb változás. A szakember szerint sokkal valószínűbb, hogy a jövőben koncentrált orvosi ügyeletek jöhetnek létre, ahová a betegeknek kell elutazniuk, ha megfelelő felkészültségű orvosra van igényük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top